Før Man. U.-FCK
MODSTANDEREN
Alene inden for F.C. Københavns 14-årige levetid har Manchester United vundet det engelske mesterskab 8 gange, FA Cup’en 4 gange og Champions League en enkelt gang! Og skal man have overblik over alle klubbens pokaler siden den blev stiftet i 1878, så skal man ikke bare åbne et enkelt pokalskab men tage en lommeregner med rundt i en hel pokal-lagerbygning…
Hvis man voksede op med engelsk tips-fodbold i 70’erne vil man sikkert huske, at Manchester United måtte en ydmygende tur ned i den næstbedste række. Det var i foråret 1974, og det er for længst gået over i historien, at det var den tidligere United-stjerne Denis Law, der stod bag den scoring, der endegyldigt beseglede hans gamle klubs skæbne – og som om det ikke var nok, så gjorde han det som Manchester City-spiller på Old Trafford!
På det tidspunkt var der kun gået 6 år siden Manchester United havde hjemført ”pokalen med de store ører”, som Europa Cup’en for Mesterhold blev kaldt. På Wembley blev Benfica efter forlænget spilletid besejret med 4-1 i en historisk finale, og 3 af scoringerne blev signeret de måske allerstørste legender i Uniteds glorværdige historie, Bobby Charlton og George Best.
Charlton, som siden er blevet til Sir Bobby, er netop fyldt 69 år og har haft en fornem karriere både på og uden for banen, og i dag beklæder han en post som direktør i klubben. George Best gik derimod fra den ene nedtur til den anden, efter – og endda før – han definitivt stillede støvlerne på hylden. Han kæmpede alle sine dage med alkoholproblemer og døde sidste år i november, kun 59 år gammel.
United kom hurtigt op igen efter nedrykningen i ’74 og selv om det blev til en pokaltriumf i 1977, så var det Liverpool, der totalt dominerede engelsk fodbold i den periode. Men i 1986 lagde klubledelsen en grundsten, som skulle vise sig at blive et vigtigt og urokkeligt fundament for den næste snes år – ansættelsen af Alex Ferguson som manager. Den dengang 45-årige skotte havde allerede vundet alt hvad der var værd at vinde i Skotland med Aberdeen og endda også Europa Cup’en for pokalvindere efter finalesejr over Real Madrid. Ferguson var kort sagt klar til større udfordringer, og de fås næppe større end i Manchester United.
I hans første år i managerstolen skete der ikke alverden, men i 90’erne begyndte der at ske ting og sager, og så er vi tilbage ved den indledende konstatering: imponerende 8 nationale mesterskaber på 14 sæsoner. Og kulminationen var vel 1998-99-sæsonen, hvor man vandt "The Treble": ligaen, FA Cup'en OG Champions League. Med Peter Schmeichel nåede man finalen mod Bayern München og vendte på højdramatisk vis 0-1 til 2-1 i overtiden efter sejrsmål af norske Ole Gunnar Solskjær. Det norske ”baby face” er – ligesom Gary Neville, Paul Scholes og Ryan Giggs – stadig i klubben og endda har fået et fornemt comeback i denne sæson.
De seneste 3 sæsoner – og pudsigt nok siden ikonet David Beckham skiftede til Real Madrid – er mesterskabet havnet i London hos først Arsenal og siden Chelsea to gange, men United er – siden sæsonen 1992-93, hvor Premier League blev etableret – ikke sluttet dårligere end nr. 3.
I indeværende sæson er United også kommet godt fra start og deler p.t. førstepladsen med Chelsea efter kun at have tabt en enkelt kamp mod Arsenal. Endda hjemme på legendariske Old Trafford, som også kaldes Theatre of Dreams og i dag rummer omkring 76.000 tilskuere. Til sammenligning havde mere end halvdelen af SAS Liga-klubberne ikke engang haft 76.000 tilskuere I ALT hjemme og ude efter de første 11 liga-runder...
Tirsdag vil det vise sig, om Theatre of Dreams bliver en drøm eller et mareridt for de danske mestre!
OPTAKT
Før tæppet går på Theatre of Dreams
I sidste års Champions League-gruppespil kom både Lille og Villarreal fra Old Trafford med et point efter to gange 0-0. Det har dog ikke fået odds på 0-0 i aftenens opgør til ligefrem at styrtdykke, men når man nu - for en gangs skyld - er klare ”underdogs” før en kamp, leder man selvfølgelig efter de statistiske lyspunkter, som kan tænde et håb om point!
Med til sammenligningen med United anno efteråret 2005 hører dog en vurdering af, om holdets styrke – eller svaghed – er den samme. Som mange vil huske sluttede United sidst i gruppespillet efter kun at have formået at besejre Benfica hjemme i de 6 kampe, og i Premier League nåede man først mod slutningen af sæsonen at nærme sig Chelsea, der relativt let genvandt mesterskabet. 2. pladsen rettede op på den triste Champions League-exit, og man bemærker også, at United kun tabte en enkelt af sine 19 hjemmekampe og kun slap 8 mål ind.
I denne sæson er United kommet godt fra start og topper Premier League-tabellen side om side med Chelsea, og kun et smalt hjemmenederlag på 0-1 til Arsenal har forhindret Fergusons tropper i at være ubesejrede. Og to sejre i de første to Champions League-kampe mod Celtic og Benfica indikerer også, at det er et United-mandskab ved fuld styrke, vi skal møde i aften.
Også selv om kantspillerne Cristiano Ronaldo og Ryan Giggs har døjet med skader, og også selv om Wayne ”Shreck” Rooney ikke har ramt sin skræmmende topform endnu og forhåbentlig også vågner op med skægstubbe i ansigtet onsdag morgen. Den tætte landsholdsangriber har nemlig bebudet, at han først vil barbere sig, når han atter er kommet på måltavlen, og det er jo noget man kan få meget skæg ud af!
United får også større og større glæde af den nye midtbanemand, Michael Carrick, som er blevet betroet opgaven at skulle udfylde Roy Keanes trøje nr. 16. Louis Saha har med succes overtaget van Nistelrooys angrebsplads og hidtil nettet 6 gange i 9 kampe. En statistik, der dog matches af Ole Gunnar Solskjær, der er tilbage i fuldt vigør og har sendt 5 bolde i kassen i 8 kampe og forventes at være den, der spiller højrekant i aften, hvis Ronaldo ikke er helt klar.
Så ingen tvivl om, at der bliver nok at se til for F.C. København-forsvaret, der først i løbet af tirsdagen finder ud af, hvem der skal spille venstre back. André Bergdølmo er definitivt ude, og Oscar Wendt er tvivlsom med en øm ankel efter Randers-kampen. William Kvist har før spillet venstre back, men er selv tvivlsom på grund af problemer med den ene læg. Der er basis for et par gode gættekonkurrencer og væddemål i løbet af dagen…
Tobias Linderoth er fløjet til Manchester tirsdag morgen, og hvis ikke den forestående familieforøgelse gør det nødvendigt at vende om igen, så giver midtbanen og angrebet formentlig sig selv. Ellers må Kvist eller Martin Bergvold træde til. Eller hvis ikke Dan Thomassen skal bruges som back, er der jo også den mulighed at bruge ham i midterforsvaret og rykke Brede Hangeland op på ”Tobbes” plads.
Ét er sikkert – når tæppet går på Theatre Of Dreams i aften, så er Ståle og trænerteamet grundigt forberedt på enhver tænkelig situation, når de sender de 11 udvalgte ind til det største publikum, et F.C. København-hold nogensinde har spillet for.
UEFA har udpeget dommeren til Champions League-braget mellem Manchester United og F.C. København. Det bliver den yders rutinerede hollandske dommer Jan Wegereef. Den hollandske topdommer har været FIFA dommer siden 1995 og har altså dermed mere end 10 års erfaring fra international fodbold.
Wegereef har dømt i europæiske opgør med både AGF, AaB og Silkeborg involveret, i midten af 1990’erne. Derudover er det blevet til flere danske A-landskampe mod blandt andre Bulgarien, Skotland og senest mod Finland i 2005 (en kamp der gav landsholdsdebut til Jesper Christiansen og hvor Michael Silberbauer scorede kampens eneste mål).
Ved VM-slutrunden i 2002, dømte Wegereef 3-3 kampen i Danmarks pulje mellem Senegal og Uruguay. I den kamp uddelte han 12 gule kort. På europæisk klubplan er det, i de senest fem sæsoner, blevet til 18 kampe, der har afstedkommet 62 gule og 4 røde kort.
Jan Wegereefs seneste kamp i Champions League regi, var sidste rundes opgør mellem CSKA og Hamburger SV i Moskva. Kampen endte 1-0 til CSKA Moskva og der blev uddelt fire gule, samt et rødt kort.
Til at assistere sig på linierne, har han landsmændene Hans ten Hoove og Wilco Lobbert