William Bøving fra debut til hverdag med hjemmetræning og gymnasium
17-årige William Bøving er den seneste i rækken af unge spillere fra vores talentafdeling, der har fået debut på førsteholdet.
I et længere interview i vores nyeste podcast fortæller han om månederne op til debuten, hvor han bl.a. var med på træningslejren i Portugal, og at han faktisk stod klar til at få debut i Telia Parken sin 17-års fødselsdag, men måtte tage plads på bænken igen.
Og så kan du få et indblik i, hvordan vores ungdomsspillere lige nu forsøger at kombinere styrke- og løbetræning med skolegang, når det hele skal foregå hjemmefra.
Her er et uddrag af interviewet med William, der blev klubbens femte yngste debutant, da han i en alder af 17 år og tre dage kom på banen i pokalkampen i Aalborg:
"Det var utroligt fedt og en af de bedste følelser, man kan få i kroppen, når man træder ind på banen for førsteholdet og kan repræsentere klubben, og jeg var selvfølgelig meget stolt over i så tidlig en alder at kunne få min debut. Det viser også den tillid, man har fået af klubben og gennem de mange år, man har spillet her," fortæller William.
Uofficiel debut i Telia Parken og træningslejr i Portugal
"Men det er jo ikke kommet lige pludseligt. Min første uofficielle kamp var i Telia Parken, lige før vi tog til Portugal, hvor fik jeg 2. halvleg (mod Halmstad, red.). Jeg synes, jeg gjorde et fint indhop og viste mig frem så godt som muligt."
"Det var en stor oplevelse for mig at skulle spille med flere tilskuere, end jeg havde regnet med, så det skulle jeg selvfølgelig vænne mig til. Jeg havde trænet med i Telia Parken et par gange før kampen, men det var min første kamp derinde."
Siden var William for første gang med på førsteholdets træningslejr, og i Portugal fik han spilletid i alle tre træningskampe.
"Selvfølgelig var det lidt svært at komme ind i de sidste ti minutter af en kamp, hvor det er hektisk og går frem og tilbage, og folk er ved at blive trætte. Men det var en virkelig fed tur, og spillerne på førsteholdet tog også rigtig godt imod os."
Angriber eller kant?
"På U19 spiller jeg fast angriber som 9’er, og det har jeg vænnet mig til, og det synes jeg er en god position, og på førsteholdet har jeg spillet mere kant end angriber. Men med førsteholdet synes jeg, at kantpositionen er meget spændende, fordi man har okay tid til at finde ud af, hvad man skal gøre med bolden".
"Hvis man spiller spidsangriber, så har man en kæmpe stopper lige i ryggen, og det eneste man faktisk kan gøre er at lægge af. Så der synes jeg ikke, man får vist sig lige så godt frem som på kanten, hvor man lige har tid og kan udfordre og trække ind i banen og bedre gøre hvad man vil, selvfølgelig i forhold til presset og modstanderen."
Næsten-debuten - og den rigtige debut
William blev første gang udtaget til en officiel kamp, da han var med i truppen til udekampen i Silkeborg i februar, men uden at komme på banen. På hans 17-års fødselsdag, søndag den 1. marts, var han igen i truppen, og efter pausen trak det op til debut mod AaB foran 13.000 FCK-fans i Telia Parken.
”Vi førte 3-0, da der var ca 20 min tilbage og jeg fik at vide at jeg skulle gå ud og gøre mig klar til at komme ind. Men så scorer de jo desværre to mål lige hurtigt efter hinanden, og så sætter man selvfølgelig en forsvarsspiller ind for at lukke kampen. Det kunne ellers have været en helt vild oplevelse at få debut på sin fødselsdag.”
I stedet kom debuten tre dage senere, da vi spillede pokalkamp i Aalborg, hvor William blev indskiftet i stedet for Michael Santos.
”Jeg fik de sidste 5 minutter, og igen - det er lidt svært at kunne gøre en forskel og rigtig vise sig frem og vise ens kvaliteter. Men det er jo en af de fedeste følelser, at kunne komme ind der!”
Styrke- og løbetræning derhjemme
For nylig skulle William og fire andre fra Talentafdelingen have været med U17-landsholdet til Elite Round i Rusland, men i stedet står den på træning i hjemmet.
”Vi har alle fået individuelle træningsprogrammer af vores fysiske træner (Bjørn Vidar, red.) og Hjalte (U19-cheftræner, red.), og dem skal vi selvfølgelig følge, så godt vi kan i forhold til betingelserne."
"Vi har fået et fysisk styrkeprogram og et løbeprogram, og nu hvor vi ikke kan bruge styrkerummet i klubben som før, har trænerne været ude med forskellige slags vægte og redskaber, så vi kan lave vores styrkeprogrammer herhjemme."
"Vores løbeprogrammer, som skal hjælpe med os at holde os i form, følger de normale træningsrammer i forhold til hårdhed, belastning, intensitet osv, så der er selvfølgelig en plan med det. Og det er ikke så anderledes end i ferierne, hvor vi også får styrke- og løbeprogrammer, som vi skal holde os i gang med.
"Det er klart, at vi langt hellere vil træne med holdkammeraterne, spille kampe og generelt bare være ude i klubben. Man savner at kunne gøre det, man mest brænder for hver eneste dag, men sådan er det desværre ikke."
Bedre tid til gymnasiet og familien
"Men der er jo en fordel i, at der er meget tid nu til skole og til at være sammen med familien, som man ikke er sammen med i så høj grad i hverdagen, når man tager afsted kl. 7-8 stykker og hjem om aftenen på samme tidspunkt"
"I min hverdag nu er der tid til også at fokusere på skolearbejde samtidig med at passe ens fodboldprogrammer. Selv om jeg ikke går fysisk i skole, har jeg online undervisning hver dag fra 8 til ca. 14 fra mandag til fredag. Vi bliver undervist af vores lærere, og der bliver lagt opgaver op, som vi skal svare på."
"Og så er der nu tid til at følge op på de ting, man er gået glip af under de forskellige ture, man efterhånden har været med til med FCK og med landsholdet. Der er god tid til at rette op og følge op på de ting, man er gået glip."
"Selvfølgelig vil man klart hellere have en normal hverdag igen, og det er klart efter man har så meget på ens plan til hverdag er det underligt ikke at have så meget. Men vi må bare vente og se, hvad der sker, og håbe på det bedste," slutter William Bøving.