Tilblivelsen
F.C. København blev stiftet med virkning fra 1. juli 1992 som en overbygning på de to gamle storklubber B 1903 og KB - en overbygning, der kun bestod af et førstehold, mens alle andre aktiviteter fortsatte uændret i moderklubberne.
De første overvejelser
Forud var gået flere års overvejelser i det københavnske fodboldmiljø om et muligt samarbejde. Det var der en lang række forskellige grunde til, der generelt var økonomisk betingede og handlede mere om nød end om lyst.
Allerede i slutningen af 80'erne var der mere eller mindre hemmelige sonderinger mellem flere københavnske klubber, men det første konkrete forslag kom på bordet i 1990 og omfattede B 1903, KB, Fremad Amager og Frem. Frem trak sig dog hurtigt, og mens Fremad Amager og KB sagde nej, kom der et klart ja fra B 1903's generalforsamling til et samarbejde.
B 1903 havde også været drivende i arbejdet, ikke mindst fordi man vidste, at det kun var et spørgsmål om tid, før klubbens mangeårige mæcen Alex Friedmann lukkede for de økonomiske tilskud, der holdt klubbens professionelle afdeling i live. Klubbens sponsor- og tilskuerpotentiale var ganske enkelt for lille til, at man kunne stå på egne ben. Og ligesom KB i øvrigt også måtte sande, var det temmelig dyrt at leje sig ind i Københavns Idrætspark, hvor klubberne heller ikke selv fik del i indtægterne fra reklamer, salg mv.
KB kunne se tilbage på en halv snes år med både dårlig økonomi og svigtende sportslige resultater, og man måtte så sent som i 1989 lukke den professionelle afdeling "KB Copenhagen A/S" med et underskud på 11 mio. kr. og starte forfra igen. Og mens B 1903 endnu havde sit på det tørre rent sportsligt, ville KB få svært ved at hænge på, når den nye Superliga med 10 hold skulle etableres inden for få år.
KB stemte i første omgang nej
Alligevel stemte man altså nej til et "København FC", som var arbejdstitlen for den nye overbygning, men dele af baglandet - med bl.a. Niels Chr. Holmstrøm - var stadig af den overbevisning, at det var den eneste vej frem, hvis man ville overleve i dansk topfodbold. Man erkendte dog, at de fremlagte planer ikke var gennemarbejdede nok, og derfor fortsatte drøftelserne mellem B 1903 og KB.
Et andet aspekt var, at man var gået i gang med den omfattende modernisering og ombygning af Københavns Idrætspark, som i den forbindelse var blevet solgt til Baltica. De indså hurtigt, at det havde stor økonomisk betydning for stadiondriften, at et en københavnsk topklub spillede sine hjemmekampe i det nye PARKEN. Derfor tilbød de B 1903 og KB et sponsorat på 3 mio. kr. årligt fra deres datterselskab Danica.
Det gav yderligere vind i sejlene for den lille gruppe af B 1903'ere og KB'ere, der var ved at konkretisere de første planer, og i efteråret 1991 var man klar til et nyt officielt udspil.
FCK bliver en realitet
Det kom den 18. september 1991 på et pressemøde i PARKEN, hvor repræsentanter fra de to klubber fortalte om planerne om at etablere "F.C. København" med hjemmebane i PARKEN. Konstruktionen var et aktieselskab, hvor hver af klubberne indskød 1/2 mio. kr. og dertil skulle så komme yderligere indtægter fra sponsorer mv. Man havde også sikret sig en kandidat som bestyrelsesformand i form af Harald Nielsen, der ud over hans mange erfaringer inden for såvel fodbold som forretning også havde den fordel, at han hverken havde tilknytning til B 1903 eller KB.
For uanset alle rationelle argumenter om økonomi, sponsorer, tilskuere, spillere m.m., så handlede en overbygning som denne også om noget så fundamentalt som følelser. Der var også skeptikere i B 1903, men man havde på demokratisk vis valgt at støtte ideen og lod også vide, at hvis KB sagde nej igen, ville man køre videre med planerne om "FC København" og med andre klubber.
Der var også stadig mange skeptikere i KB, da man holdt ekstraordinær generalforsamling den 4. oktober 1991, men bestyrelsen satte sit mandat ind på at få et ja - og det fik de også.
Allerede dagen efter godkendte DBU planerne, således at F.C. København kunne etableres pr. 1. juli 1992 ved at man spillede på B 1903's Superliga-licens, mens KB's 1. divisionshold blev tvangsnedrykket til Danmarksserien.
Forberedelserne frem til 1. juli 1992
Økonomisk arbejdede man med et budget på 12-14 mio. kr., hvilket var absolut i top i dansk fodbold på det tidspunkt. Spillertruppen skulle som udgangspunkt være B 1903's trup, og man havde allerede hentet et par af KB's bedste talenter. Og der var fx en bagtanke med, at man havde købt Johansen-tvillingerne for netop 1/2 mio. kr., for det svarede til det indskud, KB skulle betale i F.C. København.
B 1903's trænerteam Benny Johansen og Keld Kristensen blev også udpeget som FCK's trænerteam suppleret med KB's Bjarne Hansen, der i første omgang fik ansvaret for at skabe sammenhængen mellem F.C. Københavns yngste spillere og de bedste talenter i de to moderklubber. Det betød konkret, at man allerede i foråret 1992 lavede et fælles U23-hold for B 1903 og KB.
En af de store knaster i forberedelserne til F.C. Københavns etablering var valg af træningsfaciliteter, og her faldt valget på KB's anlæg på Peter Bangs Vej, mens klubbens administration lejede sig ind i en villa på Svanemøllevej. Administrationen bestod af en nyansat adm. direktør, H.C. Hansen, mens den sportslige ledelse lå hos sportsdirektør Frank Mathiesen fra B 1903.
Andre vigtige brikker i arbejdet med at realisere F.C. København var spilledragt og logo. På et pressemøde den 21. april 1992 præsenterede man klubbens logo, og den oprindelige ide til udformningen og designet kom fra KB's mangeårige leder og nuværende fodboldformand Keld Jørgensen. Herefter stod reklametegner og Art Director Jørn Lundvang for rentegningen af det efterhånden velkendte blå løvehoved med den stiliserede manke på en hvid baggrund, der også omfattede klubbens navn og et dansk flag.
Løvehovedet var inspireret af Københavns gamle byvåben og af at løven er dyrenes konge og udstråler mod og styrke. Som håbet og forventet fik klubben derfor også hurtigt kælenavnet Løverne, og det gav næsten også sig selv, at klubbens maskot skulle være en løve med navnet Leo!
Spilledragten blev hvid, bl.a. inspireret af Real Madrid, og helt bevidst var den så hvid, ren og enkel som mulig i den allerførste sæson.
Premieren
Efterhånden var det hele ved at være på plads, og den 1. juli 1992 spillede F.C. København sin første officielle kamp i den daværende TOTO Cup, hvor man besejrede schweiziske Grasshoppers FC med 2-1 på Østerbro Stadion.
Ambitionerne for F.C. København var store:
- At være blandt de tre øverste i Superligaen og/eller vinde pokalturneringen og dermed kvalificere sig til Europa hvert år
- At have en sund økonomi
- At opbygge en stor fanskare og etablere et omfattende sponsornetværk
- At spille attraktiv og underholdende fodbold
- På langt sigt at få sat Danmark på det europæiske klubfodbold-landkort
Det begyndte godt de første par sæsoner - så gik det ned ad bakke i 90'erne, men efter årtusindskiftet begyndte resultaterne for alvor at komme.
Tilbageblik
På sin 25-års fødselsdag den 1. juli 2017 kan F.C. København se tilbage på 12 mesterskaber, 8 pokaltitler, 2 Royal League-titler, 4 Champions League-gruppespil og 6 Europa League-gruppespil - og ca. 14,5 mio. tilskuere til 1.140 officielle kampe (ca. 12.700 i snit).