Michael Johansen

25 år siden: Fra guldøl til gravøl

For 25 år siden kunne vi genvinde mesterskabet med en sejr i Odense, men tabte 2-3 efter vi havde ført 2-1 ved pausen.

Allerede ugen før kunne Silkeborg have sikret titlen med en sejr i Parken, men vi fandt topformen på det rette tidspunkt og blæste dem ud af banen i en forrygende guldkamp, som gav denne stilling inden sidste spillerunde, der betød, at vi skulle vinde i Odense, hvis Silkeborg som formodet slog AaB hjemme - og at OB stadig kunne nå bronze, hvis de vandt og Brøndby tabte.

1. FCK 29 point, målscore 25-16 (+9)
2. Silkeborg 29 point, målscore 21-15 (+6)
3. Brøndby 26 point, målscore 19-12 (+7)
4. OB 25 point, målscore 14-14 (0)

Mange kendte ansigter i aktion
På OB-bænken sad fx den senere FCK-træner Kim Brink og hans assistenttræner, den alt for tidligt afdøde Allan Michaelsen, der som aktiv spiller var en stor B 1903-profil. Senere blev han også sportschef i B1903 og havde en væsentlig rolle i opbygningen af FCK’s School of Excellence.

På banen havde OB bl.a. jernmændene Stig Tøfting og Carsten Hemmingsen, og sidstnævnte blev senere FCK-spiller, men endte faktisk denne dag med at blive båret fra banen med en skade, så OB spillede 10 mod 11 de sidste 10 minutter.

Vi stillede samme hold, der slog Silkeborg, dvs uden skadede Allan Nielsen og karantæneramte Lars Højer. Vi kom i en ny, rød udebanedragt med et specielt look med forskellige hvide striber og udsmykninger. Det var første, eneste og sidste gang den blev benyttet, for sæsonen efter tog vi hul på vores første periode med adidas-spillertøj.

FCK-fans i Odense
Mens der endnu var højt humør blandt de mange medrejsende FCK-fans


Første halvleg forløb fint
Kampene i Odense og Silkeborg begyndte samtidig, og det første målløse kvarter lå guldet til os, og Michael Johansen havde endda et stolpeskud - indtil OB’s Jens Melvang hamrede bolden op i målhjørnet. Men glæden i Silkeborg blev kortvarig, for efter 19 minutter udlignede Martin Johansen på et hårdt indlæg fra brormand i højre side.

Silkeborgenserne kunne minuttet efter se frem til at spille resten af kampen i overtal, da AaB's Calle Facius fik direkte rødt efter 20 minutter for at plante en knytnæve i ansigtet på Morten Bruun, der måtte udgå i pausen.

Også i Odense var der tilløb til dramatik, da HSV-lejesvenden Stig Tøfting lænede sig op af et rødt kort, efter at have fået gult for at save Michael Johansen over i det 25. minut. Ti minutter senere turde Kim Brink ikke længere beholde Tøfting på banen, og på vej ud flåede Tøfting demonstrativt sin trøje af og smed den efter cheftræneren.

På det tidspunkt sad vi efterhånden godt på spillet uden ligefrem at drukne i chancer, men tre minutter før pausefløjtet begyndte det at lugte lidt af guld, da Peter Møller med et fladt spark sendte bolden ind via den ene stolpe uden chance for Lars Høgh.

Martin Johansen og Peter Møller jubler


Lykken vendte - og blev væk
Men cirka ti minutter inde i 2. halvleg vendte lykken, for nogenlunde samtidig bragte Heine Fernandez Silkeborg foran, og OB's Lars Brøgger udlignede efter et langt indkast, hvor Michael Mio ikke fik clearet i feltet.

"Der var mange ting, som gik galt. Bolden blev rettet af, da den kom hen mod mig. Ingen råbte, at jeg var under så hårdt pres, og da jeg ville sparke bolden væk, ramte jeg en modspiller, så Lars Brøgger slap fri. Utroligt uheldigt," lød det efter kampen fra Mio.

Midt i 2. halvleg gjorde Silkeborg sin del af arbejdet færdigt, da Fernandez øgede til 2-0 efter endnu en assist fra Søren Frederiksen, som klubben i vinterpausen havde hentet i Viborg. Hverken før eller siden formåede AaB at true Peter Kjær i Silkeborg-målet, men Silkeborg var stadig afhængige af, at vi smed point i Odense.

Men OB havde jo også bronzen at kæmpe for, især da Brøndby 20 minutter før tid kom bagud 1-2 hjemme mod Ikast - men OB skulle stadig bruge begge point, så det blev en neglebidende nervøs og spændende afslutning, hvor begge hold jagtede 3-2-målet og også var tæt på flere gange. Især måtte vi ærgre os over en fremragende redning fra Lars Høgh, da Michael Johansen var helt fri.

OB måtte spille de sidste ti minutter med ti mand, fordi Carsten Hemmingsen blev skadet efter de havde brugt begge udskiftninger. Samtidig kastede vi stort set alle mand kastet frem i en mere og mere desperat jagt på sejrsmålet, og det gav plads til en fynsk kontra i sidste minut, hvor John Damsted lobbede bolden over Brian Flies og slukkede vores sidste håb om at genvinde guldet.

Skuffelse i begge lejre
Efter kampen fik de dybt skuffede løver alligevel overrakt guldmedaljer af DBU, som de havde medbragt i en plastikpose fra Mejerierne, mens sølvtøjet var sendt til Silkeborg, og lidt senere blev medaljerne indsamlet igen og senere blive byttet - bortset fra den eller de, som ifølge overleveringen blev skyllet ud i toilettet i omklædningsrummet...

Fynboerne hang os med hovederne, for de troede for en stund, at sejren sikrede bronzemedaljerne, men stadionspeakeren måtte slukøret æde sine ord, da meldingen kom om, at Brøndby havde udlignet i sidste minut og holdt tredjepladsen på bedre målscore end OB.

Fra guldøl til gravøl
Næh, der var ikke meget at glæde sig over på turen tilbage fra Odense, hverken for spillerne eller de mange tusinde FCK-fans, der var taget med.

Hjemme i Parken ventede en større reception med koner, kærester, klubfolk, sponsorer m.m., og Fanklubbens billedarkiv dokumenterer, at spillerne var velklædte efter tidens herremode - og at der trods alt var et par smil på læben, da først væskebalancen var genopettet på behørig vis. Selv om det foregik med gravøl i glassene i stedet for guldøl.

Peter Møller og Morten Falch
Peter Møller og Morten Falch

 

Henrik Lykke skåler
Henrik Lykke skåler

 

Matchfacts
Søndag den 12. juni 1994, kl. 15.00 på Odense Stadion. Superliga-slutspil, 14. runde
OB-F.C. KØBENHAVN 3-2 (1-2)
16.: 1-0 Jens Melvang
19.: 1-1 Martin Johansen
42.: 1-2 Peter Møller
55.: 2-2 Lars Brøgger
90.: 3-2 John Damsted
8.851 tilskuere. Dommer: Peter Mikkelsen
Advarsler: Stig Tøfting og Lars Brøgger, OB, samt Michael Johansen og Michael Mio Nielsen, F.C. København.

OB: Lars Høgh – Johnny Hansen, Torben Sangild, Carsten Dethlefsen – Lars Brøgger, Stig Tøfting (34.: Steen Nedergaard), Carsten Hemmingsen, Jens Melvang, Michael Schjønberg (74.: Thomas Knudsen) - Jess Thorup, John Damsted. (Ikke benyttet: Tom Sterobo)

F.C. København: 1 Brian Flies – 3 Diego Tur, 6 Christian Lønstrup, 2 Ole Tobiasen (84.: 4 Henrik Lykke) – 19 Michael Mio Nielsen (63.: 15 Kim Mikkelsen), 12 Morten Falch, 16 Michael Giolbas, 11 Michael Johansen, 8 Iørn Uldbjerg – 10 Martin Johansen, 14 Peter Møller. (Ikke benyttet: 18 Palle Petersen)


TV2 sendte direkte og skiftede mellem de to stadions, kommenteret af henholdsvis Jørn Mader i Odense og Preben Elkjær i Silkeborg - vi har samlet et kvarters sammendrag. Bemærk dog, at der er fejl i TV2's grafik, for hverken Henrik Lykke eller René Tengstedt startede inde, det gjorde Michael Mio og Michael Giolbas.