Sæsonafslutning i Talentafdelingen
Mandag aften tog Talentafdelingen hul på en ny, årlig tradition med en fælles sæsonafslutning for alle årgange samt forældre og samarbejdspartnere.
Det fandt sted i KB’s traditionsrige pejsesal, og mesterskaberne til U19 og U17 og de mange debutanter på førsteholdet gav selvfølgelig en særlig festlig baggrund for arrangementet, men formålet var faktisk et helt andet.
”Vi vil holde denne fælles sæsonafslutning uafhængigt af, hvor mange titler vi vinder,” siger udviklingsdirektør Sune Smith-Nielsen og understreger, at den altoverskyggende og vigtigste titel var den, som førsteholdet hentede i 3F Superliga.
Kristoffer Johansen har været med til at arrangere den nye, fælles sæsonafslutning og uddyber baggrunden:
”Formålet er, at vi på tværs af årgangene samler alle og gør status på sæsonen inden ferien,” fortæller Kristoffer. Han er Head of Education & Player Care i Talentafdelingen og har især ansvaret for, at spillerne hele tiden har en optimal uddannelsesløsning hos vores samarbejdspartnere.
”Før har de enkelte årgange selv gjort noget, og det prøver vi nu at samle under ét tag. Vi synes, det er vigtigt for sammenhængskraften, at vi som et samlet hus mødes og med de muligheder, det giver at forældre og samarbejdspartnere også er til stede.”
Afsked med spillere
”For eksempel tager vi nu en fælles afsked med de spillere, som af den ene eller anden årsag forlader Talentafdelingen og skal finde nye klubber," fortsætter Kristoffer Johansen.
"Det er vigtigt at sige ordentligt farvel, og uanset årsagen vil vi gerne sende et signal om, at vi har været glade for at have dem hos os. De har knoklet og kæmpet og gjort et stort stykke arbejde, og vi håber, at vi har givet dem en masse med i bagagen, både fodboldmæssigt og menneskeligt, som de kan bruge fremover."
Sune Smith-Nielsen overrakte hver af de pågældende en billedramme med et fotografisk minde fra tiden i Talentafdelingen, og de fik en fortjent hyldest fra forsamlingen.
Vi har tidligere fortalt på fck.dk, at Mattias Jakobsen stopper, og det har også stået i medierne, at Fisnik Isaki og Jeppe Corfitzen fortsætter karrieren i henholdsvis AaB og Lyngby. Fra U19-truppen stopper også William Maretti og Ali Almosawe, som begge er årgang 2002 og allerede fyldt 20.
Årets spiller i hver årgang
Et andet tiltag er, at kåringen af ”Årets spiller” nu sker i et fælles arrangement og ikke inden for hver årgang. Det skete ved, at de fire cheftrænere for U14-U19 gik på podiet og begrundede valget af årets spiller over for forsamlingen, inden spilleren kom op og fik overrakt prisen.
For de årgange, som vi dækker mest rent mediemæssigt, U19 og U17, blev det henholdsvis Daniel Haarbo og Noah Donovan Sahsah.
Debutant-hyldest
Et helt nyt tiltag er at hylde de spillere fra Talentafdelingen, som i sæsonens løb har fået debut på førsteholdet. Som de fleste ved, var der i denne sæson rigtig mange i den gruppe, også selv om alle ikke var fysisk til stede på grund af ferie o.lign.
Grundstene i talentarbejdet
I sin tale til forsamlingen talte Sune Smith-Nielsen om fire af de vigtigste elementer i arbejdet med at udvikle spillerne til fremtidens professionelle fodboldspillere: strategi, miljø, forældre og stab.
Strategi
”Vi mærker en stærk og afklaret opbakning hele vejen fra bestyrelsen og moderklubberne og ned gennem organisationen,” sagde Sune og fremhævede især det kæmpe arbejde i KB, som er fundamentet for det sportslige arbejde i F.C. København, og det gode samarbejde med KB’s ledelse og medarbejdere om de daglige forhold på træningsanlægget.
Miljø
”Vores store ambitioner kræver et stærkt miljø, der er kendetegnet ved gensidig tillid, et positivt talentsyn og meget nørderi i hverdagen omkring spillestil. Det har vi, og vi har også et miljø, hvor kollektivet og individet er hinandens medspillere, og hvor skole, fodbold og fritid hænger sammen og bidrager til hinanden.”
Sune sendte også en særlig tak til opbakningen fra Frederiksberg kommune og til vores samarbejdspartnere på uddannelsesområdet, Søndermarkskolen og VUC Lyngby, for deres store energi og vilje til at få tingene til at fungere i hverdagen.
Forældre
”I var her ikke, hvis det ikke var for jeres forældre,” mindede Sune alle spillerne om, og han fortalte, at han i eksterne sammenhænge ofte bliver spurgt, om vi virkelig kan holde alle de der over-ambitiøse fodboldforældre ud, eller om de ikke ødelægger mere end de gavner osv.
Han brugte et omskrevet Niels-Chr. Holmstrøm-citat til at understrege, at det ikke er sådan, han ser samarbejdet:
”I er ikke nær så slemme, som andre ville være, hvis de havde lige så talentfulde sønner!”
Og Sune fortsatte:
”Vi forstår jer, for jeres sønner ER virkelig gode. Vi mærker også, at I forstår os, både når drengene har gode og svære perioder. Vi har dyb respekt for, at I viser os den store tillid, at I nærmest overgiver jeres drenge helt til os i de fleste af døgnets vågne timer. Og vi gør alt hvad vi kan, for at de er i de bedste hænder både på og uden for banen”.
Stab
”Vi har nemlig en fantastisk stab, og det er den fjerde og sidste af grundstenene. Vi er kun kommet så langt som vi er, fordi I er stærke hver for sig og sammen. Jeg kan ikke takke jer nok for indsatsen, kvaliteten i jeres arbejde og alle de timer, I lægger i dagligdagen. Det er ikke bare mandag til fredag, det er også aftener og weekender med lange busture i ind- og udland,” sluttede Sune Smith-Nielsen sin korte gennemgang af fire af de centrale områder i at uddanne fremtidens professionelle spillere.
I sidste ende er spillerne selvfølgelig de vigtigste, og til inspiration for alle gjorde Sune en del ud af fremhæve, at der er mange forskellige veje gennem systemet.
Inspiration i de mange veje gennem systemet
Hvis vi ser på de spillere, der gennem årene er kommet videre og har fået succes i ind- og/eller udland, så er der en vej for mange ”typer”.
Både for dem, der fysisk er udviklet tidligt og sent. Både for dem, der er ambitiøse og dygtige i skolen og for de mere skoletrætte, der hellere vil have den del overstået hurtigt. Både for dem, der snakker meget, og for de mere stille typer. Og der er en vej for alle positioner på banen, og der er en vej for spillere, der ikke ”lykkes” i første forsøg, men finder den rette hylde senere – uanset om det så er en høj eller lav hylde.
Thorup: I er fremtiden
Inden arrangementet sluttede efter ca. halvanden times tid, nåede cheftræner Jess Thorup også at komme forbi efter besøget på Frederiksberg Rådhus.
Ud over at takke Talentafdelingen for det store arbejde, som de udfører, og for de mange spillere, der har leveret til førsteholdet, så havde han ét kort og klart budskab til alle de håbefulde drenge i Pejsesalen:
”Det er jer, der er fremtiden.”