Olimpiyskiy Stadion - 96 års historie
Aftenens opgør spilles på Olimpiyskiy Stadion i Kiev med plads til ca. 68.000 tilskuere. Her spiller Dynamo Kiev deres større hjemmekampe, men har ellers deres eget stadion kun 3-4 kilometer væk. Det hedder Valeriy Lobanovskyi Dynamo Stadion, opkaldt efter klubbens og Ukraines legendariske træner af samme navn, og har plads til ca. 17.000, hvilket var nogenlunde det antal, Dynamo havde til deres første hjemmekamp i gruppespillet mod Malmö FF, der også blev spillet på Olimpiyskiy Stadion.
Der, hvor Olimpiyskiy Stadion ligger, blev der første gang anlagt et stadion i 1923 ved navn Det Røde Stadion, men det havde ingen som helst lighed med det nuværende. Til gengæld kunne man vel godt kalde det en tidlig multiarena, eftersom der bl.a. blev afviklet skak-konkurrencer. Bemærk hestene!
Genindvielse aflyst på selve dagen
I 1936 gik man i gang med en omfattende ombygning, som beskæftigede titusinder af arbejdere i de næste fem år. Det ombyggede stadion, der fik plads til 70.000 tilskuere, skulle genindvies den 22. juni 1941 med en kamp mellem Dynamo Kiev og CSKA Moskva (hærens klub - CSKA står for Central Army Sports Club).
Men netop om morgenen den 22. juni 1941 iværksatte Nazi-Tyskland "Operation Barbarossa" og invaderede Sovjetunionen, så kampen og indvielsen blev naturligvis aflyst. Selve Kiev blev først besat af tyskerne i september 1941, og det nye stadion blev siden indviet i juli 1942 under betydeligt mindre festlige forhold.
Stadion blev voldsomt beskadiget under krigen og først genåbnet i 1949 og nu med plads til ca. 48.000. Bemærkelsesværdigt nok fik stadion allerede i 1956 en elektronisk måltavle – 25 år før Københavns Idrætspark fik sin første.
Senere i 60’erne begyndte en ny, større ombygning i anledning af 50-året for oktober-revolutionen i 1967, og nu nåede kapaciteten op på 100.000 pladser.
B1903 på besøg i 1973
Der var dog ”kun” 15.000 tilskuere, da B1903 spillede UEFA Cup på det enorme stadion i 1973 med bl.a. Keld Kristensen og Frank Mathiesen på holdet. På det tidspunkt var Dynamo det absolut stærkeste hold i Sovjetunionen, og deres spillere udgjorde også stammen på landsholdet med den endnu unge og talentfulde Oleg Blokhin i spidsen.
Skønt Dynamo dominerede kampen, var 03’erne ikke langt fra at spille 0-0, men forærede kampens enlige mål væk ca. 20 minutter før tid på en forsvarsfejl. To uger senere tabte B1903 også 1-2 i hjemmekampen.
OL 1980
Den næste større stadionbegivenhed – og modernisering – var, da Moskva var værter for sommer-OL i 1980, og en del af fodboldkampene skulle spilles rundt om i Sovjetunionen. Kiev fik en håndfuld gruppekampe, da DDR og Irak havde fast base i byen, men stadion ændrede sært nok ikke navn til ”olympisk stadion”, men til ”Republikkens Stadion).
”Olimpiyskiy” blev først en officiel del af stadionnavnet i 1996, hvor man – for at opfylde FIFA’s skærpede stadionkrav – reducerede kapaciteten til ca. 83.000. Men det var stadig for stort til alle Dynamos kampe, så i den periode begyndte de at spille oftere på Lobanovskyi Dynamo Stadion.
EM 2012
Da fik værtsskabet for EM i 2012 sammen med Polen, blev stadion nok engang kraftigt moderniseret og fik den nuværende kapacitet på små 70.000. Det dannede ramme om Sveriges tre gruppekampe, kvartfinalen England-Italien samt finalen mellem Spanien og Italien.
Ud over fodboldkampe afvikles der jævnligt stadionkoncerter, ligesom vi kender det i Telia Parken. Desuden var det her, vi i juli 2014 spillede 0-0 i en CL-kvalifikationskamp mod FC Dnipro, hvor en gruppe af vores fans desværre blev overfaldet og jagtet af ukrainske fans. Du kan læse mere om den kamp her i vores arkiv.