KB's mestre fra 1974 hyldes i Parken
For 50 år siden vandt KB sit 14. danske mesterskab, og det fejrer vi i aften, hvor holdet bliver hyldet i Parken ca. en halv time før kickoff mod Lyngby.
Dengang i 1974 var vi stadig i de rene amatørdage, hvor betalt fodbold ganske vist blev drøftet rundt om i fodboldens kulisser og korridorer, men først blev indført i 1978.
Man spillede kalenderårs-turnering, og 1. division bestod af 12 hold, men fra 1975 blev 1. division udvidet til 16 hold, så kun ét hold rykkede ned (mod før to), og fem rykkede op.
Før sæsonstarten i 1974 var KB blandt favoritterne, for i 1973 blev de nr. 3 i et tæt kapløb med Hvidovres mestre og Randers Frejas sølvvindere.
Fem sejre i træk
KB lagde stærkt ud ved at vinde de første fem kampe (fire divisionskampe og en pokalkvartfinale i Silkeborg), ikke mindst takket være en målfarlig angrebsduo med Niels Chr. Holmstrøm og Karl Aage Skouborg, der tilsammen scorede ti af de 15 mål i disse fem kampe.
Det var dog ved at gå galt i Idrætsparken den 21. april, hvor AaB midt i 1. halvleg førte 2-0, men inden pausen lavede Holmstrøm hattrick, og Skouborg gjorde arbejdet færdigt efter pausen til 4-2-sejr.
Siden fulgte en mindre god periode, hvor KB overraskende røg ud i pokalsemifinalen til Vanløse, naboerne fra 2. division.
Efter 0-0 i den første kamp, inklusive forlænget spilletid, bragte Leif Skjolden ellers KB foran i omkampen, men Vanløse-legenden Bjarne Pettersson scorede to gange og sendte Vanløse i finalen, hvor de siden slog OB 5-2 i den hidtil eneste finale mellem to hold fra den næstbedste række.
Uafgjort mod Frem og nederlag til Slagelse og Vejle betød, at det var tæt i toppen af 1. division, men KB holdt B1903 bag sig med en 3-1-sejr i Idrætsparken og gik på sommerpause med et forspring på to point til 03’erne og Frem.
Sommeren bød på TOTO Cup-kampe mod Bohemians Prag, Standard Liege og Fortuna Düsseldorf, og KB sluttede sidst med 4 point. En pokalkamp mod 3. divisionsklubben Kastrup var også ved at gå galt, da KB smed en 2-0-føring og var bagud 2-3, inden Holmstrøm scorede to gange og sikrede en 4-3-sejr over klubben, som han senere blev cheftræner for.
Forrygende efterår
Men da det gik løs i 1. division, så var KB nærmest i en klasse for sig og vandt igen de fem første kampe med en målscore på 13-0, og med otte mål af Holmstrøm og tre af Skouborg.
Så var det tid til UEFA Cup-fodbold, takket være tredjepladsen 10 måneder tidligere, og på en stor europæisk aften i Idrætsparken vandt KB en imponerende og opsigtsvækkende 3-2-sejr over forårets Europa Cup-finalister Atlético Madrid, men tabte returkampen 0-4 nede på Vicente Calderon.
3-2-sejren over de stærke spaniere kostede måske på den hjemlige front, for fire dage senere tabte KB 2-5 i Randers, men kom hurtigt tilbage i vindersporet med 5-0 over Hvidovre, og den 6. oktober 1974 sikrede KB definitivt guldet ved at vinde 2-0 ude over B1901 i Nykøbing Falster.
Der manglede stadig tre runder, men forspringet til forfølgerne var nu på otte point (en sejr gav kun to point dengang), og det var det stadig, da sidste runde var spillet, hvor den eneste forskel var, at Vejle havde erobret andenpladsen fra B1903.
Holmstrøm og Skouborg topscorerlisten med henholdsvis 24 og 10 mål i 22 kampe. I efteråret 1974 morede KB Bladet sig med denne fotocollage af de to målfarlige forwards og kaldte dem forsøgsvis Karl Chr. Skovstrøm og Niels Aage Holmborg... (Det er Skouborg til venstre i billedet, og Holmstrøm til højre)
1974 var den sidste sæson, hvor KB spillede uden reklamer på trøjerne. De fleste klubber begyndte allerede i 1971, men KB holdt fanen højt i nogle år, før der fra 1975 stod Pastirol på brystet af den klassisk blå- og hvidstribede trøje. En pastil, som det finske firma Merijal lancerede i starten af 70’erne.
Holdet
Den senere landsholdsmålmand – og FCK-målmandstræner i 90’erne - Ole Qvist vogtede målet, som han erobrede fra Niels Hagenau sæsonen før.
Foran havde han normalt et forsvar med Ole Højgaard (som blev omskolet fra angriber til back), Anders Sørensen, Peter Lindby og Niels Krogdahl, en midtbane med Leif Skjolden, Henrik Bernburg, Jan Petersen og Niels Sørensen - og med Niels Chr. Holmstrøm og Karl Aage Skouborg helt fremme.
Flemming Lübecker (dengang Pedersen) indledte som back, inden Højgaard erobrede pladsen, og der var også enkelte kampe til Eggert Jensen, Bo Friis og Karl Kroll ikke kom på banen den sæson.
Efter sommerpausen mistede Jan Petersen pladsen til nyankomne Søren Andreasen, og i forsvaret spillede Eggert Jensen de fleste kampe, da Peter Lindby døjede med skader.
Benny Myssing, som senere blev fast mand på midtbanen, fik et enkelt indhop i returkampen mod Atlético.
Disse kommer i aften
I aften deltager ti spillere: Ole Qvist, Ole Højgaard, Peter Lindby, Niels Krogdahl, Flemming Lübecker, Henrik Bernburg, Søren Andreasen, Benny Myssing, Niels Chr. Holmstrøm og Karl Aage Skouborg.
Leif Skjolden deltager ikke på grund af sygdom, og Niels Sørensen er også forhindret. Anders Sørensen, Jan Petersen, Karl Kroll og Eggert Jensen lever desværre ikke længere.
Det gør mestertræneren Mario Astorri heller ikke, men han repræsenteres i aften af sin søn, Stefan Astorri.
Mario Astorri
Mario Astorri blev ført i Piacenza i 1920 og gik bort i 1989 i en alder af 69 år. Som aktiv fodboldspiller havde han i 40’erne og 50’erne bl.a. Juventus, Atalanta og Napoli på sit flotte CV, og han opnåede at blive topscorer for både Juventus og Napoli.
I 1957 flyttede Mario Astorri til Danmark, efterlod alt i Italien og startede helt forfra, fortæller Stefan Astorri.
Efter mindre trænerjob i Tårnby Boldklub, Hørshom-Usserød og endda også i Det Danske Livregmient fortsatte Mario Astorri i Skovshoved og siden i Køge Boldklub, som han førte op i 1. division.
I 1967 førte han AB til klubbens hidtil sidste danske mesterskab i 1967. Efter et par år i Hvidovre og Holbæk overtog han jobbet i KB i 1971, hvor han på ni sæsoner vandt både guld (74), sølv (79) og bronze (73) - og i 1973 fik den dansk-gifte italiener også dansk indfødsret.
Da Mario Astorri stoppede i KB med udgangen af 1979, opremsede KB Bladet hans meritter, men hæftede sig mere ved Mario som menneske:
"En portion charme og menneskevarme, som har dæmpet de få markante skuffelser. Som har smittet af og fået selv de mest udskældte til at synes om Mario. Han bliver aldrig sur, men vred. Hans øjne lyner, når der ikke fremføres rigeligt med 'dinge-donge'. Han vil lege fodbold, hygge sig med fodbold, og det har født attraktiv underholdning."
"Uden for banen har han aldrig skelnet mellem lille og stor - udadtil i hvert fald. Han optræder smilende og venlig over for alle. Fordi han elsker KB. Mario er blevet en institution i KB og vil uden tvivl blive savnet."
Personerne på holdfotoet øverst i artiklen er
Bagest fra venstre: Fritz Olai (holdleder), Bo Friis, Peter Lindby, Leif Skjolden, Karl Kroll, Niels-Christian Holmstrøm, Karl Aage Skouborg, Ole Højgaard, Eggert Jensen, Niels Sørensen og Mario Astorri
Forrest fra venstre: Søren Andreasen, Niels Krogdahl, Jan Petersen, Anders Sørensen, Ole Qvist, Benny Myssing, Flemming Lübecker og Henrik Bernburg