God udvikling på School of Excellence (del 2)
I første ”afsnit” i går satte Michael Mio Nielsen og Sune Smith-Nielsen ord på, hvordan det egentlig går på F.C. Copenhagen School of Excellence. Læs her resten af interviewet med skolens manager og sportsmanager.
Af Jan Eliassen
Der er masser af talent i U19-truppen. Hvem står på spring til at gå i A-truppen fra sommerferien?
- Det er ikke vores opgave at vælge dem. Vi skal udvikle spillerne, og så er det CV, der vælger. Han ser spillerne i kamp både på u-holdene og reserveholdet, og når de træner her på anlægget. Vores samarbejde med trænerteamet omkring førsteholdstruppen er rigtig godt, og vi har en daglig dialog, sagde Mio, og lod Sune forklare de fire T’er:
- Vi har de fire T’er, det skal være til stede for, at alt skal gå op i en højere enhed: ”Talenter”, ”Træningsmiljø”, ”Timing” og ”Topspiller”. Vi skal finde de største talenter og skabe et så stærkt træningsmiljø som muligt. Om spillerne når Superliga-niveau og bliver topspillere afhænger så også om timing. Spillerne skal være tålmodige i forhold til at få muligheden. En spiller som Zanka har jo fx vist, at det hele kan lade sig gøre. Det kræver bare, at man er dygtig nok. Zanka timede det hele rigtigt, da skader og salg gjorde det muligt for ham at komme til at spille for F.C. København. Han leverede præstationen og fremstår i dag som en topspiller i en tidlig alder.
Kan du sætte navn på de forskellige årganges største talenter? Og hvis ikke, har I allerede nu en liste – som I ikke deler med offentligheden – med navnene på dem, som I tror, bliver morgendagens Superliga-stjerner?
Mio indledte med:
- Vi har et fint billede af, hvem som har potentialet. Som vi ser det, så gavner det ikke en 14-15-årig at blive eksponeret på FCK.dk. Det vil gå udover fokus på den daglige udvikling. Men kunne vi sætte os ned og med sikkerhed sige, at her er en 12-13-årig, der helt sikkert kommer til at spille Superliga, så har vi fundet de vise sten.
- Vi kan sige, at med den rette træning og indsats, så... måske. Der er mange udfordringer for et ungt talent, der kan ændre på det. På vores U14-hold har alle et stort potentiale, men vi kan ikke med sikkerhed sige, at ”ham der” han slår igennem – men alle har potentialet. Men timing og en masse andre faktorer afgør som sagt, hvem der ender med at spille Superligafodbold, sagde sportsmanager Sune Smith-Nielsen.
- Og så handler det om have tålmodighed, at bygge lidt på hele tiden og kunne præstere, når man får mulighederne. Man skal være klar både mentalt og fysisk, når muligheden opstår, Det har vi set bl.a. med William Kvist og Thomas Delaney, der virkelig var klar, da de fik chancen i F.C. København, sagde Mio som afslutning på spørgsmålet.
Er der forskel på kravene, der stilles på de forskellige årgange – og hvad spillerne skal ”kunne” på de forskellige alderstrin?
Sune smilede og sagde:
- Ja, hvor meget tid har du?
- Vi arbejder med aldersrelateret talentudvikling. Der er en masse nuancer og præmisser, som er forskellige på de fire hold. Vi bruger meget tid i kulisserne på at finde ud af, hvor vi skal blive skarpere. Vi skal reflektere over træning og kampene og skabe en udvikling på de områder, hvor vi skal løfte os.
- På U14- og U15-holdet bruger vi ikke tid på det defensive, men vi bruger tiden på den offensiv udvikling. På 17-holdet spejler vi op imod Superligaen og ser på, hvad der skal til at gøre dem klar til Superligaen. Der skal være en idé med deres udvikling, og vi er nu nået så langt i udviklingen af konceptet, at vi ved, hvad der skal til for at blive klar til Superliga.
På U19 er det som førsteholdet – og man kan sige, at på U14 ser du ikke så meget Superliga, mens U19-holdet nærmest er en spejling af Superligaholdet. Og det gælder både til træning og i kamp.
Herefter overgik taletiden til Mio, der forklarede:
- Når man er U19-spiller og eventuelt skal spille Superligafodbold, så skal man være summen af alt, hvad der er lært helt nede fra U14 til U19. De skal til sidst være klar til at indgå i faste roller, spille meget mere holdtaktisk og have en spillestil, der passer til F.C. Københavns Superligahold.
- Og apropos spillestilen, så er det værd at påpege, at vi som spillestil har meget stor fokus på vores pasninger, og vi er meget bevidste om den offensive strategi i F.C. København. Vi kan godt lide den chanceskabende dybdeaflevering, men vi sparker ikke langt for at sparke langt. Vi kan lide dybden i spillet, for på den måde kan vi true bagrum og mellemrum, og det betyder at vi – helt som vores Superligahold – rigtig godt kan lide den hurtige chanceskabende aflevering.
Hvad med den overordnede status på hele School of Excellence-projektet. Har det rykket sig i det tempo, man kunne forvente eller ønske?
- Vi er nået så langt som forventet, og vi er yderst tilfredse med udviklingen.
- Nu har vi også rettet fokus på U10 til U13, hvor KB med fuldtidsansættelsen af Anders Lange og Allan Michaelsens store arbejde i B1903 gør store fremskridt. DBU’s nye T-licens har fokus på at udvikle børnefodbold. Vi kigger på ”Børne-træningskonceptet” i de helt unge årgange for at skabe et miljø med ”Elite i sunde rammer”. Det vil vi alt sammen gerne skubbe lidt til i Danmark. Vi ved jo, at jo tidligere man kommer i gang, jo større er udviklingsmuligheder for os og for dansk fodbold. Samtidigt vil vi gerne pålægge os et større talentansvar i lokalområdet og bidrage bredere til talentudviklingen, sagde Sune.
Mio fik det sidste ord i interviewet og afsluttede med at konstatere:
- Vi er i School of Excellence stolte af det talentarbejde, vi laver, og jeg synes, at vi i Danmark generelt skal være stolte af det talentarbejde, der bliver lavet rundt omkring i landet. Vi er rigtig dygtige til det, og vi behøver ikke ligge under for andre nationer. Det er rigtigt, at der kan være udenlandske forbilleder, som - når man kigger på historikken - er dygtige talentudviklere, men det er vi også. Specielt hvis vi ser på landets størrelse, talentmassen og de resurser vi har til rådighed. Så ros til de mange kolleger og gode træningsmiljøer, der er her i landet, for konkurrence og sparring sikrer, at vi laver god talentudvikling.