Parkens historie

Parken har været F.C. Københavns hjemmebane siden 1992, hvor klubben blev stiftet, og hvor stadion stod klar efter en omfattende ombygning.

Men stadion-historien går tilbage til 1911, hvor Københavns Idrætspark blev indviet. Og F.C. Københavns moderklubber KB og B 1903 har gennem årene haft en meget tæt forbindelse til Idrætsparken og området omkring stadion i Fælledparken på Østerbro.

Københavns Idrætspark
Idrætsparkens første hovedtribune fra 1911-1955

>> Hør også denne podcast om Idrætsparkens historie

Moderklubbernes tilknytning
KB og B 1903 var begge en del af de såkaldte fælledklubber, der holdt til på Fælleden i slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet.

KB - der er kontinentets ældste fodboldklub fra 1876 - havde lejet en lille lejlighed på Lille Blegdamsvej, hvor spillerne klædte om, inden de gik over på Fælleden og spillede fodbold. I 1892 fandt klubben dog andre baner på Sct. Marcus Allé, hvor Forum ligger i dag, og i 1928 flyttede KB til den nuværende lokalitet på Peter Bangs Vej. Men førsteholdet fortsatte med at spille sine hjemmekampe i Københavns Idrætspark helt op til 1990.

B 1903 blev stiftet ved Vibenshus Runddel få hundrede meter fra Idrætsparken og først efter godt 25 år som fælledklub, flyttede klubben ud til Lyngbyvejen i Gentofte, hvor de har holdt til siden. Også B 1903 spilede sine hjemmekampe i Idrætsparken helt op i 1980'erne.

FCK i PARKEN
I slutningen af 1980'erne blev det besluttet at lave en omfattende modernisering af Idrætsparken, der reelt havde stået uændret siden midten af 50'erne, hvor den store langside-tribune blev opført. Den fik - som den eneste tribune - lov at blive stående, men nu som endetribune, idet man vendte banen 90 grader i forbindelse med moderniseringen.

Parkens ombygning 1992
Kun den gamle hovedtribune blev bevaret ved ombygningen i 1989-92


I september 1992 stod det ombyggede stadion klar under navnet PARKEN.

De nederste 16 rækker på den gamle langside blev dog fjernet, så der var plads til at bygge en scene op til koncerter. Desuden fik tribunen nye sæder og en ny, farvet betonskal, så den faldt ind med de nye tribuner. 

Ombygningen af Idrætsparken fik betydning for etableringen af F.C. København, for bygherren Baltica og alle andre kunne se, at det økonomisk ville være en stor fordel at et københavnsk storhold havde fast hjemmebane i den nye PARKEN. Der var bare ikke nogen - endnu. Men parallelt med ombygningen af Idrætsparken - og delvist sponseret af Balticas datterselskab Danica - indgik B 1903 og KB aftalen om at etablere F.C. København med hjemmebane i PARKEN.

PARKEN var ikke helt klar til F.C. Københavns første hjemmekampe, så de blev afviklet på Østerbro Stadion, men den 12. september 1992 var man klar til at rykke ind og spillede sin første hjemmekamp mod Lyngby. Hen over vinteren måtte man igen rykke væk til Østerbro og Gentofte, fordi græsset ikke ville gro ordentligt, men siden foråret 1993 har PARKEN været fast hjemmebane for Byens Hold.

I vinteren 1994/95 flyttede klubbens administration fra en villa på Svanemøllevej i Hellerup til PARKEN, hvor man siden har haft sine kontorer.

FCK køber PARKEN
Baltica, der ejede driftsselskabet PARKEN, kom imidlertid snart i økonomiske vanskeligheder og besluttede at finde en køber til PARKEN og de tilhørende kontortårne. Det lykkedes dog først i 1998 at finde en køber, da F.C København valgte selv at købe først stadion-delen og senere også kontortårnene.

Der havde længe været et ønske om at kunne overdække stadion, så man kunne holde flere koncerter og andre arrangementer, og planerne fik vind i sejlene, da PARKEN blev udpeget til at afvikle Eurovision Song Contest i foråret 2001.

Rulletag og ny endetribune
Det 13.000 kvadratmeter store rulletag blev bygget og konstrueret, så det ikke hvilede på den gamle langside (som jo nu var endetribune), for den levede efterhånden kun på lånt tid, da den ikke længere var tidssvarende.

I sommeren 2007 begyndte man nedrivningen af den gamle langside, og i 2009 stod en helt ny endetribune klar med en fleksibel teleskoptribune samt moderne kontor- og sponsorfaciliteter. Den samlede kapacitet var nu ca. 38.000 til fodboldkampe, og ca. 50.000 til koncerter, når banen blev taget i brug til ståpladser.

 

Nedrivning af D-tribunen
Nedrivningen af "den gamle langside"

 

Dermed var den sidste større ombygning af stadion klar. I 2014 skiftede stadion navn fra PARKEN til Telia Parken, da telekoncernen indgik et stadionsponsorat, der også sikrede gratis wifi overalt. Fra september 2020 hedder stadion igen blot Parken.

I 2015 blev der i samarbejde med Samsung Electronics installeret over 300 videoskærme rundt om på stadion, der giver fans og tilskuere en yderligere visuel stadionoplevelse.

Mange store oplevelser
Siden indvielsen i 1992 har Parken - udover FCK's kampe i Superliga og pokal - været værter for ca. 300 store arrangementer i form af koncerter, landskampe, Champions League-kampe og andre store sportsbegivenheder, fx VM-kampe i boksning, Royal Copenhagen Cup i tennis, håndbold, EM i volleyball, Speedway Grand Prix, Monster Jam, X Factor Finale, opera, ZULU Rocks, Top Charlie samt indvielsen af døve-OL.

På koncertplakaten har nogle af verdens største navne lagt vejen forbi, som fx Paul McCartney, Michael Jackson, U2, Rolling Stones, Madonna og Bruce Springsteen.

En række virksomheder har også afholdt firmafester, bl.a. NOVO.

Læs mere
Du kan læse mere om stadionhistorien på Parkens hjemmeside, parkenstadion.dk.

Her kan du bl.a. også se en oversigt over alle de større kampe, koncerter og events siden 1992.