Europæiske lodtrækninger – held eller uheld?

Europæiske lodtrækninger – held eller uheld?

FCK.DK har analyseret FCK's europæiske lodtrækninger siden 2000 og inddelt alle modstandere i fem kategorier ud fra deres daværende UEFA-seedning. Kun én gang har løverne trukket et hold fra den letteste kategori, nemlig Carmarthen Town, som da også blev besejret enkelt. Fire gange har modstanderen været fra den næstletteste kategori men de var dog ikke lettere end, at det tre gange (Djurgården, Rangers og Hamburger SV) endte med samlet københavnsk nederlag.

af Torkil Fosdal 

Hvert år kører diskussionerne i fodboldkredse, når der har været trukket lod til de europæiske turneringer – var det en god lodtrækning eller ej? Hvar man heldig eller uheldig? Er det et godt tidspunkt at møde holdet på? Er det bedst at starte hjemme eller ude? Og så videre, og så videre… FCK.DK har gennemgået alle FCK’s europæiske lodtrækninger siden 2000 for at analysere dem nærmere og give ét blandt flere mulige svar på et spørgsmål, der næppe har noget endegyldigt svar: var det en svær eller let lodtrækning?

Analysen er lavet ud fra en ”kategori-skala”, hvor 1 er de sværeste og 5 de svageste modstandere. Sværhedsgraden er kun foretaget ud fra, hvordan modstanderne var placeret på UEFA’s officielle ranglister på det tidspunkt, der blev trukket lod. Derfor var Lillestrøm i 2008 fx en sværere lodtrækning end Benfica i 2007, fordi vi alene har set på hvilke hold, FCK ellers kunne have trukket i den pågældende runde. 

2001-02
Som regerende mestre trak FCK Torpedo Kutaisi i 2. kval.runde til CL, og det var en ”mellem” lodtrækning i kategori 3, som løverne overvandt med 1-1 ude og 3-1 hjemme. I 3. kval.runde var modstanderen Lazio klart i kategori 1 – kun Barcelona var seedet højere end romerne. Det lykkedes at vinde 2-1 i PARKEN, men nede i Rom vandt storfavoritterne i sidste ende med 4-1 og avancerede til CL-gruppespillet, mens FCK gik til UEFA Cup’en.

Her var vi seedet i 1. runde og trak og besejrede Obilic, som var nr. 37 af de 48 useedede hold, dvs kategori 4. I 2. runde var FCK useedet og trak Ajax, som var nr. 10 blandt de 24 seedede, dvs kategori 3. FCK vandt sammenlagt 1-0 og trak Dortmund i 3. runde, der var nr. 4 blandt de 12 seedede, dvs kategori 2. Dortmund vandt sammenlagt 2-0. 

2002-03
Lokomotiv Tbilisi i UEFA Cup-kvalifikationen var nr. 7 af de 41 useedede hold, vi kunne trække, så det var en ”svær” kategori 1’er, om end georgierne sammenlagt blev besejret 7-2. I 1. runde trak FCK som seedet hold Djurgården, der lå langt nede på listen som nr. 34 blandt de 48 useedede. En kategori 4- lodtrækning, der alligevel endte med svensk avancement efter 0-0 i PARKEN og 1-3 i Stockholm. 

2003-04
Maltesiske Sliema Wanderers i 2. CL-kval.runde var nr. 6 blandt de 14 og derfor kategori 3, men i praksis voldte det ingen kvaler at eliminere dem med 10-0 samlet. Glasgow i 3. kval.runde var en god lodtrækning, for blandt de 16 seedede var kun 4 hold dårligere, så det var en kategori 4. Efter 1-1 ude var chancerne også gode i PARKEN, men skotterne vandt 2-1 og sendte FCK i UEFA Cup’en. 

FCK var her seedet og trak Ferencvaros, der var nr. 23 blandt de 48 useedede, dvs kategori 3. Ungarerne blev besejret med møje og besvær efter to gange 1-1, forlængning og straffespark i PARKEN. I næste runde ventede Mallorca, seedet som nr. 6 af 24 hold, så en kategori 2-lodtrækning. Spanierne vandt sammenlagt 3-2. 

2004-05
En sæson, der for en gangs skyld kun bød på én europæisk modstander: Gorica!  FCK var seedet i 2. runde af CL-kvalifikationen, og slovenerne var nr. 7 blandt de 14 useedede og altså en kategori 3-lodtrækning.  Efter dansk 2-1-sejr i Slovenien, vandt Gorica med 5-0 i PARKEN… 

2005-06
UEFA-cup, først mod Carmarthen Town, som var næstlavest seedet blandt de 10 hold, vi kunne trække i 2. kval.runde og dermed kategori 5 – og faktisk den eneste gang, FCK har trukket et hold fra laveste seednings-kategori. I 1. runde var Hamburger SV blot seedet som nr. 31 af de 40 seedede, så selv om det var hård modstand, var det altså på papiret en kategori 4-lodtrækning. Der skulle også en Messias til at forhindre os i at slå dem ud … 

2006-07
CL-kval mod MyPa var kategori  2, da finnerne var nr. 5 blandt de 14 useedede. Herefter trak vi Ajax, der var seedet som nr. 5 af 16, dvs også en kategori 2. Med endnu en fornem udebane-præstation i Amsterdam kunne vi dog omsider løse billetterne til det forjættede CL-gruppespil! 

Sammensætningen af gruppen med Manchester United, Celtic og Benfica kan vurderes ved at se, hvordan de hver især var seedet i deres respektive seedningslag. Både United og Celtic var nr. 7 af 8 i lag 1 og 2, mens Benfica var nr. 2 i lag 3. Alt i alt må puljen således betegnes som en kategori 4-pulje lidt under ”middelsvær”. I sidste ende var det de helt små marginaler, der afgjorde at løvernes 7 point ikke rakte til den 3. plads, der havde givet fortsat spil i UEFA Cup’en. 

2007-08
Beitar Jerusalem i CL-kval’en var ”worst case scenario”, da de var højest seedet blandt de 14 useedede og altså kategori 1. Det blev præcis så svært som forudset, da vi knebent slog os videre til to kampe mod Benfica. De var seedet nr. 5 af 16 og dermed en kategori 2-lodtrækning, og de slog os ud med 2-1 hjemme og 1-1 i PARKEN.

Dermed gik vi til UEFA Cup’en, hvor vi uheldigvis var det bedst placerede af de 40 useedede hold… tilmed trak vi Lens, der var seedet som nr. 7 af de 40 seedede, dvs en kategori 1-lodtrækning. Det lykkedes dog at besejre dem og komme i UEFA gruppespillet, hvor vi blev placeret i seedningslag 4 og trak Panathinaikos, Atletico Madrid, Lokomotiv Moskva og Aberdeen. Ser vi på deres placering i deres respektive seedningslag, så var Panathinaikos nr. 4 af 8, Lokomotiv nr. 2 af 8, Atletico nr. 4 af 8 og Aberdeen nr. 2 af 8. Ud fra en gennemsnitsbetragtning derfor en pulje i kategori 2. 

2008-09
Cliftonville var nr. 8 af 14 useedede, så selv om de overhovedet ikke voldte problemer, var det en kategori 3-lodtrækning. Lillestrøm i næste runde var højest rangeret af de useedede, dvs en kategori 1-lodtrækning, men blev også besejret klart. I 1. runde var vi seedet og trak FC Moskva, der var nr. 15 af de 40 seedede, dvs en kategori 2-lodtrækning, som også blev overvundet. Vi slog os dermed frem til gruppespillet igen og med en placering i lag 4 trak vi Valencia, FC Brügge, Rosenborg og St. Etienne. Valencia var nr. 3 af 8 i lag 1, Brügge nr. 5 af 8 i lag 2, Rosenborg nr. 1 af 8 i lag 3, og St. Etienne nr. 1 af 8 i lag 5 – gennemsnitligt altså igen en UEFA-pulje i kategori 2.

Som bekendt lykkedes det denne gang at avancere fra gruppespillet, og FCK skulle som treer i gruppen møde en af de andre gruppevindere, men disse var ikke indbyrdes seedet. På den generelle UEFA-klubseedningoversigt var Manchester City dog nr. 4 ud af de 7 hold, som vi kunne trække og dermed en kategori 3-lodtrækning.

Med til historien hører dog, at F.C. København rent faktisk ligger lidt højere på den samlede seedningsoversigt med 25.610 point mod Citys 23.877. Og p.t. frister englænderne en trist tilværelse i bunden af Premier League og røg tilmed ud af FA Cup’en i går med et 0-3-nederlag hjemme til Nottingham Forest… men der kan jo nå at ske meget, inden vi skal møde dem om halvanden måned!

En opsummering (uden resultatet af Manchester City-kampen i kategori 3) viser:

Kategori   I alt  Gået videre  Slået ud

1

5

4

1

2

6

3

3

3

7

5

1

4

4

1

3

5

1

1

0

Hvis man kan tillade sig at sige, at kategori 4 og 5-lodtrækninger er ”heldige lodtrækninger”, så har FCK altså kun haft heldige lodtrækninger i 5 ud af 23 tilfælde – og de tre af dem (mod kategori 4-holdene Djurgården, Rangers og HSV) er  faktisk tabt. Man kan derfor diskutere hvor heldige netop disse lodtrækninger har været… Og alle disse diskussioner vil vi jo nødigt undvære, for det er jo blandt udtryk for, at vi i det hele taget er med i lodtrækninger!  

Kilde: Bert Kassies UEFA-sider

 

 

Bold.dk har netop kåret William Kvist som efterårets mest pasningssikre spiller i SAS Ligaen. Vi kan umiddelbart kun huske én Kvist-aflevering i nyere tid, der ikke ramte en medspiller...