Fokus på Viktoria Plzen
Fredagens tjekkiske testmodstander bliver et gensyn med Viktoria Plzen, der i efteråret 2011 forhindrede os i at komme i Champions League-gruppespil for andet år i træk.
Efter vores succesfulde 2010-11 sæson havde vi sagt farvel til Ståle Solbakken, Bård Wiggen og et halvt hold, og selv om Roland Nilsson og spillerne resultatmæssigt leverede et flot Superliga-efterår, så glippede det i de afgørende playoffkampe mod Plzen.
Et tjekkisk hold, som netop havde vundet sit første mesterskab nogensinde, både i tiden før og efter Tjekkoslovakiets deling, og det var samtidig deres første medaljer i den tjekkiske liga, der har eksisteret siden 1993-94.
På papiret var det derfor ikke den mest skræmmende modstander, men vi tabte begge kampe (1-3 hjemme og 1-2 ude). Men ser man tilbage på Plzens senere præstationer, er det tydeligt, at det var et storhold i svøb, som siden har leveret stærkt både nationalt og internationalt.
I de 12 sæsoner fra og med 2011-12 til nu, har Viktoria Plzen:
- 5 tjekkiske mesterskaber, 4 andenpladser, en tredjeplads og en femteplads
- 4 Champions League-gruppespil
- 4 Europa League-gruppespil + en 1/16-finale og tre 1/8-finaler
Med andre ord har Plzen kun to gange misset Top 2 i Tjekkiet siden 2011, og de har været i 8 af 12 mulige gruppespil.
Sidste sæson kom Plzen i et CL-gruppespil med Barcelona, Inter og Bayern og endte uden point med en målscore på 5-24. En svær pulje, men det kan man jo også sige om vores egen med City, Dortmund og Sevilla, hvor vi trods alt tog point fra i hjemmekampene.
I de tre tidligere CL-gruppespil har tjekkerne tilsammen 4 sejre, 2 uafgjorte og 13 nederlag, mens de er gået videre fra EL-gruppespillene to ud af fire gange.
Set over hele perioden var sidste sæsons tredjeplads i ligaen derfor ikke helt tilfredsstillende, og Plzen sluttede hele 17 point efter topholdene. Det var de to store Prag-klubber, Sparta og Slavia, som længe sloges alene om titlen, og i sidste ende trak Brian Priskes Sparta det længste strå.
Pre-season og sæsonstart
Viktoria Plzen indledte træningen den 19. juni og har allerede spillet seks træningskampe på lidt under tre uger.
De fire første var mod tjekkiske hold, hvoraf Dukla Prag og Chrudim var fra 2. division, og de to andre lavere rangerende, hvilket resultaterne også antyder...
De to seneste kampe har været mod tyske 2. Bundesligahold, og dem har Plzen spillet i østrigske Westendorf, hvor de p.t. er på træningslejr – ca. en halv times kørsel fra vores eget hovedkvarter i Scheffau.
- 21. juni 14-2 over Kolovec
- 24. juni 2-0 over Dukla Prag
- 28. juni 8-2 over Taborsko
- 1. juli 6-0 over Chrudim
- 7. juli 3-3 mod Hamburger SV
- 10. juli 3-0 over Karlsruhe
Altså tre gange så mange testkampe, som vi har i benene, og i alle de første kampe skiftede de hele holdet i pausen, mens der i de seneste kampe er nogen, der har spillet en times tid.
Vores kamp på fredag er dog tjekkernes sidste, inden de tager hul på den hjemlige liga lørdag den 22. juli ude mod Teplice. Fem dage senere møder de Drita fra Kosovo i den første af to kampe i Conference League Q2.
Gammel kending tilbage i cheftrænersædet
Miroslav Koubek vendte i sommer tilbage som cheftræner for Plzen efter otte års fravær. Han afløste Michal Bilek, der sad to sæsoner og havde kontraktudløb, og som ellers blev kåret som årets træner i Tjekkiet i 2022.
Koubek er med sine 71 år den ældste træner i ligaen. Som aktiv vogtede han blandt andet målet i Sparta Prag (1978-82) og har siden trænet en lang række klubber, bl.a. også Plzen i 2000-01 og i 2014-15. Senest var han to år i Hradec Kralove, inden han igen tog over i Plzen.
Truppen
Som tidligere nævnt har Plzen skiftet meget ud i de hidtidige testkampe, og med 135 minutters spilletid på fredag, får vi nok også store dele af truppen på banen.
Med al respekt er der næppe mange, som vækker den store genklang i danske ører, men nogen husker måske den tidligere Brøndby-angriber, Jan Kliment.
Plzen lejede ham i Stuttgart i sommeren 2016, og han fik et halvt hundrede kampe, før han returnerede til Stuttgart. Her var han i deres B-trup, indtil han i 2020 skiftede til tjekkiske Slovacko på en fri transfer. Året efter skiftede han til polske Wisla Krakow, inden Plzen hentede ham i sommeren 2022. Han var dog meget skadet sidste sæson, men nåede at få 17 kampe, hvor han lavede syv mål.
Ibrahim Traore har vi mødt to gange før i europæiske kampe: mod FC Zlin i 2017, og mod Slavia Prag i 2018, begge gange i Europa League-gruppespillet. Den nu 34-årige midtbanespiller fra Elfenbenskysten kom til Tjekkiet i 2014, og var i Zlin fra 16-18 og herefter i Slavia, indtil Plzen købte ham denne sommer.
Også kantspilleren Jan Sykora spillede i Slavia Prag, da vi mødte dem i 2018. Han er født i Plzen og vokset op på deres akademi, men kom tidligt til Sparta Prag og siden til flere andre tjekkiske klubber, herunder altså også Slavia.
De fleste i Plzen-truppen er fra Tjekkiet og har ikke spillet i andre lande, men angriberen Matej Vydra er en af de få, der har været vidt omkring - bl.a. Italien (Udinese), Belgien (Club Brugge), England (Watford, WBA, Watford, Reading, Derby, Burnley).
Han blev handlet for pæne beløb af de engelske klubber, men sidste sommer stod han uden kontrakt, og Plzen skrev med ham i januar 23. Han er også den med flest A-landskampe, 46 for Tjekkiet, og kom bl.a. ind mod Danmark i kvartfinalen i EURO 2020, hvor vi vandt 2-1.
Se hele kampen i appen og på tv.fck.dk
Du kan igen streame hele vores træningskamp i FCK appen og på tv.fck.dk, hvis du som enten sæsonkortholder, abonnent eller FCK+ abonnent logger ind med din tilhørende FCK Profil.
Har du ikke allerede adgang, kan du læse mere her om, hvordan du får adgang med FCK+.