Fælles Derby-udmelding fra FCK og Brøndby IF
Vi elsker derby. Vi elsker især at vinde derby. Vi taler ikke om nederlagene. For derby er følelser og fans. Sange og brøl, der bølger frem og tilbage. Derby betyder noget. Derfor er vi i dag alle sammen rigtig ærgerlige over beslutningen, at de to næste derby skal afvikles uden fans fra udeholdet. En beslutning som Divisionsforeningen har taget på baggrund af en anmodning fra Københavns Politi og Københavns Vestegns Politi.
Vi ønsker med denne fælles udmelding at gøre vores to klubbers position tydelig for alle. Vold, ballade og hærværk hører ingen steder hjemme i fodbold - hverken før, under eller efter kampe. Det hører ikke hjemme til et derby eller noget andet sted for den sags skyld. Der er ingen undskyldning. Vi ønsker alle at vinde, men man støtter ikke sit hold gennem vold, ballade eller hærværk. Tværtimod. Når en lille promille af fans træder ved siden af, så er det ødelæggende for klubberne, for fansene og for dansk fodbold.
Vi havde gerne set en anden løsning, da vi tror på, at man kommer længst med dialog, men vi tager til efterretning, at Politiet og Divisionsforeningen har taget denne beslutning. Som klubber vil vi fortsætte med at have et tæt og inkluderende samarbejde med vores fans, Divisionsforeningen og Politiet, så vi til efteråret igen kan byde udeholdets tilskuere velkomne til derby.
Jacob Lauesen og Ole Palmå
Direktør – F.C. København / Administrerende direktør - Brøndby IF
- - - - - - -
Divisionsforeningens pressemeddelelse fra d.d.
3F Superliga lancerer ny sikkerhedspakke efter episoder til kampe i efteråret.
I forbindelse med opstarten på forårssæsonen er alle klubberne i 3F Superliga blevet enige om nye sikkerhedsinitiativer. Det sker efter flere kedelige episoder til kampe i efteråret. Derudover er Brøndby og F.C København af Divisionsforeningen blevet pålagt at spille de næste to derbyer uden udebanetilskuere efter episoderne ved seneste derby i oktober.
Efter flere episoder flere steder i landet i efteråret blev de 12 klubber i 3F Superliga enige om, at der skulle laves en ekstra indsats for at forhindre uacceptable episoder i forbindelse med kampe. Det blev meldt klart ud i slutningen af oktober. Siden har klubberne, Divisionsforeningen og Politiet haft en rigtig god dialog om mulige indsatser – og klubberne har nu vedtaget en ny sikkerhedspakke med indsatser og skærpede sanktionsmuligheder. Det lanceres her ved starten på forårssæsonen og med enkelte indsatser til efteråret.
Beslutningen om to københavnerderbyer uden udebanefans kommer efter dialog med Københavns Politi og Københavns Vestegns Politi og en anmodning fra Politiet. Vurderingen er, at det i øjeblikket ikke er muligt at udelukke hændelser som dem ved efterårets derby - i forbindelse med de tilsvarende kampe i foråret. Derfor har Divisionsforeningen besluttet, at der ikke kan være udebanefans ved de to kommende kampe.
”Beslutningen om de to kampe uden udebanefans er taget i Divisionsforeningen bl.a. på baggrund af en anmodning fra Politiet. Vi vil ikke have yderligere hændelser i foråret, hvor den nye sikkerhedspakke skal have mulighed for at blive implementeret og virke. Udviklingen af sikkerhedspakken er koordineret i et godt samarbejde mellem klubberne, Politiet og Divisionsforeningen, som alle er enige om, at der skal sættes en stopper for de uacceptable episoder,” lyder det fra direktør i Divisionsforeningen Claus Thomsen, der fortsætter:
”Det er et af de vigtigste aktiver i dansk fodbold, at der kan være - og er - udebanefans til alle kampe. Det skal vi gøre alt for at bevare og sikre i fremtiden. Derfor sikkerhedspakken og derfor beslutningen om ikke at tillade udebanefans til de to kampe. Og så glæder vi os selvfølgelig virkelig meget til at have udebanefans til alle kampe i efteråret.” siger Claus Thomsen.
Initiativer i den nye sikkerhedspakke:
- Alle klubber skal hver sæson udarbejde en sikkerhedsplan inklusiv en risikovurdering. Ved udvalgte kampe med særligt højt spændingsniveau skal sikkerhedsplanen tilrettes efter behov.
- Udvidelse af sikkerhedsobservatørkonceptet gældende allerede fra forårsstart. Hver klub vil to gange pr sæson blive valideret af sikkerhedsobservatør, hvis rapportering fra kampene skal medvirke til en optimeret sikkerhedsindsats.
- Etablering af arbejdsgruppe, som skal kigge på indgangsforholdene for hjemme- og udeholdets stemningsskabende tilskuere. Det sker ved gennemgang af samtlige superliga-stadions med fokus på service og det gode værtskab.
Eksempler på hændelser, der vil/kan medføre skærpede sanktioner:
- Brug af kastegenstande, der kan forårsage personskade fx kanonslag og raketter, men også andre farlige kastegenstande, der kan ramme kampens aktører eller andre tilskuere.
- Brug af pyrotekniske effekter af særlig farlig karakter (fx kanonslag, raketter m.v.)
- Hvis afbrænding af pyroteknik forårsager forsinkelse eller afbrydelse af kamp.
- Indtrængen på stadion eller på baneareal.
- Vold eller hærværk på eller i umiddelbar nærhed af stadion – fx mod klubbernes spillerbus/biler eller mod fanbusser, privatbiler eller tilskuere.
Eksempler på skærpede sanktioner:
- Øgede bøder
- Reduktion af kapacitet i bestemte tilskuerafsnit. Ved episoder på udebane kan der gives sanktioner i tilskuerafsnit på hjemmebane
- Lukning af Capo-tårn i en given periode, hvis dette er blevet brugt til at aktivere eller orkestrere ulovlige hændelser
Det er Fodboldens Disciplinærinstans, der beslutter sanktioner - typisk efter indberetning, men turneringsadministrationen kan også beslutte at reducere antallet af udebanetilskuere i en specifik kamp, hvis det vurderes nødvendigt ud fra en sikkerhedsmæssig vurdering.