Kevin Diks

Kampreferat: Stærkt Derby-comeback sendte løverne til tops

Efter tre sejre i træk var vi nået til en position, hvor vi kunne generobre førstepladsen med en Derbysejr og dermed selv afgøre det i de sidste tre kampe.

Jacob Neestrup startede med de samme 11 som sidst i Silkeborg, dvs igen 3-4-3-formation: Grabara – Vavro, Diks, McKenna – Ankersen, Clem, Mattsson, Jelert – Elyounoussi, Óskarsson, Achouri

I forhold til 2-3-nederlaget i Herning startede Brøndby med Lauritsen og Radosevic for Tshiembe og Greve: Pentz – Vanlerberghe, Lauritsen, Rasmussen – Klaiber, Wass, Radosevic, Divkovic – Suzuki, Vallys - Omoijuanfo

”Vi skal stå sammen, både når vi er gode, og når vi er på hælene,” sagde Jacob Neestrup til TV3+ før kampen, og han fik ret i det hele. Vi stod sammen, vi var gode, og vi var på hælene.

FCK-fans i Brøndby
Massiv opbakning fra FCK-fansene. Foto: Gaston Szerman, FCK Media

Chancerig åbning på kampen
Vi var tæt på at få en drømmestart efter tre minutter, hvor Elias Achouri fandt en helt fri Elyounoussi i feltet, men han headede i ryggen på Jacob Rasmussen og til hjørne. Det headede Scott McKenna ned i græsset og på underkanten af overliggeren, men Brøndby fik frispark, da Achouri skubbede Sean Klaiber omkuld inde foran mål.

Så var det deres tur til at lægge pres på i den anden ende, og da Elias Jelert kiksede en tackling på Klaiber, slap hollænderen fri i højre side af feltet, men heldigvis tog vores forsvar sig af indlægget.

Lidt efter blokerede William Clem et Nicolai Vallys-skud uden for feltet, og Ohi Omoijuanfo headede en lang fremlægning lige på Kamil Grabara, men begik samtidig frispark mod Kevin Diks.

Der var endnu ikke spillet ti minutter, og det var der stadig ikke, da Achouri var meget tæt på at styre et fladt Orri Óskarsson-indlæg i mål fra nært hold – og da Rasmus Lauritsen kort efter sparkede over mål fra nært hold efter et Brøndby-hjørne!

Scott McKenna
Scott McKenna clearer i duel med Josip Radosevic. Foto: Gaston Szerman, FCK Media

For mange københavnske boldtab
Jo-jo, der var Derby for alle pengene i den forrygende kulisse på Vestegnen, hvor 26.267 var på plads i det dejlige forårsvejr.

Nu blev der dog lidt længere mellem de farlige aktioner i felterne, og Brøndby kontrollerede mere og mere af spillet, mens vi havde for mange boldtab, når vi fik fat i den.

Da vi nærmede os midten af 1. halvleg var vi virkelig inde i en dårlig periode, men holdt dem stadig fra chancer – og fik i stedet en stor chance selv, da Jordi Vanlerberghe snublede i et tilbageløb på egen halvdel, da Magnus Mattsson sendte Achouri afsted i venstre side.

Tuneseren spillede kløgtigt på tværs i feltet til Elyounoussi, men gik glip af endnu en assist, da nordmanden afsluttede i benene på Jacob Rasmussen, så vi kun fik hjørne ud af den store kontrachance.

Men selv om vi ikke lavede lige så spektakulære fejl, mistede vi stadig for mange bolde – og endda også en støvle, da Achouri i en periode løb rundt på en strømpefod, mens Brøndby gik til angreb.

Elias Achouri
Elias Achouri med støvleproblemer. Foto: Anders Kjærbye, FrontzoneSport

Brøndby foran efter en halv time
Kort før den halve time brændte det på foran Grabara, da Yuito Suzuki snød William Clem på baglinjen og smed bolden ind foran, men vi slap med skrækken, da Omoijuanfo ikke fik ram på den, og McKenna clearede.

På deres næste angreb gik den ikke længere. Nicolai Vallys spillede Josip Radosevic i venstre side af feltet, og hans indlæg blev lidt heldigt (for Brøndby) rettet af, og ved forreste stolpe headede Vallys bolden i mål i en blød bue over Grabara.

Hvis ikke før, så var det nu, vi skulle stå sammen, for vi var på hælene rent spillemæssigt – ikke chancemæssigt og sådan set heller ikke i forhold til arbejdsindsatsen, men vi var for dårlige på bolden.

Diks-udligning efter energisk Orri-detalje
For Brøndby må det derfor have føltes ekstra ærgerligt, at vi i 39. minut udlignede efter et frispark, som Klaiber begik på Jelert ude ved sidelinjen. Mattsson slog den langt, næsten også for langt, men Orri kastede sig akrobatisk op og dirigerede bolden på tværs af Brøndby-målet, hvor Diks bukkede og sagde pænt tak ved at heade bolden i mål.

Orri Óskarsson
Orris akrobatiske aflevering til Diks' udligning. Foto: Gaston Szerman, FCK Media

To minutter senere snublede Vanlerberghe igen, da Klaiber kastede et indkast hen til ham, og forærede os endnu en stor chance, hvor Orri nok burde have spillet på tværs til den helt fri Elyounoussi, men han forsøgte selv og blev blokeret.

Kevin Diks
Kevin Diks fejrer udligningen til 1-1. Foto: Gaston Szerman, FCK Media

Dramatik på sidelinjen
Klaiber opgav lidt efter at fortsætte – dog ikke på grund af holdkammeratens gavehumør, men et slag han lidt før fik i en duel med Mattsson – og humpede ud mod sidelinjen og lagde sig i græsset en halv meter fra kridtstregen.

Neestrup mente, at han burde have sat sig uden for banen for ikke at sinke spillet, og det kan han vel sådan set have ret i, men han fik hurtigt læst og påskrevet af Martin Retov, og så udviklede det sig hurtigt til ballade. Jesper Sørensen forsøgte at trække Retov væk, og Elias Jelert kom også løbende og sagde noget til den hidsige assistent, som kvitterede med et halsgreb, der sendte Jelert i græsset!

Så stod der pludselig 20-25 spillere, trænere, dommere, vagter m.m. og skændtes, men det blev ved diskussionerne, og efter votering med dommerkollegerne uddelte Jakob Kehlet et gult kort til Neestrup og et rødt kort til Retov. ”Mig?” Neestrup lignede et stort spørgsmålstegn, og Retov lignede heller ikke en omvandrende tilståelsessag, men måtte modstræbende overlevere dødbold-opskrifterne til trænerkollega Frederik Birk og luske ind i garderoben.

De fem minutters tillægstid forløb uden mere dramatik, men Achouri trak dog et unødvendigt gult kort for en hård tackling på Sebastian Sebulonsen, der havde afløst skadede Klaiber.

Ophidsede diskussioner på sidelinjen
Ophidsede diskussioner på sidelinjen. Foto: Lars Rønbøg, FrontzoneSport

Vigtige Grabara-redninger lige efter pausen
Brøndby kom bedst ud til 2. halvleg og skabte et par gode chancer i de første 2-3 minutter. Først rykkede Marko Divkovic i venstre side og fandt wingback-kollega Sebulonsen i modsatte side af feltet, men Grabara stod hvor han skulle og blokerede nordmandens afslutning til hjørne.

Kort efter var Divkovic på spil igen, da de satte ham godt op til en stor chance, men igen gik Grabara godt ud og reddede. Vallys samlede dog returen op og spillede på tværs til Omoijuanfo, men han skød forbi det mål, hvor Grabara endnu ikke var nået tilbage.

Kamil Grabara
Grabara havde flere afgørende redninger. Foto: Anders Kjærbye, FrontzoneSport

Drømmemål af Elyounoussi
Så igen havde hjemmeholdet bedst fat i kampen, men igen viste vi stor kontraklasse, når muligheden bød sig. Det gjorde den i 54. minut, da McKenna slog en lang bold op til Orri, der igen var søgt helt ud i siden for at modtage.

Orri holdt Rasmus Lauritsen væk og lagde af til Achouri, og så gik det stærkt. Videre til Mattsson, der fandt Elyounoussi på kanten af feltet, og så fik vi ellers lækkerier fra den øverste hylde, da han med højre trak bolden bag om sit venstre ben, tog et træk og skruede bolden op i det lange hjørne uden chance for Patrick Pentz. Wauw for en detalje!

Mohamed Elyounoussi
Mohamed Elyounoussi jubler efter sit flotte 2-1-mål. Foto: Gaston Szerman, FCK Media

Bare et minut senere smed Daniel Wass bolden væk omkring midten, og så strøg Achouri afsted igen og med en drømmeaflevering sendte han Orri alene igennem, men han skød for tæt på Pentz, der refleksreddede flot.

Yderligere tre minutter senere bladrede vi videre til endnu en side i kontrafodboldens A-B-C: Grabara samlede bolden op i sit målfelt, løb ud i feltet og kastede den hårdt og præcist op til midten, hvor Achouri allerede var ude af startblokken og sprintede ned i feltet, men Pentz gik godt ud i ham og reddede.

Måske skulle Achouri have spillet på tværs til den fremstormende Orri, men der var hverken himmelvendte øjne eller andre bebrejdelser fra den hårdt arbejdende islænding.

Men selvfølgelig burde vi som minimum have ført med to mål, og det svarer jo normalt til, at man har lukket og slukket, selv om der resterede en halv time.

Elias Achouri med en af vores mange store kontrachancer. Foto: Lars Rønbøg, FrontzoneSport

Spændingen holdt
Brøndby svarede dog hurtigt igen med et godt Wass-langskud, som Grabara kastede sig og reddede til hjørne, og man vidste bare, at det her nok skulle blive tæt og spændende til det sidste.

Ganske rigtigt lagde Brøndby nu større pres på os, og efter 70 minutter headede indskiftede Filip Bundgaard over mål på endnu et Divkovic-indlæg fra venstre.

Jordan Larsson afløste nu Achouri, men hvis det var fordi tuneseren havde et gult kort, så gjorde det ikke den store forskel, for Jordan fik også em advarsel kort efter han kom på banen. Men det var et hårdt og intenst Derby, sådan som det skal være, men ikke et Derby med svinestreger og grove frispark.

Brøndby-straffe ændret til frispark
Til gengæld troede alle, at det var et Derby med straffespark, for et kvarter før (ordinær) tid pegede Kehlet på 11-meter pletten, efter en klodset Jelert-tackling på Sebulonsen, da han var på vej ind i feltet.

Men var han nu også inde i feltet? Nej, sagde VAR-vognen, og Kehlet ændrede til et frispark, de ikke fik noget ud af – men Jelert fik en advarsel, der sender ham i karantæne på torsdag mod Midtjylland.

Falk afløste Clem, og det tegnede til, at nu skulle vi bare koncentrere os om at køre den smalle føring hjem i en nervepirrende afslutning, hvor alt kunne ske, for Brøndby havde bestemt ikke opgivet håbet om mindst et point.

I 85. minutter ændrede de - med et par indskiftninger - også formation til en mere offensiv satsning, mens vi sendte Meling, Lerager og Claesson ind for Jelert, Elyounoussi og Orri, men fastholdt de tre stoppere, som havde vist sig at være en glimrende opskrift mod Brøndbys offensive bestræbelser.

Ny dramatik i tillægstiden
De formåede da heller ikke at spille sig til noget særligt, men da fjerdedommeren viste mindst otte minutters tillægstid, var der næppe mange københavnere, som følte at den var hjemme.

Tiden sneglede sig alt for langsomt afsted, og selv om de kom til et par indlæg, så var de aldrig tæt på udligning – heller ikke da Grabara lod en Diks-tilbagelægning smutte mellem benene og trille mod målstregen, for polakken havde stadig styr på den…

Da vi nærmede os det sidste tillægsminut, brød dramatikken dog ud i lys lue. Det lignede nemlig en alvorlig ankelskade til Claesson, da han tæt under mål - i duel med Kevin Tshiembe - forsøgte at styre et Jordan Larsson-indlæg i mål, men vred helt om på foden og derefter lå i græsset og vred sig af smerte – og tydeligvis kravlede helt ud af banen. Men så løb Patrick Pentz hen og løftede ham op og nærmest smed ham længere væk! Han fik selvfølgelig en advarsel, men hvis Claessons skade var blevet forværret af den østrigske selvtægtsmand?

Viktor Claesson
Viktor Claesson ømmer sig efter et grimt vrid i foden. Foto: Gaston Szerman, FCK Media

Flere af vores spillere brokkede sig da også højlydt til Pentz, og så blandede Kevin Tshiembe sig, hvilket endte med at udløse et direkte rødt kort, da han slog ud efter både Falk og Jordan under den ophedede diskussion.

Diks til 3-1 på VAR-straffe
Derudover spolede VAR-vognen tilbage og vurderede, at Tshiembe rent faktisk begik straffe mod Claesson, så i 12. tillægsminut gik Kevin Diks til pletten og øgede til 3-1, for selv om Pentz nåede ned til hans ikke særlig velplacerede spark, kunne han ikke forhindre bolden i at trille i mål.

Kevin Diks
Kevin Diks øger på straffe til 3-1 i 12. tillægsminut. Foto: Lars Rønbøg, FrontzoneSport

3-1 burde have været stillingen allerede en halv time tidligere, men bedre sent end aldrig – det vigtigste var bare, at vi vandt denne nøglekamp, som betyder at vi nu selv kan afgøre mesterskabet. Men det kan FC Midtjylland også, hvis de vinder i Parken på torsdag!