Razak Pimpong

Sagt før: FCK-Silkeborg IF

Der er 39 kampe at vælge mellem, når vi skal se på, hvad der er sagt før vores hjemmekampe mod Silkeborg. Vi har valgt to – og begynder med den eneste, som ikke er spillet i Parken.

Søndag den 23. august 1992: FCK-Silkeborg 0-0
Parken blev først indviet den 1. september efter den store ombygning af Idrætsparken, så vi spillede både vores tre TOTO Cup-hjemmekampe og vores tre første Superliga-hjemmekampe på Østerbro Stadion.

I den første slog vi B1909 2-1 og efter Silkeborg-kampen spillede vi også 0-0 mod OB, inden vi den 12. september rykkede ind i Parken og spillede 2-2 med Lyngby.

”Jeg er spændt på at møde Silkeborg,” sagde cheftræner Benny Johansen til Ekstra Bladet. ”Jyderne har fået et fint hold, og den svenske træner, Bo Johansson, skal nok få noget ud af det mandskab.”

”Bosse” havde afløst Viggo Jensen, der efter fem år i Søhøjlandet var taget til Malmö FF. Silkeborg havde før sæsonen hentet Vejles Jacob Laursen, som jo blev FCK-spiller i 2001, og Keld Bordinggaard, som vi vil benytte lejligheden til at gratulere med guldet, hvor han jo er Head of Coaching.

Kampprogram


Det nye københavnerhold
Vores sportsdirektør Frank Mathiesen måtte høre for, at den nye københavnske storklub ikke havde været ude og bruge penge på transfermarkedet, og det kommenterede han således i vores trykte kampprogram.

”Vi har mistet spillere i skikkelse af Nikolai Randrup (til Avarta) og Ugo De Lorenzo (amatørfodbold i Italien), men til gengæld er både Jørgen Juul Jensen og Christian Lønstrup efter lang tids skadeperioder nu kommet op i fuld fart, hvilket får mig til at påstå, at vor spillerstab er relativt styrket – med al respekt for Nikolai og Ugo – i forhold til sidste sæson.”

”Med Diego Tur ude af drift i efteråret har vi netto 21 kontraktspillere (Manne er desværre netop blevet langtidsskadet), som vi kan sende i kamp uden sjælekvaler. De sandsynligvis få mennesker, der savner profiler på vort hold, kan jeg blot anbefale at kikke lidt nærmere på navnene i vores spillerstab.”

Frank Mathiesen


Mannes fjerde ungdom
Michael ”Manne” Manniches skade i vores seneste hjemmekamp mod B1909 ærgrede også Benny Johansen:

”Ærgerligt. Manne var kommet rigtig godt fra start og havde tilsyneladende indledt sin fjerde ungdom,” skrev han i sin klumme i kampprogrammet, hvor han også skrev, at han – trods tre sejre i tre kampe - ikke var helt tilfreds med løvernes sæsonstart:

”Som ansvarlig skal jeg forlange, at spillerne yder en helhjertet indsats, og jeg skal forvente, at de evner at få spillet til at glide. Det var ikke tilfældet mod B1909. I første halvleg var indstillingen sløv og indsatsen udisciplineret.”

”Efter pausen blev der kun spillet godt i 20 af de 45 minutter. Ikke tilfredsstillende. Men jeg glædede mig naturligvis over de to points. Et tophold kendetegnes også ved at kunne vinde, når spillet ikke er godt.”

Benny Johansen
Benny Johansen blev senere selv cheftræner i Silkeborg IF.


Ridser i lakken
Vi spillede hæderligt, men ikke fremragende, mod Silkeborg, som var bedst før pausen med hurtigt og direkte kontraspil, mens vi var bedst efter pausen, hvor bl.a. Ivan Nielsen var tæt på at score på et par hovedstød.

Og allerede her i vores fjerde Superligakamp nogensinde, fik vi kærligheden at føle i sportspressen, som med rette havde store forventninger til den nye klub, som skulle bygge videre på B1903’s fremragende 91/92-sæson med sølvmedaljer, pokalfinaleplads og ikke mindst den vilde europæiske kampagne med bl.a. 6-2-sejren over Bayern München.

Under overskriften ”Flagskibet fik ridse i lakken” skrev B.T.:

”Kravet til dansk klubfodbolds nye flagskib FC København er succes. Ubetinget! Ikke desto mindre tilføjede et klogt, koncentreret Silkeborg-mandskab københavnerne den første ridse i lakken, da jyderne i kraft af effektivt forsvarsspil forhindrede cheftræner Benny Johansens spillere i at score og således ’stjal’ et vigtigt point fra mesterskabsfavoritterne.”

Underholdende af en 0-0-kamp at være
Ekstra Bladet havde også større forventninger, og teasede endda lidt for konkurrentens B.T. Games på Østerbro Stadion to dage efter Silkeborg-kampen.

”Lad være, at FCK-folkene ikke er HELT så hurtige som Carl Lewis, der gæster arenaen i morgen. Men bare lidt rappere spil kunne man nu godt have forventet,” skrev Ekstra Bladet, men tilføjede dog, at kampen var ”underholdende af en 0-0-kamp at være”.

0-0 var vores første pointtab i Superligaen og indledte en stime med seks uafgjorte Superligakampe i træk, som vi endnu aldrig har gentaget. Vi forblev ubesejrede helt til 13. runde, da vi tabte 0-3 til Næstved, men endte sæsonen med guldmedaljerne om halsen, mens Silkeborg sluttede som nr. 5.

Og Carl Lewis? Han blev slået af Dennis Mitchell, som dog tydeligt tyvstartede og havde 4,4 sekunder medvind, da han vandt i 9.92 sekunder, mens Lewis løb på 9,95. Med 12.000 tilskuere kom der over tre gange så mange som de 3.667 til vores Silkeborg-kamp, som do også er det laveste vi har haft mod dem.

- - - - -


Søndag den 14. maj 2006: FCK-Silkeborg 2-3
38.084 tilskuere er vores højeste nogensinde til en Silkeborg-kamp, og de fik den tvivlsomme ære af at se os tabe sæsonens første hjemmekamp.

Heldigvis blev der alligevel festet til den store guldmedalje, for vi sikrede mesterskabet ugen før, selv om vi tabte 0-1 i Odense – Brøndby tabte nemlig samtidig 1-4 i Horsens.

I Silkeborg-trænersædet sad Viggo Jensen igen, efter at han afløste Morten Bruun i 2001, og i vores sæde solede Ståle Solbakken sig efter at have overtaget fra Hans Backe i januar og gjort guldgraverjobbet færdigt. Det var i øvrigt også i januar 2006, at vi indviede klubhuset på Jens Jessens Vej 10.

Ståle Solbakken
Guld efter den første halvsæson - resten er historie... Foto: Lars Rønbøg, Getty Images


Sæsonafslutningen mod Silkeborg markerede også et skifte på ledelsesgangen, hvor Niels-Chr. Holmstrøm takkede af efter syv år som sportsdirektør og fortsatte i en konsulentrolle i klubben, mens Carsten V. Jensen overtog som sportsdirektør.

Gårdvagt Holmstrøm?
I den anledning gav Holmstrøm et stort interview til Ekstra Bladet, hvor han blandt andet sagde:

”Jeg skal ikke bruge resten af livet på blot at spille tennis og golf. Det eneste jeg ved lige nu, er at jeg skal til VM i Tyskland som såkaldt ’ekspert’. Derudover ved jeg, at der er brug for mandlige lærere. Det er da værd at overveje. Måske skulle man blive gårdvagt?!”

Med henvisning til nogle af hans bramfri citater gennem årene blev han spurgt, om der var et modsætningsforhold mellem og jyder:

”Jeg kan sige så meget, at min onkel var borgmester i Them, min far er fra Kjellerup ved Dollerup Bakker, jeg har en onkel i Sydjylland, og mine døtre er begge uddannede i Aalborg. Den ene bor nu i Hjallerup, for at det ikke skal være løgn, så jeg kommer hjertens gerne meget i Jylland.”

”Det, jeg har udtalt mig om, det er, at man er mere nærtagende i Jylland, og det er jo rigtigt. Hvis folk er meget nærtagende, må det et eller andet sted hænge sammen med, at de har et mindreværdskompleks.”

”Når vi kommer med FC København, er det jo ligesom, når cirkus kommer til byen. Jyderne er glade, der kommer mange mennesker, og kan de banke os, er det endnu bedre,” sagde Holmstrøm i interviewet, som altså blev bragt samme, som Silkeborg slog os 3-2.

Niels-Chr. Holmstrøm
Holmstrøm hyldes efter Silkeborg-kampen. Foto: Lars Rønbøg, Getty Images


Dommertrio stoppede
Også andre kendte navne i dansk fodbold havde sidste arbejdsdag: Knud Erik Fisker, som dømte i Parken, samt Kim Milton Nielsen og Knud Stadsgaard (far til Kris Stadsgaard) dømte deres sidste superligakampe.

Som sagt var der kun æren at spille om, og Silkeborg førte både 1-0 og 2-1, men begge gange udlignede vi. Tre minutter før tid bragte Kim Olsen dem foran for tredje gang, og derved blev det. Siden vandt Silkeborg ikke i Parken før denne sæson…

Guldfejring i Parken
Guldfest i Parken. Foto: Lars Rønbøg, Getty Images

 
(Kilder: fck.dk, B.T., Ekstra Bladet)