Lars Rønbøg, Getty Images
Danny Amankwaa: Kommer tilbage på samme niveau
22/11 2015 10:00
På en lige linje står fire sortpolstrede brikse opstillet i fysioterapirummet på Nummer 10. Klokken er 12.30, og mens de andre er gået til yoga, er Danny Amankwaa blevet tilbage.
Her ligger han på en af briksene og skal i gang med det sidste punkt i dagens program. Et program, som er skræddersyet til ham, og som er den indledende del af hans genoptræningsforløb efter et indgreb i menisken, som blev beskadiget i forbindelse med pokalkampen mod Fredericia.
Det var den første kamp i over et halvt år med Amankwaa i startelleveren. En kamp, hvor han efter en lille halv time endda kommer på måltavlen, efter et afrettet langskud finder vej ind i netmaskerne. Triumferende kunne han række venstre pegefinger i vejret. Som et ’jeg er tilbage’-varsel til omverdenen.
Få minutter efter lander en modspiller forkert på ham og efterlader Danny Amankwaa i smerte. Han forsøger dog at spille videre, men må i pausen resignere og lade sig udskifte.
En kikkertoperation senere er dommen, at han er ude i resten af efterårssæsonen. Inden den egentlig kom i gang for hans vedkommende. Og nu ligger han på briksen med elektroder på lår- og knæregionen på begge ben. Elektroderne er koblet til et maskineri, der via impulser stimulerer nerverne i benene. Som en omgang vildfarende popcorn, der er i gang med at poppe under huden på ham, sitrer knæ og lår i forskellige tempi – uden at han selv aktivt bevæger benene.
- I starten var det lidt ubehageligt. Lidt mærkeligt, siger Danny Amankwaa og tilføjer.
- Men man vænner sig til det. Det er for at få holde gang i det skadede knæ, når nu jeg ikke kan løbe rundt på det. Det skulle gerne gøre, at tingene går lidt hurtigere, fortæller den 21-årige offensivspiller med et grin.
I gang med det samme
Det skortede ellers på smilene i de første dage, efter han erfarede, at han ikke kunne spille mere i efteråret. Men han fik ikke lang tid til at ærgre sig, for arbejdet med at komme tilbage startede med det samme.
- Ja, jeg var selvfølgelig lidt nede. Det var en bitter besked at få. Men staben ville gerne have mig herud med det samme. Det gør det nemmere, at jeg er en del af det herude med de andre gutter i stedet for at sidde derhjemme og kigge ud af vinduet. Jeg træner mit eget program og får trænet forebyggende, så det ikke sker igen. Samtidig laver jeg også øvelser for at styrke min achillessene, som den var gal med sidst. Så på den måde er hverdagen den samme, og det er jeg ret glad for, fortæller Amankwaa, der dog i samme moment medgiver, at det ikke er det samme som at være en aktiv del af det spillende hold, når man kører sit eget genoptræningsprogram.
Føler mig udenfor
- Lidt føler man sig udenfor. Jeg ville jo gerne være ude på banen og spille. Selvom gutterne støtter mig og tager pis på mig, som de plejer, er det jo stadig ikke det samme. Jeg føler, at jeg er lidt væk fra holdet, når nu jeg ikke kan gøre mit og hjælpe til på banen. Men det er jo en del af fodbolden. Det er noget, jeg skal igennem, forklarer Danny Amankwaa, der samtidig erkender, at de to skader lige efter hinanden rumsterer lidt i baghovedet.
- Nu her når det er anden gang, kan jeg godt mærke, at frygten for at blive skadet fylder lidt i tankerne. Det gjorde den faktisk ikke, efter jeg havde kæmpet mig tilbage på holdet efter første omgang. Men nu tænker jeg da lidt over det, uden at det er noget, jeg ligger søvnløs over om natten. Hvad nu, hvis jeg bliver skadet igen? For det går jo ikke, at jeg ligger her. Jeg vil jo helst spille fodbold, siger Danny Amankwaa, der omvendt ikke er bange for at miste sit niveau og bremse sin udvikling på grund af de ufrivillige pauser.
- Jeg er ikke bange for at ikke finde mit samme niveau. Det tekniske, synes jeg, sidder på rygraden. Det har jeg ikke mistet, men i forhold til at komme tilbage på et højt niveau var det mere lungerne, der manglede. Konditionsmæssigt tager det noget tid at komme i gang, fortæller Danny Amankwaa med et insisterende smil.
- Men jeg skal nok komme tilbage. Jeg skal bare lige igennem det her, og så skal det nok blive godt.
I morgen kan du læse anden del i vores artikeltrilogi med Danny Amankwaa. Her vil han fortælle lidt om sin ghanesiske baggrund, og hvordan alt det der med fodbolden egentlig startede.