Tifo i Parken

Det er ikke tilfældigt, at vi har valgt dette billede af vores førstehold på en af de helt store europæiske aftener i Parken, hvor Champions League-hymnen har lydt ud over spillerne og de fyldte tribuner med tusinder af forventningsfulde FCK-fans.

”Vores drøm og ambition som klub er, at vi skal have flere af de her europæiske aftener. Og allerhelst Champions League.”

Sådan indleder Sune Smith-Nielsen sin præsentation af Talentafdelingens strategi, som sætter den overordnede retning for hele talentmodellen.

Uddanne fremtidens professionelle fodboldspillere

”For at nå dertil igen, har vi formuleret en grundsætning med fire velvalgte ord, som er helt central for vores talentmodel: UDDANNE FREMTIDENS PROFESSIONELLE FODBOLDSPILLERE.”

”Hvert ord har sin egen betydning, når man dykker ned i det. Uddanne bygger på det danske begreb dannelse, hvor det er helt grundlæggende for vores samfund at danne unge mennesker.”

”Derfor omfatter vores spilleruddannelsesmodel også, at vores spillere skal passe deres skolegang, og at vi tilrettelægger deres hverdag, så de kan forene skolearbejdet med fodboldtræningen. At vi ser på det hele menneske og ikke kun på fodboldspilleren og f.eks. også har ansat en skolevejleder og en mentaltræner”.

”Ordet fremtiden signalerer, at vi arbejder med en længere tidshorisont i forhold til udviklingen af vores spillere."

"Et af vores hovedparametre er f.eks. børnefodbold, hvor man kun er ni år. For at nå vores overordnede ambition må vi hele tiden forholde os til fremtidens krav på f.eks. det taktiske, det mentale og det fysiske område. Og de ændrer sig jo hele tiden."

"Derfor skal vi hele tiden være opmærksomme og nysgerrige på fremtiden, men ikke bare sidde og vente på at den kommer, men også selv være nytænkende og innovative inden for alle områder.”

”Ordet professionel er valgt for at understrege den kontekst, vi arbejder i. Vi ved godt, at kun de færreste ender som professionelle i F.C. København, for det er et meget lille nåleøje, man skal igennem. Men nogle bliver det forhåbentlig i andre klubber. Nogen skal måske videre til større klubber end vores, eller det kan være på samme eller lavere niveau."

"Men hvis man ikke bliver professionel fodboldspiller, så er det vigtigt for os, at vi har givet vedkommende nogle professionelle kompetencer, som man kan bruge, uanset om man skal studere, arbejdet i en virksomhed, være selvstændig osv.”

”Man er blevet mere bevidst om sig selv, man kender bedre sine styrker og svagheder i sociale sammenhænge og i forhold til at præstere og levere resultater, så man er klar til at træde ind i en anden kontekst end at være professionel fodboldspiller.”

Nøgletal

Sætningen "Uddanne fremtidens professionelle fodboldspillere" siger noget om, hvorfor vi har en Talentafdelingen, mens selve strategien beskriver hvordan vi gør tingene. Og for at sikre, at tingene lykkes, er der opsat en række nøgletal for strategien.

Spilleminutter – kvantitativt og kvalitativt
”Vi har f.eks. et nøgletal, som populært sagt hedder 3-3-3,” forklarer Sune Smith-Nielsen.

”Her måler vi på vores ambition om, at vi altid skal have 8-10 egenudviklede spillere i FCK’s førsteholdstrup. Af dem skal 2-3 spillere gerne starte inde, 2-3 spillere skal sidde på bænken, og resten er i den del af truppen, der kæmper om at komme blandt de 18, som normalt er med til kamp.”

”Det måler vi helt præcist i antal spilleminutter, og det er et kvantitativt og langsigtet pejlemærke for vores arbejde i Talentafdelingen. Men vi måler ikke bare på spilleminutter, for det siger jo ikke noget om, at vi måske taber alle kampene. Det skal være kvalificerede spilleminutter, hvor man bidrager med en sportslig værdi, for man skal kunne præstere og vinde fodboldkampe. Derfor måler vi ikke bare minutter, men også en kvalitativ pointscore.”

Transferindtægter
”Et tredje måleområde er transferindtægter, for som klub er vi også afhængige af at sælge spillere engang imellem. Her bidrager vi også fra Talentafdelingen, enten ved at unge talenter sælges direkte fra os, eller ved at de sælges, efter at de er blevet en del af førsteholdstruppen.”

Dygtige spillere kræver dygtige stabe

”Vores stab i Talentafdelingen er også et strategisk fokusområde, for vi vil også gerne udvikle dygtige medarbejdere til førsteholdets stab på de forskellige fagområder, f.eks. assistenttræner, behandler, scout, analytiker osv.”

”Det er vigtigt for kulturen og kontinuiteten, at man er opdraget i FCK-modellen, og den måde vi arbejder på, det tror vi også er afgørende for at lykkes vores overordnede målsætninger. At vi har både har veluddannede medarbejdere rent fagligt, og at de også har forståelsen for klubben og vores rolle i en by som København, som handler om meget mere end professionel fodbold.”

”Vi ser os jo som en central del af København, og vi vil gerne være noget for københavnerne. Og det handler ikke kun om at tilbyde store europæiske aftener i Parken, men f.eks. også om det store arbejde vi udfører inden for Bold i Byen med vores samarbejdsklubber og meget mere.”

Talentmodellens fire grundelementer

Talentmodellen definerer de forskellige arbejdskrav til, hvordan vi lykkes med vores mål og ambitioner.

Vi arbejder med fire grundelementer: lokalt ejerskab, kollektivt udtryk, viden og præstationskultur. Men der er tætte relationer mellem de fire ord, så man kan både se på dem hver for sig og de udgør også en samlet helhed.

1. Lokalt ejerskab
”Spillernes lokale ejerskab består i at udfylde deres rolle på holdet, både på og uden for banen, så han har de bedste forudsætninger for at præstere.”

”Det samme gælder det samme for medarbejderne i stabene. Vi skal selv tage et stor ansvar for vores rolle, og det indebærer f.eks. at tage et initiativ – alene eller sammen med andre – hvis man er utilfreds med noget eller har forslag til forbedringer.”

2. Kollektivt udtryk
”Det lokale ejerskab rækker ud over eget ansvarsområde, for målet er at styrke det kollektive udtryk. Ansvaret og pligten går også på at give feedback og forbedringsforslag til andre og til at samarbejde med andre om at skabe forbedringer, der bedst muligt gavner helheden.”

3. Viden
”Vi betragter os som en vidensvirksomhed, som lever af at have en høj faglighed med evidens bag de ting, vi foretager os. Ønsket om at ”spille med de bedste” betyder også, at vi følger med i den nyeste forskning, samarbejder med universiteter og andre videninstitutioner. Talentudvikling handler om at være en lille smule skarpere end vores konkurrenter, og det er noget af de vi kan i København.”

4. Præstationskultur
”Det lokale ejerskab og det kollektive udtryk skal – med afsæt i den nyeste viden inden for alle fagområder – bidrage til den præstationskultur, som vi ønsker der skal gennemsyre hele vores talentmiljø.”

”Præstation er ikke kun at score mål og vinde kampe på banen, det er også de præstationer vi alle leverer i hverdagen for at gøre tingene bedst muligt i de enkelt roller vi har i organisationen. Vi tror på, at spillerne ikke kan præstere optimalt, hvis ikke vi alle præsterer optimalt.”​​​​​​​

”Samtidig ønsker vi, at vores præstationskultur også er kendetegnet ved, at vi tør at begå fejl og vise sårbarhed, og at vi ikke bliver straffet for at fejle, men rost for at prøve. Vi stræber efter en kultur, hvor vi viser omsorg for hinanden og har et højt niveau af kommunikation, for hvor vi tror på, at dialog har en enorm effekt.”