SK Rapid Wien

Fokus på Rapid Wien

Torsdag runder F.C. København året af med en Conference League-udekamp mod SK Rapid på Weststadion i Wien.

Vi har mødt Rapid to gange før i træningskampe, men det er første gang, vi møder et østrigsk hold i en af de europæiske klubturneriger, hvis vi ser bort fra kampe mod Austria Wien og Admira Wacker i TOTO Cup i 90’erne.

Den 7. juli 2009 tabte vi 1-2 til Rapid i Bad Waltersdorf, og den 10. juli 2021 tabte vi 0-1 på torsdagens kamparena, Weststadion, som – når det ikke er UEFA-kampe – hedder Allianz Arena.

Men ét er træning, og noget andet er kamp, så selv om begge hold er sikre på at spille videre efter nytår, gælder det stadig vigtigt points for at komme i Top 8, der går direkte til 1/8-finalerne, eller blive nummer 9-16, som giver seedning til at møde et af holdene fra nr. 17-24 i playoff.

Rapid fejrer 125-års jubilæum i år og er med 32 mesterskaber Østrigs mest vindende klub foran Austria Wiens 24 og RB Salzburgs 17. Salzburgerne har dog vundet alle deres siden 1993/94, hvor Rapid kun har taget tre, og derfor talte vi også om en ”Traditionsklub på titeljagt”, da vi satte fokus på dem i sommeren 2021.

Rapid Wien


Rapid har dog stadig ikke vundet et mesterskab siden 2007/08 eller pokalturneringen siden 2007/08. De har været i fem pokalfinaler siden og tabt alle, bl.a. de seneste to år til det Sturm Graz, Wililam Bøvings klub, som også blev mestre sidste sæson og brød Salzburgs stime med ti titler i træk.

Men historisk set er Rapid bestemt en storklub, selv om de ikke for alvor har domineret østrigsk fodbold siden efterkrigstiden og indtil starten af 60’erne.

Holdet blomstrede især i 50’erne, hvor de blev regnet for et af Europas stærkeste og udgjorde stammen på Østrigs succesfulde landshold ved VM i Schweiz i 1954, hvor de ganske vist tabte semifinalen 1-6 til Tysklands senere verdensmestre, men vandt bronzekampen 3-1 over Uruguay.

Rapids 50'er-stjerner i København
50’ernes stjernespækkede Rapid-hold gæstede også Københavns Idrætspark den 28. maj 1953, hvilket også er Rapids seneste besøg i Hovedstaden, og de gav en regulær opvisning med fejende flot fodboldspil, da de bankede Stævnet 5-1.

Holdet talte blandt andet Ernst Happel (Rapid-spiller fra 1942-54 og 1956-59), som fik en fornem trænerkarriere og har lagt navn til Østrigs nationalstadion ude på Prater i Wien.

Max Merkel fik også en lang trænerkarriere, især i tysk fodbold, og Rapid kom også med de berømte Körner-brødre, Alfred og Robert, som har lagt navn til SK Rapids nuværende træningsanlæg, samt Gerhard Hanappi som efter sin karriere tegnede - og lagde navn til - SK Rapids tidligere hjemmebane.

15.900 tilskuere overværede den østrigske sejr, som blev meget mere overbevisende end danskernes ja til den række af grundlovsændringer, som de stemte om samme dag, som f.eks. den nye Tronfølgelov, og at valgretsalderen blev sænket til 23 år.

Ernst Happel
Ernst Happel i tiden som HSV-træner



Rapid-succes i 80’erne
I 80’erne havde Rapid også en stærk periode med fire mesterskaber, men måtte dog se rivalerne fra Austria Wien vinde fem - flere af dem efter tætte kapløb mellem de to store hovedstadsklubber.

Rapid nåede til gengæld også en finale i Europa Cup for Pokalvindere i 1984/85, men tabte 1-3 til Everton, som en østrigsk avis i øvrigt omtalte som ”Europas bedste hold” på det tidspunkt.

Det kan man da godt diskutere, og Preben Elkjær vil helt sikkert protestere! Men OK, den blå Liverpool-klub blev også engelske mestre og nåede FA Cup-finalen, som de tabte til Man. United på et Norman Whiteside-mål i forlænget spilletid, så Rapid tabte bestemt til et godt hold.

Rapid Wien-Everton


Rapids helt store profil i 80’erne var angriberen Hans Krankl, som var i gang med sin anden periode i SK Rapid efter tre år i Barcelona. I alt scorede Krankl 267 mål i 350 kampe for Rapid (samt 34 mål i 69 A-landskampe), og han regnes i dag for den måske største spiller nogensinde i østrigsk fodbold.

Man finder også legendariske Antonin Panenka (ja, ham), som var i gang med den sidste af sine fire sæsoner i Wien. I 80’erne periode fik blandt andre Andreas Herzog også sit gennembrud (1986-92 og 2002-03), og han havde i en del år havde rekorden for flest landskampe for Østrig, indtil David Alaba og Marko Arnatuovic gik forbi.

Rapid Wien 1985
Rapid Wiens finalehold mod Everton


Rapid i Europa
Rapid nåede endnu en finale i Europa Cup for pokalvindere i 1995/96, hvor de tabte 0-1 til PSG – efter bl.a. en vild kvartfinale-returkamp, hvor havde tabte 0-3 ude mod Dynamo Dresden, men vandt 5-0 hjemme!

Året efter, 1996/97, kom de for første gang i Champions League-gruppespil, hvor de i alt har været to gange. Anden gang var i 2005/06, og bortset fra to uafgjorte hjemmekampe, har de tabt alle de andre, så vi kan sagtens prale af en noget bedre Champions League-statistik.

Rapid har ni gange været i Europa League-gruppespil, men kun to gange er de gået videre. I 2015/16 fra en første plads i en gruppe mod Villarreal, Viktoria Plzen og Dinamo Minsk, hvorefter de tabte sammenlagt 0-10 til Valencia i 1/16-finaerne. Og senest fra en 2. plads i 2018/19, hvor de tabte samlet 0-5 til Inter i 1/16-finalerne.

Rapid denne sæson
Denne sæson var Rapid tæt på at nå Europa League igen. Først eliminerede de Wisla Krakow og Trabzonspor med sejre både ude og hjemme, inden de tabte playoff til Braga. Først med 1-2 i Portugal, hvor Rapid ellers førte 1-0, og siden 2-2 hjemme, hvor Rapid ellers førte 2-0.

I Conference League-ligafasen lagde de stærkt ud med tre sejre, inden de i sidste runde led det første nederlag:
u 2-1 Istanbul Basaksehir
h 1-0 FC Noah
u 3-0 Petrocub
h 1-1 Shamrock Rovers
u 0-2 Omonia Nicosia

I den østrigske Bundesliga er Rapid sakket lidt bagud på det seneste og er her ved vinterpausen (der var ikke kampe i weekenden) på tredjepladsen med otte point op til Sturm Graz. De har kun tabt to af 16 kampe, men også kun vundet én af de seks seneste (V1, U4, T1), og med en samlet målscore i ligasæsonen på 20-15, er det ofte målfattige kampe.

Rapid røg også ud af pokalens 1/8-finaler til bundholdet Stripfing fra 2. Bundesliga, som vendte 0-1 til 2-1 i de sidste ti minutter - deres eneste sejr siden august...

Cheftræneren
40-årige Robert Klauss, som er født i det tidligere DDR, har stået i spidsen for Rapid Wien siden november 2023, hvor han efterfulgte Zoran Barisic. Tidligere var Klauss to år i Nürnberg, og han har også haft ansvaret for RB Leipzigs andethold.

Siden vi mødte Rapid i sommeren 2021 havde de tre andre trænere før Klauss. Mod os stod Dietmar Kühbauer i spidsen, men blev fyret i efteråret efter kun fire sejre i de første 14 kampe, og siden sad Ferdinand Feldhofer og Zoran Barisic også i sædet, sidstnævnte for tredje gang i karrieren. Så klubben er ikke umiddelbart kendetegnet ved langvarige cheftrænerjobs, selv listen bestemt er set længere i andre klubber.

Robert Klauss
Cheftræner Robert Klauss. Foto: Rapid TV



Truppen
Klauss har kørt med en relativt fast stamme til sin foretrukne 4-4-2-formation, og der her ikke været roteret meget i efteråret.

Desværre er han tvunget til at se bort fra én af stamspillerne, den 35-årige landsholdsforward, Guido Burgstaller, som i weekenden blev overfaldet i Wien af en ukendt gerningsmand og nu er indlagt med kraniebrud. En meget, meget trist episode, og vi kan kun håbe, at Burgstaller kommer sig helt over skaderne i den næste periode.

Burgstaller startetde dog ude de seneste kampe, og i stedet var 18-årige Nikolaus Wurmbrand angrebsmakker til kroaten Dion Beljo, som Rapid har lejet af Jess Thorups Augsburg, og ellers er Noah Bischof et alternativ.

I målet står den 23-årige Niklas fra fodboldfamilien Hedl. Hans far, Raimund, er tidligere Rapid-målmand, og hans bror, Tobias, spiller for Rapid-reserverne.

Niklas Hedl
Keeper Niklas Hedl


Den bageste firekæde udgøres normalt af ungareren Bendeguz Bolla og Jonas Auer på backerne og med serbiske Nenad Cvetkovic og franske Serge-Philippe Raux-Yao i centerforsvaret. Senest spillede Jacob Schöller dog i stedet for Cvetkovic.

På midtbanens kanter huserer Louis Schaub til højre og Mathias Seidl til venstre, og centralt ligger Lukas Grgic og oftest Mamadou Sangaré, eller også Dennis Kaygin.

Blandt truppens periferispillere finder vi i øvrigt den tidligere Brøndby-spiller Tobias Børkeeiet, som efter en tur i Rosenborg skiftede til Rapid i det seneste transfervindue. Han har dog været længe ude med sygdom og er først kommet tilbage på bænken for nylig uden endnu at få spilletid.

Der er også svensk islæt i truppen i form af Isak Jansson, som Rapid har lejet i spanske Cartagena, som hentede ham i Kalmar FF. Han var længe skadet i efteråret, men gjorde for nylig comeback i udekampen mod RB Salzburg og efter et kvarter på banen udlignede han til slutcifrene 2-2.

Eneste dansker i Rapid
Den eneste dansker, vi har fundet i Rapid-historien, er den tidligere AGF-spiller (og senere AGF-træner) Jørn Bjerregaard, som spillede der fra 1966-72.

Han fortjener også et par ord med på vejen, for han vandt to mesterskaber og tre pokaler med Rapid Wien og blev østrigsk topscorer i 1968. Samme år plus i 1970 blev han kåret til årets spiller i østrigsk fodbold.

Jørn Bjerregaard
Foto: Rapid TV