Lars Rønbøg, Getty Images
Amankwaa: Startede som fem-årig
22/11 2015 10:00
Små vævre driblinger. Et rapt antrit. Og en nærmest uimodståelig hurtighed. Det er kendetegnene for Danny Amankwaa på fodboldbanen. Her har han i en relativt ung alder fået sat sine aftryk i F.C. Københavns førsteholdstrup.
Især hjemmekampen mod Dnipro Dnipropetrovsk i Champions League-kvalifikationen i sidste sæson understregede offensivspillerens potentiale. En ægte løve var født.
Løven holder til på det afrikanske kontinent. Og ser man på Danny Amankwaa, kan man næppe undgå at få associationer, der har lidt mere eksotiske nuancer end kolde Danmark. Indimellem forveksler folk ham også med Daniel Amartey. Naturligt nok. Amartey er ghaneser. Det er Danny Amankwaas forældre også. Men Danny Amankwaa føler sig som dansker.
- Mine forældre kommer begge fra Ghana, men jeg er født her i Danmark. Mine far er postmand og min mor er pædagog i en vuggestue. Jeg har en storesøster og et par halvsøskende fra min fars side. Jeg er vokset op i en lejlighed i Tingbjerg, hvor vi har levet en relativt dansk tilværelse på trods af mine forældres baggrund. I starten talte mine forældre ghanesisk til mig, hvorefter jeg svarede på dansk. Men nu taler vi bare dansk med hinanden, for det har også været vigtigt for mine forældre at tale godt dansk. Så der, hvor jeg får mest ghanesisk ind i min hverdag, er faktisk i klubben. Her taler Daniel Amartey ghanesisk til mig. Og så svarer jeg ham på engelsk, fortæller den 21-årige offensiv, der allerede som ganske lille blev taget i hånden, ind på en fodboldbane sammen med børn, der var meget større og ældre, end ham selv.
Begyndte som fem-årig
- Jeg var fem år, da jeg startede med at spille i Brønshøj Boldklub. Min mor tog mig med til en træning, men de var et par år ældre end mig. Hun spurgte alligevel, om jeg ikke kunne få lov til at starte, og det måtte jeg godt. Så jeg har fra start spillet med nogen, der var et par år ældre, fortæller Danny Amankwaa om starten på fodbolddelen af sit liv.
Brønshøj Boldklub blev hans faste fodboldbase de efterfølgende syv år, hvor han spillede sammen og mod de ældre spillere. Men på et tidspunkt omkring 12-års-alderen stod det klart, at talentet rakte til mere.
- Der var flere af mine venner, som opfordrede mig til at skifte, fordi det gik ganske godt. De mente, at jeg havde kvaliteterne til at komme et niveau op. Det støttede mine forældre mig i, så da jeg var tolv kom jeg her til klubben og har været en del af ungdomssystemet op gennem rækkerne i School of Excellence, forklarer Danny Amankwaa, der efter at have været en del af School of Excellence gradvist blev integreret i førsteholdstruppen efter en periode med en stigende udviklingskurve.
Disciplin og respekt
Selv mener Danny Amankwaa ikke, at hans ghanesiske baggrund har nogen indvirkning på, at han nu spiller professionel fodbold i F.C. København.
- Jeg vil ikke sige, at mine forældre har været hårde mod mig. Jeg har altid skullet være hjemme på et bestemt tidspunkt, og hvis jeg ikke overholdte det, ville jeg ikke komme ud i en periode. Det, tror jeg, er meget normalt. Men disciplin. Det har de givet mig, og så naturligvis at jeg skal behandle andre mennesker ordentligt og vise respekt. Men om det har haft en decideret betydning på banen, er jeg ikke sikker på, siger Danny Amankwaa samtidig med, at han fremhæver sin glæde over den støtte, som hans fodboldtilværelse har nydt af hans familie.
- Mine forældre har støttet mig rigtig godt igennem hele min opvækst i forhold til min fodbold. Min far er ikke så vild med at komme på stadion, så han sidder derhjemme foran fjernsynet, men min mor og min storesøster er der altid, når jeg spiller, fortæller han. Omvendt mener han, at det måske på andre punkter kan have en betydning, at han kommer fra Ghana.
- Jeg tror mere på, at det er på det genetiske plan, at det spiller ind. Min hurtighed, styrken og måske teknikken.
Ingen plan b
Selvom fodbold fylder en stor del af Danny Amankwaas liv i hverdagen på træningsanlægget, bruger han også en stor del af sin fritid i fodboldens tjeneste. Og det på flere planer.
- Heldigvis har jeg gået i gymnasiet på Johannesskolen, hvor jeg gik i klasse med Corne. Her fik jeg nogle gode venner, som jeg stadig bruger masser af tid med stadig. Jeg har jo en masse fritid. Mange af dem er også fodboldinteresserede, så det fylder da en del, når vi snakker. Og så spiller vi rigtig meget FIFA, forklarer Danny Amankwaa, der har en studentereksamen, men satser alt på fodbolden:
- Jeg blev aldrig det store skolemenneske. Jeg føler, min drøm er at spille fodbold, som jeg gør nu. Så det har ikke været min tanke, at jeg skulle læse videre. Men hvis der pludselig skete et eller andet, kan det da godt være, at jeg skal operere med en plan b og læse videre. Men det er ikke noget, jeg har tænkt på i forbindelse med skaderne her. Jeg skal nok komme tilbage.
I morgen kan du læse sidste del af artikelserien med Danny Amankwaa, hvor vi lærer personen Danny Amankwaa bedre at kende. Her kan du desuden finde ud af, hvorfor han sjældent er ude at rejse.