Flashback: FCK mod østrigske klubber

Mandag kl. 18.30 spiller F.C. København den første af to træningskampe i Østrig mod WSG TIrol. Det er ikke første gang, vi møder østrigske hold, når vi har været hernede på sommer-træningslejr, men hidtil har det kun været Sturm Graz og Rapid Wien. Samt en enkelt kamp mod RB Salzburg i en vintertræningslejr i Spanien.

I officielle kampe har vi kun mødt østrigske hold i TOTO Cup, men ikke i vores 250 kampe i de øvrige europæiske turneringer siden 1992.

I morgen ser vi nærmere på WSG Tirol, som blandt andet har den tidligere Lyngby- og AGF-spiller Bror Blume på holdet, men her kan du se lidt om vores hidtidige møder med østrigske klubber:

TOTO Cup
08.07.92: Admira Wacker-FCK 0-2 (Anders Bjerre, Jørgen Juul Jensen)
18.07.92: FCK-Admira Wacker 5-3 (Michael Manniche 3, Martin Johansen, Brian Kaus)

Begge kampe er på sin vis historiske:

  1. Det var F.C. Københavns første udekamp nogensinde – efter to TOTO Cup-hjemmekampe mod Grasshoppers og Sigma Olomouc.
  2. Michael Manniches hattrick var det første i klubbens historie, som jo altså også stadig kun var 18 dage lang

1993: FCK-Austria Wien 0-1
Kampen blev spillet på Hornbæk Stadion, hvor 1.600 tilskuere blandt andet så Henrik Lykke, Carsten V. Jensen og Peter Møller få debut. Kampens enlige mål blev scoret af litaueren Robertas Fridrikas, hvis kone, Ausra, i øvrigt blev håndbold-verdensmester med Sovjetunionen i 1990…

1996: FCK-Austria Wien 2-1 (Mate Sestan 2)
Det er den eneste af vores otte TOTO Cup-hjemmekampe, som er spillet i Parken. 2.894 tilskuere en østrigsk pauseføring på mål af Andreas Ogris - en stor profil i klubbens historie, som han vandt fem mesterskaber med og desuden fik 63 A-landskampe for Østrig.

 Efter pausen kom kroatiske Mate Sestan på banen og scorede to af de i alt syv mål, han scorede for FCK i 39 kampe. Sestan gik desværre alt for tidligt bort for sidste forår i en alder af blot 52 år.

Træningskampe
2006 RB Salzburg-FCK 0-0
I Ståle Solbakkens anden kamp som FCK-træner manglede vi fire danske ligalandsholdsspillere, men stillede stadig slagkraftigt op og gav uofficiel debut til Brede Hangeland. Den underholdende og chancerige kamp kunne let være endt 2-2 eller 3-3, men sluttede uden mål.

Er du frisk på en sommerquiz? Hvem var de fire ligalandsholdsspillere? Se svarene nederst i artiklen! (Tip: Bo Svensson er ikke en af dem, han var ganske vist med, men var netop solgt til Borussia Mönchengladbach)

Brede Hangeland
Uofficiel Brede Hangeland-debut mod RB Salzburg på La Manga. Foto: Carl Redhead, FCK.DK


2009 Sturm Graz-FCK 2-2 (Ailton, Santin)
Kampen var en semifinale i Thermenland Cup og skulle derfor have en vinder, og det krævede 22 straffespark, inden Johan Wiland sendte os i finalen ved både at score på vores eget samt redde østrigernes 11. spark.

Foto: FCK.DK / Daniel Rommedahl
En ung og nyoprykket Thomas Delaney markerede sig flot mod Sturm Graz. Foto: FCK.DK


2009 Rapid Wien-FCK 2-1 (Ailton)
Vi skulle under alle omstændigheder have mødt Rapid Wien i finalen i Thermenland Cup, da myndighederne af sikkerhedsmæssige årsager ikke ønskede en rent østrigsk bronzekamp mellem Rapid Wien og Sturm Graz.

Rapid slog dog også tjekkerne i deres semifinale og vandt også finalen efter københavnsk pauseføring på et mål af Ailton, som kort før pausen udnyttede et godt forarbejde af Jesper Grønkjær.

Foto: FCK.DK / Daniel Rommedahl
Ailton har øje for bolden, og César Santin ser til. Foto: FCK.DK


2011 Sturm Graz-FCK 0-1 (Santin, str.)
Afgørelsen faldt kort før pausen, da N’Doye blev fældet I feltet, og Santin ekskverede sikkert fra 11-meter pletten.

2017 Sturm Graz-FCK 1-1 (Verbic)
Benjamin Verbic headede løverne i front, men et bizart selvmål bragte balance i regnskabet kort før pausen i en kamp, hvor ”Østrig-eksperten” Peter Ankersen (ex-Salzburg) sad ude med en brækket fod og derfor var med-kommentator.


2018 Sturm Graz-FCK 1-0
Afgørelsen faldt på straffe allerede i andet minut, efter Nicolai Boilesen uheldigt havde ramt en modstander i hovedet med en Kung Fu-clearing…


2021 Rapid Wien-FCK 1-0
En af vores bedst besøgte træningskampe med 7.500 troppede på Allianz Stadium i Wien, hvor hjemmeholdet dominerede kampen og vandt fortjent på et mål midt i 2. halvleg.

Sommerens nyindkøb, Kamil Grabara, Kevin Diks og David Khocholava, fik uofficiel debut – de to sidstnævnte med midlertidige rygnumre, henholdsvis 15 og 18.


Dagen før skulle vi i øvrigt også have mødt et østrigsk hold, 2. Bundesliga-holdet SV Horn, men kampen blev aflyst, da man ikke kunne blive enige om spilletiden. På grund af skader m.m. ønskede vi at spille max. 2 x 35 min., men det ville østrigerne ikke gå med til.

Svar på sommerquiz
Vores fire ligalandsholdsspiller i januar 2006 var Jesper Christiansen, Lars Jacobsen, Michael Gravgaard og Michael Silberbauer.