Mancinis mandskab er en stor mundfuld
Det er en stor mundfuld, når vi mandag kl. 16 (dansk tid) møder FC Zenit i vinterens anden træningskamp. En kamp, du kan se direkte på FCK.DK og vores Facebook-side. Og en kamp, hvor nyindkøbte Robert Skov med stor sandsynlighed får uofficiel debut.
Vi har tidligere på sæsonen siddet til bords med et russisk tophold i form af Lokomotiv Moskva, som i løbet af efteråret indhentede og distancerede FC Zenit, som derfor overvintrer på 2. pladsen hele otte point efter Lokomotiv.
Mancini og de mange millionkøb
Zenit trænes fra denne sæson af den 53-årige italiener Roberto Mancini, som dels har en fantastisk spillerkarriere bag sig (med en række italienske og europæiske titler) og siden en række storklubber på sit træner-CV: Fiorentina, Lazio, Inter (i to omgange), Manchester City og Galatasaray.
Han kom til Skt. Petersborg i sommer, hvor han afløste rumæneren Mircea Lucescu, der kun holdt en enkelt sæson i Zenit efter sine 12 succesfulde sæsoner hos Shakhtar Donetsk, som vi møder næste tirsdag. Lucescu havde i Shakhtar stor succes med at udvikle unge spillere til stjerner, men det fungerede aldrig i Zenit, som bare ikke er en udviklingsklub.
Med en 3. plads i 16/17-sæsonen missede klubben for anden sæson i træk CL-kvalifikationen, og først fra denne sæson giver 3. pladsen i Rusland adgang til CL-kval'en. Alligevel - eller måske netop derfor - gik man all in på transfermarkedet med Mancini i trænersædet og den store Gazprom-koncerns pengetank i ryggen.
Fem argentinere blev hentet ind: Emmanuel Mammana (Lyon), Leandro Paredes (Roma), Matias Kranevitter (Atletico Madrid), Emiliano Rigoni (Independiente) og Sebastian Driussi (River Plate) – og desuden hentede man fem russere fra Rostov, der trods sidste sæsons flotte kvalifikation til CL-gruppespillet har holdt brandudsalg og solgt 10-12 profiler på grund af økonomiske problemer.
Europa League kostede i den hjemlige liga
Med de mange nye spillere fulgte også en mere dynamisk og fleksibel spillestil, for mens Lucescu holdt sig til 4-2-3-1, varierer Mancini mellem 4-4-2 og 4-2-3-1 eller 4-3-3. Holdet fik også en forrygende start med fire sejre i fire ligakampe, men kvalificerede sig kun med nød og næppe til Europa League-gruppespillet.
Men så begyndte de at tabe momentum hen over efteråret – og en del af forklaringen finder man i de ”europæiske uger”: efter hver af de seks EL-gruppekampe hentede Zenit 1 sejr, 4 uafgjorte og 1 nederlag. Til sammenligning hentede Lokomotiv 4 sejre, 1 uafgjort og 1 nederlag efter deres gruppekampe.
Til gengæld klarede Zenit sig godt i gruppespillet og vandt det mere overbevisende end Lokomotiv: fem sejre og én uafgjort mod Sociedad, Rosenborg og Vardar.
Dermed er fire russiske hold klar til 1/16-finalerne – ud over Zenit og Lokomotiv blev mestrene fra Spartak samt CSKA begge nr. 3 i CL-gruppespillet.
FC Zenit har gode skotske minder før 1/16-finalerne
Mens vi selv får fornøjelsen af Atlético Madrid, skal Zenit skal op mod Celtic den 15. og 22. februar, og her må de nok bære favoritværdigheden. Sidste år røg de dog ud i samme runde til Anderlecht, og man skal 10 år tilbage for at finde en sæson, hvor de nåede længere end kvartfinalen. Men i 2008 gik de hele vejen og hævede for første og eneste gang et europæisk trofæ efter 2-0 over Rangers i UEFA Cup-finalen. Det hygger de sig sikkert stadig over i Celtic…
Kort forårssæson i Rusland
I den russiske liga er Zenit som sagt nr. 2 med otte point op til Lokomotiv, men med kun 2 point ned til 5. pladsen. Og der mangler kun 10 runder, for på grund af VM afviklede russerne 20 runder i efterårssæsonen, så det skal kul på kedlerne, hvis de skal indhente lokomotivet!
På transfermarkedet har Mancini ikke foretaget sig så meget i vinterens løb, men har dog hentet den spændende 26-årige angriber Anton Zabolotnyi fra nyoprykkede Tosno, som kæmper i bunden af ligaen. Prisen er angiveligt kun ca. 10 mio. kr., og det er jo nærmest en foræring i forhold til fx argentinerne Paredes og Mammana, som begge kostede i omegnen af 125 mio. kr.!
Zabolotnyi fik endda landsholdsdebut i efteråret og øjner måske en plads i Ruslands VM-trup. I Zenit skal han dog slås med Kokorin, som har været Mancinis foretrukne centerforward, samt kant/angriberne Poloz, Rigoni og Driussi.
Til gengæld er Artem Dzyuba nok på vej væk og i hvert fald ikke med på træningslejren i Dubai. Han var længe Zenits og Ruslands førstevalg på forwardpladsen, men har ikke fået så meget spilletid under Mancini.
Tidligere møder
Til sidst genopfrisker vi lige vores eneste hidtidige møde med FC Zenit. Det var på Helsingør Stadion i juli 2008, da Zenit var nybagte UEFA CUp-vindere, og vi vandt 2-0 på mål af Ailton og Nordstrand på straffe. Russerne stillede dog op uden en håndfuld landsholdsspillere, der havde været til EM, men vi manglede også en række profiler. Det kan du læse mere om i kampreferatet her.
Ingen af de russiske spillere fra dengang er stadig i klubben, men på vores hold var Kvist med.