Zuma scorer på saksespark mod Brøndby i 2001

Zuma og den sydafrikanske skole

Fodboldskolen i Sydafrika
I slutningen af 90’erne besluttede F.C. København at tage et helt nyt skridt i talentarbejdet ved at engagere sig i en fodboldskole i Sydafrika. 

Allerede i midten af 90’erne drøftede Sydafrikas fodboldforbund og DANIDA mulighederne for at lave en fodboldskole. Den skulle drives som et DANIDA Business Partnership (DBP), der hjælper med at lave partnerskaber mellem danske virksomheder og virksomheder i Danidas partnerlande.

DANIDA henvendte sig naturligt nok til Team Danmark, hvor Niels Chr. Holmstrøm på det tidspunkt var konsulent, og efter han var blevet sportsdirektør i FCK i 1999, tog klubben ned og for at undersøge forholdene i Sydafrika og tale med mulige samarbejdspartnere. Det endte med et tilsagn om at blive én af tre investorer i en fodboldskole i Port Elizabeth i det østlige Sydafrika, der skulle drives i samarbejde med University of Port Elizabeth (UPE) samt lokale partnere, der bl.a. skulle stå for fundraising.

Ideen med fodboldskolen var at udvikle fodboldtalenter, der kunne sælges enten nationalt eller internationalt, fx til F.C. København eller til andre klubber efter en karriere i København. Roald Poulsen blev ansat som teknisk direktør på UPE-FCK og havde jobbet indtil slutningen af 2004.

Roald Poulsen
Roald Poulsen


Efter Roald Poulsen fratrådte overvejede F.C. København sit engagement UPE-FCK og valgte i efteråret 2005 at udtræde af samarbejdet. Skiftende samarbejdspartnere havde gjort det sværere og sværere at fastholde kontinuitet og leve op til forventningerne om at tiltrække nye investorer og sponsorer. 

Det blev ikke nemmere af, at den sydafrikanske fodboldverden var præget af korruption og mere eller mindre uigennemskuelige beslutningsprocesser. Derfor valgte F.C. København at trække sig ud i 2005 for ikke at gældsætte sig yderligere.
 
Sportslig succes
Rent sportsligt gik det dog over al forventning for skolens kombinerede ynglinge- og ungseniorhold, der startede i den tredjebedste seniorrække og endte med at rykke op til den næstbedste række.

Fra nærmest ingenting nåede man på de 6 år at udvikle 3 landsholdsspillere, flere ungdomslandsholdsspillere og mange spillere, der fortsatte i professionelle klubber. Fx Lebohang Mokoena, som er en af de få, der har spillet på alle sydafrikanske landshold fra U17 til A-landsholdet. Efter sit ophold på UPE fik han en fin karriere hos Orlando Pirates og Mamelodi Sundowns.

Isoleret set fik FCK dog ikke så mange spillere til København, som man havde håbet. Elrio van Heerden, der kom til FCK i februar 2002, var den eneste, der nåede F.C. Københavns A-hold, og han blev senere solgt til Club Brugge. Desuden kom målmanden Lee Langeveldt og forsvareren Bongomusa Mthethwa i september 2005 til KB/FCK2, men det skete som led i at klubben trak sig ud af samarbejdsprojektet

Zuma
FCK-legenden Sibusiso Zuma var ikke direkte et produkt af fodboldskolen, men ved de første besøg i Sydafrika - og den første af mange vinter-træningslejre i Port Elizabeth - fik klubben øje på hans indlysende talent, og i februar 2000 spillede han bl.a. spillede med i en træningskamp mod et udvalgt hold fra University of Port Elizabeth.

I et Onside-portræt gik Zuma rundt i byens gader og gnaskede chips... det var andre tider dengang!


Klubben skyndte sig ikke bare at sikre sig hans underskrift på en 3-årig kontrakt, men gav ham også trøje nummer 10. Den 4. marts landede Zuma i København og spillede samme eftermiddag 25 minutter i en træningskamp i en iskold PARKEN mod Helsingborgs IF - der pudsigt nok gav debut til Álvaro Santos ved samme lejlighed. Det tog ikke Zuma lang tid at overbevise de knap 2.000 tilskuere om den speed og teknik, der skulle blive hans varemærke - og resten er historie, som man siger...