Stimen fortsætter

Tilbage i Herfølge efter fem års fravær
Solen skinnede fra en pragtfuld blå efterårshimmel, da Byens Hold for første gang i knap 5 år løb ind på stadion i Herfølge. Her har tidens tand ikke haft gnavet voldsomt siden sidst, bortset fra at stadionnavnet nu er SEAS NVE Park, og så hedder hjemmeholdet som bekendt ikke længere Herfølge Boldklub, men HB Køge.

Mestrene havde for en sjælden gangs skyld kun haft én mand i aktion på diverse landshold, nemlig Pospech, der spillede to gange 90 minutter for Tjekkiet, mens de andre har måttet nøjes med træning. Ståle Solbakken og trænerteamet havde valgt at ændre på to pladser siden den seneste kamp mod Esbjerg, idet Grønkjær og Ailton var med fra start på bekostning af Sionko og N’Doye.

Med den lave sol i ryggen i 1. halvleg satte gæsterne sig hurtigt på begivenhederne, uden dog for alvor at sprudle rent offensivt. HB Køge, der havde Martin Arlofelt og Fabinho i karantæne, måtte udskifte den centrale midtbanespiller Kenneth Sørensen allerede efter en halv snes minutter, men det ødelagde nu ikke deres stramme organisation, der ofte lignede 4-5-1 mere end 4-4-2, idet Emmanuel Ake trak en del ned i banen, så kun den store Henrik Toft lå alene fremme.

En veloplagt Jesper Grønkjær viste mange gode detaljer på venstrekanten og fik bl.a. leveret flere af de efterhånden legendariske hælafleveringer til den overlappende Oscar Wendt. På en af dem var Ailton tæt på at styre bolden op i nettaget, men den gik over mål.

Anton headede mestrene i front
Også fra højrekanten kom der gode opspil, og midt i halvlegen var Pospech på et af sine raids, hvor han smuttede inden om Saraiva, der dog liggende så sit snit til at rage bolden til sig med hånden. Pospech fik alligevel bolden med, hvorefter Saraiva sparkede ham ned bagfra, uden at dommer Peter Rasmussen ville straffe det med mere end et frispark.

Det var der heldigvis andre, der kunne: Wendt sendte et godt, indadskruet frispark ind i feltet, hvor HB Køge-keeper Lars Bjerring tog på lidt af en skovtur, så Mikael Antonsson kunne komme først op til bolden og heade den i netmaskerne til sin blot anden SAS Liga-scoring.

"Anton" blev kort efter udsat for en meget voldsom tackling af Henrik Toft midt på banen, så man gruede for hans bentøj og sendte lange blikke efter Peter Rasmussens brystlomme for at se, om den mon var helt tom i dag.

Omkring den halve time måtte Wiland for en sjælden gangs skyld i aktion, da Ake headede mod det ene målhjørne, og hårdt presset af Mikkel Christoffersen tog den svenske keeper en lufttur, hvor han landede på selve målstregen – men med et solidt greb om bolden. Lidt efter viste Wiland også klasse, da han gik godt ud i en helt fri Ake og sikrede sig bolden, men der var dog vinket for offside i situationen.

Grønkjærs 2-0-scoring afgjorde reelt kampen
Og bedst som hjemmeholdet fik tændt et lille håb om udligning, slog mestrene effektivt til i den anden ende. Grønkjær trak ind fra venstrekanten, overraskede måske forsvarerne med ikke at spille Oscar med hælen, trak helt ind til kanten af feltet og afsluttede med et tørt hug. Bolden ramte vist en forsvarer på vejen, for den snød fuldstændig Lars Bjerring, og så stod det 2-0 til gæsterne.

Lidt efter var den bevægelige Ake igen på spil i den anden ende efter et godt HB Køge-opspil, og Peter Larsson kom temmelig for sent med en desperat tackling lige uden for feltet. Ake gik i græsset, og HB Køge fik sit frispark, men også her havde et gult kort vist været helt på sin plads. Saraivo sparkede i øvrigt frisparket svagt i muren.

Søren Nielsen fik til sidst hul på kortbunken, da han bremsede Ailton ulovligt i en kontra, men det var ellers hjemmeholdet, der pressede mest på i slutningen af halvlegen, hvilket kulminerede i tillægstiden, da Toft headede bolden på den ene stolperod efter et indlæg fra Sebastian Andersen.

Hvis det lyder som en underholdende og afvekslende første halvleg, så er det ikke helt forkert – men anden halvleg holdt absolut ikke samme kvalitet. HB Køge-mandskabet er dog ikke længere et hold, man uden videre kører over, og samtidig har det måske ligget i københavnernes baghoveder, at det var den første af syv krævende kampe på 21 dage. Med en tidlig to måls-føring havde man et perfekt udgangspunkt for at kontrollere kampen uden at skulle jage rundt på banen, som det har været tilfældet i andre kampe, hvor man enten er kommet tidligt bagud eller det har stået uafgjort langt ind i kampen.

Holdt hinanden i skak
Selv om man ikke søgte at skabe alverden frem ad banen, stod forsvaret upåklageligt solidt og tillod ikke, at det flot fightende hjemmehold fik skabt noget. Således holdt man hinanden ganske godt i skak, og tiden gik uden at der skete det helt store foran de to mål.

Man skulle hen til midten af halvlegen før man kunne notere en FCK-afslutning inden for målrammen, da Pospech trak ind fra højre side og afsluttede med venstre, hårdt – men lige på Bjerring, der ikke havde problemer med at holde den.

N’Doye kom på banen i stedet for Santin, der ligesom Ailton havde løbet og arbejdet meget, men ikke rigtig fik vist de spidskompetencer, som man ved de besidder. Ailton viste dog i glimt sit fodrappe antrit, som da han forsøgte at smutte mellem to forsvarere i feltet, men måtte se Bjerring nå ud og snuppe bolden.

Knap 20 minutter før tid kom Hjalte Nørregaard på banen i stedet for Martin Vingaard, og i stedet gik Atiba Hutchinson ud på højre kanten. Senere vandrede han dog over i venstre side, da Thomas Kristensen afløste Grønkjær og tog højrekanten.

Mange kontrachancer det sidste kvarter
I det sidste kvarters tid var det HB Køge der havde bolden mest og ihærdigt pressede på for en reducering, men det gav store blottelser bagude. Først var Pospech ved at sprinte sig fri langs banens midterakse, men ca. 30 meter fra mål blev han regulært flået ned bagfra af Sebastian Andersen, der kun slap med gult kort, fordi han ikke var bageste mand.

N’Doye sendte Ailton fri i højre side med en god aflevering, men hans skud blev blokeret til hjørne, og Thomas Kristensen slap også fri i højre side, men kiksede sit forsøg på at spille på tværs til N’Doye. Så det var alligevel tættere på 3-0 end 2-1, måske lige indtil kampens sidste minut, hvor HB Køge fik et frispark på kanten af feltet helt ned ved baglinien. Bolden blev spillet fladt tilbage til Thomas Sørensen, der dog bankede den lige over mål.

Efter en professionel og effektiv indsats, hvor man aldrig spillede sig helt ud, hentede mestrene den sjette sejr i seks kampe og kravlede dermed op på 2. pladsen i SAS Ligaen, hvor næste modstander hedder Silkeborg IF på søndag i PARKEN.