Fremad Amager - en klub med historie og tradition
Fredag kl. 12.00 møder vi Fremad Amager for første gang siden marts 2005, når vi tager hul på den nye sæson med en træningskamp på Nummer 10.
En af traditionsklubberne
Fremad Amager er en af de gamle traditionsklubber i København! Klubbens storhedstid lå dog tilbage i 30'erne og 40'erne, hvor et par sølvmedaljer var det tætteste man kom på det mesterskab, der aldrig nåede ud til øen.
Klubben er grundlagt i 1910 og var med, da DBU efter pres fra provinsklubberne indførte den første landsdækkende DM-turnering i 1927, men selv om københavnerklubberne vandt alt indtil midt i 50'erne, var vores moderklubber KB og B1903 samt B.93, Frem og AB altid lige en tand stærkere end Fremad Amager.
Allerede i 1922 begyndte klubben at spille på nyanlagte baner ved Sundby Idrætspark, men det var længe før, der kom tribuner m.m. Derfor spillede Fremad - ligesom de øvrige københavnerhold - også de fleste hjemmekampe i Københavns Idrætspark, i hvert fald når de lå i den bedste række.
Men i årtier har Sundby Idrætspark været det faste og traditionsrige holdepunkt, og der er plejet mange tømmermænd - eller opbygget nye - en søndag formiddag på hjemmebanen på Englandsvej!
Ned gennem rækkerne
Efter nedrykning i 1948 gik der 27 år før Fremad Amager var tilbage i den bedste række. I 60'erne var klubben helt nede og vende i den daværende 4. division, men arbejdede sig op igen og nåede bl.a. pokalfinalen i 1972, som de tabte 0-2 til Vejle, og da DBU i 1975 udvidede DBU 1. division fra 12 til 16 hold, var Fremad blandt de fem oprykkere til 1976-sæsonen.
Tilbage i 1. division i 70'erne
De klarede frisag den først sæson, og fik i 1977 selskab af lokalrivalerne fra Kastrup, hvilket gav nogle velbesøgte og drabelige lokalopgør på Amager, men desværre for Fremad rykkede de ned i 1976, mens Kastrup overlevede...
Det blev dog kun til to sæsoner, for i 1976 rykkede Fremad ned igen - og måtte til stor fortrydelse se Kastrup overleve i den bedste række...
Fremad Amager kom tilbage i 1. division på en kort visit i 1980, men røg ned igen med det samme efter en nedrykningskamp mod bl.a. Kastrup, der igen klarede frisag.
Eneste hold vi aldrig har taget Superliga-point fra
Til gengæld præsterede Fremad, hvad Kastrup aldrig har opnået, nemlig at kvalificere sig til Superligaen i 1994.
Nogle år tidligere kunne Fremad være blevet en del af F.C. København, idet de var med i de indledende drøftelser i slutningen af 80'erne om at skabe en ny københavnsk storklub, men generalforsamlingen sagde klart nej til samarbejdet.
Det blev kun til en halvsæson i Superligaen, da de ikke kom med i slutspillet og derfor måtte spille kvalifikationsspil i foråret 95, der endte med et farvel til Superligaen. Men på det halve år lykkedes det at slå FCK to gange 3-2, og dermed er de den eneste klub, vi aldrig har taget point fra i Superligaen!
Vi fik ram på dem i pokalen
Vi slog dog Fremad 2-1 i pokalen i efteråret 1994 (hvor de fik smidt to mand ud), og i vores seneste møde den 6. marts 2005 vandt vi 3-1 i en pokalkvartfinale i Parken, hvor de valgte at afvikle deres hjemmekamp, da det ikke var sikkert, at Sundby Idrætspark var klar til kampen.
Fra konkurs til oprykningskurs
I 2008 gik Fremad Amager med i en FC Amager-overbygning med Kastrup, Dragør og Kløvermarken FB, men det endte både med nedrykning og konkurs, så Fremad måtte starte forfra i Københavnsserien.
I 2011 var Fremad tilbage i 2. division, og siden 2016 har menuen stået på 1. divisionsfodbold og to 8. pladser, inden der sidste sæson igen lugtede lidt af Superliga-fodbold i Sundby. Fremad var en overgang på oprykningskurs i den vanvittigt tætte liga, men endte dog som nr. 6.
Fremad Amager- og FCK-spillere
De første navne, der popper op, er selvfølgelig Ivan Nielsen og Peter Nielsen, der begge indledte deres karrierer i Fremad Amager.
Ivan spillede siden mange år i Holland, men vendte tilbage til Fremad Amager, inden han skiftede til B1903 i 1991 og var FCK'er i vores første sæson 1992-93. Vores mangeårige anfører Peter Nielsen, skiftede fra Fremad Amager tli Lyngby og senere til Borussia Mönchengladbach, hvorfra vi hentede ham i 1997 og igen i 2002 efter han havde været endnu en periode i Bundesliga-klubben.
Da Fremad var i Superligaen i 1994 var Mukremin Jasar deres topscorer, og han skiftede i foråret 1995 til FCK, men spillede kun den halvsæson i klubben, inden han fortsatte til B.93. Året inden hentede vi også 17-årige Kenny Thorup i Fremad, men siden har vi ikke hentet spillere direkte fra Fremad Amager.
Derimod er en håndfuld spillere taget den anden vej, og bl.a. spillede Yüsüf Öztürk en del sæsoner i Fremad og nåede over 150 kampe for klubben. Også Stefan Kofoed Hansen og Andreas Mortensen gik fra FCK til Fremad, og Aki Hyryläinen (der i øvrigt gæstede Telia Parken til forårets Derby) var på lejeophold i Fremad, mens han var FCK-spiller.
Sidst, men ikke mindst: fredagens træningskamp byder på et gensyn med Jesper Christiansen, der i dag er målmandstræner i Fremad Amager!