Anfører Catrine Gryholt

Anfører Catrine Gryholt: Det hele er gået lidt hurtigt!


Den 17. august 2024 løb Løvinderne for første gang ind på banen på Vanløse Idrætspark. Forrest gik Catrine Gryholt, som den første anfører nogensinde for F.C. Københavns kvindehold.

Catrine er 31 år gammel og har spillet fodbold i forskellige københavnske klubber, siden hun i 1998 begyndte sin fodboldrejse i B70.

Vi har mødt Catrine til en snak om opstarten af holdet, om at være den første anfører og om, hvad hun ser som sine vigtigste roller i den position. Kvindeholdet debuterede i 2. division, og opstarten skete hurtigt, efter at holdet blev samlet i løbet af de tidlige sommermåneder.

"Opstarten har været fin, og vi er blevet taget godt imod de forskellige steder. Det hele er gået lidt hurtigt, men det er jo en proces, som skal arbejdes på og følges op på," fortæller Catrine.

Holdfoto før den første hjemmekamp
Den historiske dag, hvor 5.165 så kvindernes første hjemmekamp. Foto: Gaston Szerman, FCK Media


Holdet træner fire gange om ugen og spiller kamp i weekenden, og på nuværende tidspunkt ligger de på førstepladsen i 2. division.

For mange af spillerne er fodbold gået fra at være en fritidsaktivitet til at blive en livsstil. Det har været en stor omvæltning, særligt da hele 5.165 tilskuere var til stede ved deres første kamp.

Som fodboldspiller gennem mange år, tegner der sig også et billede af, hvad man personligt gerne vil give videre som anfører.

"Jeg vil sige, at det vigtigste for mig som anfører er at skabe et trygt miljø, hvor alle er glade, har lyst til at komme til træning og synes, det er sjovt. Det skal ikke føles som en pligt. Det handler om at få alle til at yde deres bedste."

Foto: Gaston Szerman, FCK Media


Holdet afholder løbende spillermøder for at sikre en åben dialog og et trygt rum for spillerne i deres nye roller som de første på F.C. Københavns kvindehold.

"Vi taler meget om ikke at være bange for at fejle, men om at nyde det og ikke lade sig påvirke for meget. Der er stigende pres, men det handler om at være til stede i nuet og tage alle oplevelserne ind."

Catrine har tidligere spillet i Gjensidige Kvindeligaen for F.C. Nordsjælland, og hun lægger ikke skjul på, at det er en af de målsætninger, hun har haft, siden hun begyndte sin karriere. Med sine 31 år ved Catrine godt, at hun ikke nødvendigvis har mange år tilbage på topplan:

"Jeg elsker de her projekter, men jeg ved også, at det for mig ikke er en langsigtet plan på grund af min alder. For mig handler det om at nå det første mål, som er oprykning til ligaen, og når det er opnået, skal der være plads til andre.”

”Jeg ser frem til at give stafetten videre til de unge spillere. Det giver mig meget at se dem udvikle sig, blandt andet fra min tid i FC Nordsjælland, hvor det er fantastisk at se, hvor godt de klarer sig."

Catrine Gryholt
Foto: Freja Borne


For Catrine betyder det meget at kunne lære fra sig og give gode råd videre, og hvad hun selv ville ønske hun vidste, da hun drømte om at blive professionel fodboldspiller.

"Jeg tror, det er vigtigt at nyde de oplevelser, man får, og virkelig tage dem ind. Gør det, der føles rigtigt for dig, og ikke hvad alle andre siger. Find din egen vej, der gør dig tryg, så du kan yde dit bedste."

Kvindeholdet spiller den næste hjemmekamp på lørdag den 5. oktober, 12.00 i Vanløse Idrætspark, hvor modstanderen er Ølstykke FC. Vi ligger i øjeblikket på førstepladsen i 2. division, og i første omgang er ambitionen selvfølgelig at fastholde den placering, for kun førstepladsen giver adgang til at spille oprykningsspil i foråret. Det næste mål er så at sikre oprykning til 1. division.

>> Se holdets kampprogram her

>> Har du trøjen? Find den her på fckfanshop.dk