Historietimen: Hvad var TOTO Cup?
F.C. Københavns allerførste turneringskamp blev spillet på klubbens fødselsdag, lørdag den 1. juli 1992. På to mål af Søren Lyng slog vi schweiziske Grasshoppers 2-1 på Østerbro Stadion i den såkaldte TOTO Cup.
Som årene er gået, har vi fået flere spørgsmål om, hvad TOTO Cup egentlig var for noget. Det prøver vi at besvare i denne fortælling om turneringen, der så dagens lys i sommeren 1961 under navnet “International Football Cup” og primært var en europæisk sommerturnering for klubhold, som skulle forsyne de nationale tipskuponer med “spilobjekter.”
Tipningens historie kort
Tipningen blev indført i Danmark i 1949 – på baggrund af en lov fra 1948 - og blev organiseret af Dansk Tipstjeneste, som for længst har skiftet navn til Danske Spil.
Formålet var at skaffe penge til det danske idræts-, kultur- og foreningsliv, og derfor var Dansk Tipstjeneste et statsligt selskab, og når tipperne havde fået deres andel af omsætningen (i form af præmier), blev overskuddet fordelt til de nævnte formål.
Jagten på egnede tipskampe
Den første tipskupon så dagens lys i maj 1949, men allerede en måned senere satte man tipskuponen på sommerpause, fordi man ikke kunne finde egnede tipskampe, når Danmarksturneringen lå stille.
Der var ellers vide grænser for tipskampe, for den allerførste var en Københavnsseriekamp mellem Husum og Hellas ude på førstnævntes bane ved Brønshøj Kirkevej!
Resten af foråret var der eksotiske kampe på tipskuponen som f.eks. Bornholmsserie-klassikeren Aakirkeby-Gudhjem eller det ofte oversete Sjællandsserie-opgør på Møn mellem Lendemarke og Haslev.
Tipstjenestens særlige kuponudvalg fyldte også op med kampe fra Sverige og Norge – og ikke kun fra de bedste rækker mellem nogenlunde kendte klubber som AIK-Degerfors eller Lyn-Freidig, men også kampe fra den svenske Division 4 Södra, for eksempel Kävlinge GIF-Malmö B&I og Eskilsminne IF-Hässleholms IF!
Men for at gøre en lang historie kort: mens man om vinteren kunne bytte danske/skandinaviske kampe ud med engelske, så var der ikke mange egnede turneringer i sommermånederne.
Det problem løste TOTO Cup.
Især tre personer fremhæves som initiativtagere til Toto Cup: Malmö FF’s mangeårige formand Eric Persson, den schweiziske træner Karl Rappan samt direktøren for den schweiziske tipstjeneste, Ernst Thommen.
Ud over at være tipsobjekter skulle kampene også give europæiske klubber international erfaring, hvilket især var relevant for de klubber, som ikke i forvejen deltog i de endnu ret nye europæiske klubturneringer: Europa Cup for Mesterhold, Europa Cup for Pokalvindere samt Inter-City Fairs Cup (på dansk Messeby-turneringen).
Således opstod Intertoto Cup – ”Inter” betyder ”mellem”, og ”Toto” er det tyske ord for ”tips” - som herhjemme oftest bare blev til Toto Cup.
Initiativtagerne prøvede forgæves at få UEFA med på ideen, men de fandt den for kommerciel og for tæt knyttet til spil. Derfor blev turneringen (ligesom Messeby-turneringen) arrangeret uden om UEFA og finansieret med støtte fra den schweiziske avis Sport samt de nationale tipstjenester, som dækkede klubbernes udgifter.
Danskerne og TOTO Cup
De enkelte lande havde forskellige kriterier for, hvilke hold der kunne deltage, men da de danske klubber begyndte at deltage fra 1967, var det i mange år fremover nummer 1-4 i den senest afsluttede (kalenderårs)turnering.
Det var relativt omkostningsfrit, for klubberne skulle kun betale et fast beløb til arrangørerne pr. hjemmekamp (ca. 7.000 kr.), og så kunne de ellers stikke hele entreindtægten i lommen. Rejse, ophold, tabt arbejdsfortjeneste til amatørspillerne og løn til kontraktspillere blev dækket - OG desuden 5.000 kr. pr. point OG ca. 50.000 kr. i de sjældne tilfælde, hvor et dansk hold rent faktisk vandt en TOTO Cup-gruppe.
Men penge er ikke alt, for de danske amatørspillere skulle trods alt også have lidt sommerferie.
Den mangeårige KB-målmand Ole Qvist – der selv debuterede i TOTO Cup – fortalte for nylig i denne podcast, at man typisk havde to udekampe i træk, så man kunne spille i weekenden og holde lidt ferie sammen med holdkammeraterne i den mellemliggende uge.
Trods disse betalte badebilletter var især holdene fra Vesteuropa ofte afbudsramte, mens de østeuropæiske traditionelt prioriterede TOTO Cup højere, Ikke kun for bruge de ofte lidt for lette sejre til at promovere deres forskellige varianter af socialistiske samfundssystemer, men nok især fordi alle præmier blev udbetalt i attraktive schweizerfranc.
Men holdenes uforudsigelige startopstillinger gjorde det mildt sagt ikke nemt for tipperne at vurdere holdenes reelle styrke, når man skulle sætte sine tipstegn og aflevere kuponerne senest onsdagen før weekendens kampe.
Hvis man da overhovedet kendte holdene! Men der var da tippere, som næsten lærte at kende forskel på tjekkoslovakiske Zbrojovka Brno og polske Zaglebie Sosnowiec, selv om de ikke kunne stave til dem. Men ældre tippere længtes måske også tilbage til tipskampene fra den svenske Division 4 Södra eller Aakirkebys hjemmekampe i Bornholmsserien.
Men det lugtede da lidt af Europa, når Frem for eksempel mødte Bundesliga-holdet Hannover 96 i sommeren 1968, hvor Jupp Heynckes scorede mål på samlebånd for tyskerne i et par år mellem sine ophold i Borussia Mönchengladbach.
Eller når B1903 i sommeren 1980 fik besøg af Casino Salzburg (som klubben hed, før der gik Red Bull i den) og bankede dem 3-0 på Gentofte Stadion - et trænermøde med Niels Chr. Holmstrøm på B1903-bænken og den tidligere danske landstræner Rudi Strittich på Salzburg-bænken.
Eller som da KB mødte MSV Duisburg i sommeren 1981, og Duisburg-legenden Bernard Dietz udlignede til 1-1 kort før tid. Han havde trods alt løftet EM-trofæet i 1980 i sin egenskab af vesttysk landsholdsanfører, og sådanne typer optrådte ikke så ofte i Vanløse Idrætspark. Sidenhen gjorde Michael Laudrup heller ikke så ofte...
TOTO Cup 1992 - Premieresejr og gruppesejr
Lørdag den 1. juli 1992 debuterede et helt hold i TOTO Cup, da F.C. København for første gang gik på banen i de nye, hvide Puma-trøjer med Danica på brystet. Det var dog ”kun” FCK-debut, for det var jo hele B1903’s stærke trup, som et par måneder før havde set Lyngby snuppe guldet på sidste spilledag og tabt pokalfinalen til AGF.
Nu var det en ny start, mens den nationale fodboldeufori dårligt lagt sig efter den ubegribelige EM-triumf i Göteborg fem dage forinden. Mens klaphattene stadig sang ”Deutschland, Deutschland, alles ist vorbei” på vej ud i sommerlandet, troppede 2.711 københavnere op på Østerbro Stadion til den historiske kamp mod de schweiziske bronzevindere fra Nationalliga A i form af Zürich-klubben Grasshoppers SC.
Vores nybagte europamester, Torben Piechnik, var af gode grunde ikke kampaktuel, og Palle Petersen, Ivan Nielsen og Michael Manniche skulle på trænerkursus i Vejle. Pierre Larsen var på ferie, men heldigvis var Johansen-tvillingerne og Nicolai Wael lige kommet hjem fra Ibiza...
Diego Tur gik rundt med en skinne om sit opererede venstre knæ efter den skade, han fik i forårets pokalfinale, men han lovede kækt Politikens udsendte at stå en højre back, hvis det kneb med at stille hold.
Det gjorde det dog ikke, og vi startede med Thomas Risum, Brian Kaus, Kenneth Wegner, Nicolai Wael, Christian Lønstrup, Michael Giolbas, Michael Johansen, Jørgen Juul Jensen, Martin Johansen, Brian Rasmussen og Søren Lyng.
Den taktiske formation er lidt uklar, men var vel det sædvanlige tre-mands-forsvar med Giolbas og Lønstrup som de mere defensive midtbanefolk, mens resten orienterede sig mere frem i banen, uden at det ligefrem var en 3-2-5-formation.
Schweizeren Patrick de Napoli skrev sig ind i vores historiebog ved at score det første mål i en FCK-kamp – en 16-årig knægt, som var debuteret præcis fire måneder før, og som man godt gad dele en ostefondue med en dag for at høre hans minder om mødet med Østerbro Stadion og hovedstadens nye hold. Også selv om han ikke engang stod optrykt i Grasshoppers-truppen i vores officielle kampprogram.
Inden pausen tilføjede Søren Lyng sit navn i historiebogen, og efter en times tid satte han en dobbelt streg under, for hans andet mål til 2-1 viste sig at blive matchvindende.
Siden tabte vi hjemme til Sigma Olomouc, men tog tre sejre og en uafgjort i de sidste fire kampe i gruppen, der også omfattede Admira Wacker, og endte med at vinde gruppen.
F.C. Københavns første internationale turneringssejr udløste nogle schweizerfranc, men hverken pokal eller prestige. Vi gik dog ubesejrede gennem efterårets første 15 kampe, så helt spildt var de sommerkampene ikke ifølge cheftræner Benny Johansen.
TOTO Cup 1993 - balladen om låneholdet
I 1993 deltog vi også, og nu var formatet ændret fra grupper á 4 hold, hvor alle mødtes ude og hjemme, og i stedet var der fem hold i grupperne, som mødtes enten hjemme eller ude, dvs fire kampe.
Vi tabte alle fire kampe til Pogon Szczecin, Austria Wien, Lausanne og IFK Norrköping, og især Lausanne-kampen skiller sig ud, fordi vi sendte et rent ”lånehold” på banen ude i Espelunden i Rødovre med spillere fra bl.a. Avarta og Næstved, eftersom hele førsteholdstruppen i god tro var taget til en turnering i Colorado, USA.
Den historie har vi fortalt mere om her.
Sagen medførte, at vi fik TOTO Cup-karantæne og ikke deltog i 1994 og1995, uanset om vi så var kvalificeret eller ej.
TOTO Cup 1996 - tæt på avancement
I 1996 var vi inde i varmen igen, og nu havde turneringen fået det officielle UEFA-godkendelse, og der var også tre pladser på spil i UEFA Cup, så Toto Cup fungerede nu som en slags parallel-kvalifikation. Hvilket selvfølgelig gjorde den væsentligt mere interessant for deltagerne, selv om det nok stadig ikke var alle, der tog den lige højtideligt.
De danske hold var nu de bedst placerede, som ikke i forvejen var kvalificeret til en af de europæiske klubturneringer, og det blev vores held efter en syvende plads i Superliga-sæsonen 95/96.
Toto-formatet var stadig fem hold i hver gruppe, der mødte hinanden én gang ude eller hjemme, men herefter gik de 12 gruppevindere videre til en knockout runde, hvorfra de seks vindere mødtes i tre ”finaler” om de tre pladser i UEFA Cup. Og Silkeborg gik faktisk hele vejen sammen med Guingamp og Karlsruher SC.
Vi var selv tæt på at vinde vores gruppe, for vi sluttede á point med Örebro SK, men havde dårlige målscorere end svenskerne. Vi slog ellers både Maribor Branik, Austria Wien og Keflavik, men fik kun 2-2 i den første kamp mod Örebro, som udlignede kort før tid ved polakken Mirosław Kubisztal. Et mål, som åbenbart var så betydningsfuldt, at deres fans har opkaldt fanfraktionen ”Kubanarne” efter ham…
TOTO Cup 1999 - et point og Donatas
Næste – og sidste gang – vi deltog var i 1999, men det burde vi egentlig ikke.
Problemet var, at Danmark skulle tilmelde sine to TOTO Cup-deltagere senest 1. juni, hvor Superligaen ikke var færdigspillet. Derfor var man nødt til at se bort fra de hold, der stadig havde en teoretisk chance for at kvalificere sig til europæisk fodbold, og vi og Herfølge var “best of the rest” og blev tilmeldt.
Det kom til at gå ud over Vejle, som sluttede som nr. 6 og hverken kvalificerede sig til Europa eller kom i TOTO Cup, mens vi kom med på en 7. plads (Herfølge blev nr. 5).
Formatet igen var ændret fra grupper á fem hold til rene knockout-runder ude og hjemme.
Vi mødte polske Polonia Warszawa og tabte 0-3 hjemme i den første kamp på Gentofte Stadion, inden vi spillede 1-1 dernede efter udligning af indskiftede Thomas Lauridsen.
Det mest synlige udbytte af kampene blev derfor, at vi senere på sommeren hentede polakkernes litauiske midtbanespiller Donatas Vencevicius til København.
TOTO-farvel
Den sidste Toto Cup blev spillet i sommeren 2008, og fra sommeren 2009 blev de europæiske klubturneringer omlagt. Europa Cup for pokalvindere, der flere gange var vores internationale halmstrå i den sløje anden halvdel af 90'erne, blev slået sammen med UEFA Cup til Europa League.
Nu kvalificerede man sig kun via sine nationale placeringer og det sindrige UEFA-koefficientsystem - og ikke via det, der var tilbage af den oprindelige Toto Cup fra 1961.
Vi tipper, at den ikke kommer igen - men i denne forunderlige fodboldverden skal man aldrig sige aldrig!
- - - - -
Kilder
Fck.dk, danskespil.dk, superstats.dk, transfermarkt.com, haslund.info, politiken.dk, Tipsbladet, Wikipedia samt
Bogen ”Tips til jeg dør – 75 års Danmarkshistorie med tipsmillionærer, svindlere og magtkampe” af Nicolaj Truelsen, Byens Forlag, 2024
Artiklen "No Final, No Trophy, no point: Tre strange existence of the Intertoto Cup" på thesetpieces.com
- - - - -
F.C. Københavns TOTO Cup-kampe 1992-99