F.C. Københavns kvindehold

F.C. Københavns første år med kvindefodbold

“Intenst og lærerigt!” lød det fra Rebecca Steele, Head of Women’s Football, da vi bad hende sætte en kort overskrift på F.C. Københavns første år med kvindefodbold.

“Hårdt arbejde, mange udfordringer, stort engagement, fantastisk interesse og opbakning fra alle sider og - ikke mindst - sportslig succes,” uddybede hun overskriften.

F.C. Københavns kvindehold gik nemlig ubesejrede gennem efterårets grundspil i 2. division og sluttede på førstepladsen. Det betyder, at holdet spiller slutspil om oprykning til 1. division og desuden nåede semifinalen i pokalturneringen, hvor de bød topholdet Fortuna Hjørring på hård modstand.

Her beskriver vi forløbet, der gjorde det muligt at realisere drømmen og ambitionen om et F.C. København-kvindehold.

Rebecca Steele - Head of Women's Football i F.C. København. Foto: Gastón Szerman FCK Media


Strategien 'Vi er København'
Det begyndte længe før 2024, for F.C. København havde i mange år haft tanken og drømmen om et FCK-kvindehold.

Bestyrelsen traf den afgørende beslutning i oktober 2022 som led i klubbens nye strategi for 2022-2027, “Vi er København”, som blandt andet indeholdt en klar og velovervejet ambition om at etablere et kvindehold.

“Alle fodboldspillere, uanset køn, skal kunne drømme om at spille i Parken for F.C. København. Derfor er det tid til, at F.C. København engagerer sig i et kvindehold, der kan spille under klubbens navn og logo. Det skylder vi kvindefodbolden i Danmark og de tusindvis af københavnske piger, der elsker fodbold, hvad enten de spiller i en af vores mange samarbejdsklubber eller kommer i Parken for at se F.C. København spille.”

Derfor forpligtiger vi os nu til at skabe et FCK-kvindefodboldhold i denne strategiperiode. Vi vil ikke gøre det halvt eller med venstre hånd, så derfor er første skridt at ansætte en leder til at drive processen fremad, så FCKs kvindehold bliver skabt seriøst, bæredygtigt og ambitiøst.”

Hvordan og hvornår?
Som det første blev Rebecca Steele ansat som Head of Women’s Football i januar 2023, men der gik halvandet år, før kvindeholdet spillede sine første kampe i efteråret 2024.

Her reflekterer Rebecca over processen:

“Det var ligesom at være i en lille startup-virksomhed, hvor jeg sad med alle kasketterne i starten, indtil vi fandt ud af, hvordan vi kunne få et hold.”

“I første omgang troede og håbede vi at kunne benytte os af den fast track-model, som DBU havde indført længe før vi gik i gang med vores planer. Modellen, der også kendes fra andre lande, ville betyde, at Superligaklubber kunne indtræde direkte i en af de øverste rækker med et kvindehold, men kort fortalt endte det i efteråret 2023 med, at DBU’s lokalunioner ikke ville støtte modellen, efter at et konkret forslag havde været til høring.”

“Vi vurderede, at det hverken ville gavne F.C. København eller dansk kvindefodbold, at vi startede et kvindehold helt fra bunden, så gik vi i stedet efter et samarbejde med en eksisterende klub på højeste eller næsthøjeste niveau i Danmark.”

“I forvejen havde mange klubber vist interesse, da de hørte om vores planer med kvindefodbolden, og i slutningen af 2023 indgik vi en samarbejdsaftale med FC Damsø. En ren kvindefodboldklub, som vi kendte godt i forvejen, fordi de var med i F.C. Københavns omfattende klubsamarbejde med ca. 70 klubber i Storkøbenhavn og på Sjælland.”

FC Damsøs bedste kvindehold spillede i 2. division, hvilket er niveauet under den bedste række, Gjensidige Kvindeliga, og 1. division. Dermed var fundamentet på plads, og så begyndte det egentlige arbejde med at skabe F.C. Københavns kvindehold.  

Et arbejde, der ikke blot handlede om at finde de 11 spillere, der skulle løbe på banen til den første kamp i august 2024, men også om at finde løsninger på en række andre områder.

Jacob Lausen, Anker Thisted og Rebecca Steele
Jacob Lauesen, Anker Thisted og Rebecca Steele efter FC Damsø sagde ja til samarbejdet i. Foto: Torkil Fosdal, FCK Media


Formelle aftaler
Der skulle indgås en samarbejdsaftale med FC Damsø som ny moderklub i F.C. København samt aftaler med de eksisterende moderklubber på herresiden, KB og B1903, og i sidste ende skulle DBU godkende en ansøgning om det nye samarbejde.  

Da det var på plads, blev det selvstændige aktieselskab, “F.C. København Kvindefodbold A/S”, etableret. Det er 100 % ejet af F.C. København P/S, som igen er en del af den samlede koncern, PARKEN Sport og Entertainment A/S. (Indsæt link med selskabsstruktur)

Strategiske og kommercielle overvejelser
Siden 1992 har F.C. København opbygget et internationalt brand for herreholdet, der regelmæssigt vinder nationale titler og deltager i de europæiske klubturneringer med blandt andet seks Champions League-gruppespil de seneste 18 år.

Men hvordan kombinerer man det med et kvindehold, hvor ambitionerne også er store, men indledes på det tredjehøjeste niveau i Danmark?

F.C. Københavns direktør Jacob Lauesen fortæller:

“Samtidig med lanceringen af kvindeholdet kørte vi en brandingproces for hovedbrandet, og vi havde lange diskussioner om, hvor tæt kvindeholdet skulle være på dette.”

“Vi ønskede ikke bare at skabe en “dårlig kopi” af herreholdet, som jeg synes, at nogle andre klubber har gjort, og hvor du ikke rigtig kan se forskellen. Det vil sige, de benytter samme platforme, samme trøjer, samme sponsorer, som ikke nødvendigvis er tilpasset målgrupperne og den branding og historiefortælling, som vi synes er uhyre vigtig.”  

”Hele F.C. Københavns fundament og selvforståelse handler om, at vi godt kan lide at lave noget, hvor vi opbygger en ny ambition.”

“Men hvordan opbygger du noget, der er anderledes, men ikke for anderledes? Hvor der er en synlig identifikation, men med nuanceforskelle? I mit baghoved var Coca Cola og Cola Zero et godt eksempel, for man er ikke i tvivl om, at de har samme kvalitet, men også at de er forskellige.”

Vores mange overvejelser endte med, at vores kvindehold spiller med samme navn, samme logo og samme farver, men at Løvindernes visuelle identitet indeholder nogle elementer, som herreholdet ikke har - blandt andet en blåviolet farve og symboler. Det har blandt andet muliggjort en lidt anden trøje-identitet, som vi synes passer til vores kvindeholds udgangspunkt, og den fortælling, vi ønsker at skabe.”

Kvindeholdet i den lilla udebanetrøje
Kvindeholdets udebanetrøje i den særlige blåviolette nuance. Foto: Freja Borne


Partnere og sponsorer
Netop trøjespørgsmålet pegede ind i andre udfordringer, som en stor og professionel fodboldklub som F.C. København måtte forholde sig til i foråret 2024.

“De hidtidige aftaler på partner- og sponsorområdet var alle indgået, mens vi kun havde et herrehold, som spillede på internationalt topniveau,” fortæller Jacob Lauesen.  

“Det var jo ikke nyt, at vi søgte at etablere et kvindehold, men der er stor forskel på, om vi skulle starte på højeste niveau eller, som løsningen nu blev, på tredje niveau, og det vidste vi først i efteråret 2023.”

“Vores drøftelser med de berørte partnere viste en stor opbakning til vores planer på kvindesiden. I samarbejde med adidas udviklede vi en FCK-spilledragt til kvindeholdet, som på en række områder kunne relateres til herreholdet, men som stadig var unikt for kvindeholdet."

"Der var enighed om, at pladsen på fronten på trøjerne skulle indgå i en aftale med en ny Main Partner for kvindeholdet, mens Carlsberg fortsat stod på trøjeærmerne, ligesom på herreholdet,” siger Jacob Lauesen.

Andel er ny Main Partner
Da kvindeholdet indledte efterårssæsonen i 2024, var en ny Main Partner endnu ikke på plads.

"Der havde længe været stor interesse, men vi ledte efter en langsigtet partner, for det var vigtigt til historiefortællingen," fortæller Jacob Lauesen.

"Det faldt på plads i vinteren 2025, og i midten af februar offentliggjorde vi en fantastisk 5-årig aftale med Andel, Danmarks ledende energikoncern, som ny Main Partner for kvindeholdet."

"Aftalen betyder ikke kun, at Andels logo er på fronten af kvindernes spillertrøjer fra foråret 2025, men at vi i fællesskab vil udvikle en række initiativer de næste fem år, som skal være med til at åbne fodboldens verden for endnu flere kvinder og piger."

Samtidig indgik F.C. København og Andel et strategisk, nytænkende energipartnerskab med fokus på den grønne omstilling af Parken, Danmarks nationalstadion. Det kan du læse mere om her.

Foto: Gaston Szerman, FCK Media


Planet Nusa partnerskab
Der var i øvrigt også stor opbakning og interesse fra de næste segmenter i F.C. Københavns partnerstruktur. Kommerciel direktør i F.C. København, Mikkel Grove Lindsted, supplerer:

“Vi er for eksempel utroligt glade for, at vi fik en aftale med det københavnske sportstøjbrand Planet Nusa, så vi kan tilbyde et bredt udvalg af tøj og accessories fra Planet Nusa til vores fans. Aftalen indebærer også, at Planet Nusa vil benytte deres community-aktiviteter til at gøre fodbold mere tilgængelig for piger og kvinder. ”

Sportsligt setup
Ud over at deltage i de kommercielle afdelingers arbejde med branding, partnere og sponsorer, brugte Rebecca Steele også meget tid på at få det sportslige setup på plads, inden kvindeholdets første kampe i august 2024.

”Med fast track-modellen skulle vi være begyndt helt fra bunden, men en af fordelene ved FC Damsø-samarbejdet var, at vi kunne bygge videre på et eksisterende hold med spillere og stab,” fortæller Rebecca Steele.

Ambitionen var selvfølgelig, at holdet skulle spille med om oprykning til 1. division, så i foråret blev der tilføjet flere nye spillere, både helt unge og spændende talenter og mere erfarne spillere.

"Vi satser rigtig meget på at udvikle de unge talenter, så de om nogle år kan begå sig på øverste hylde både i Danmark og internationalt. Opstarten i 2. division passede rigtig godt til den strategi, da vi håbede på, at spillerne kunne udvikle sig i takt med projektet,” tilføjer Rebecca Steele

Emma Brandt, Svava Mørk og Mathilde Hemdorff Andersen
Emma Brandt, Svava Mørk og Mathilde Hemdorff var tre af de første talenter, der blev tilknyttet. Foto: Freja Borne


Kasper Klarskov Nielsen blev ansat som cheftræner - med reference til Rebecca Steele - og bragte erfaring fra kvindefodbold fra klubniveau, talentniveau og DBU’s talentcenter.

Casper Hansen blev ansat til den gradvise opbygning af et talentspor, som er en mere langsigtet strategi, der foreløbig er planlagt at skulle føre til en licens i 2027, så F.C. Københavns talenthold kan deltage i officielle turneringer.

Der er allerede etableret et pigetalenthold i alderen 12-14 år, og det har skabt stor opmærksomhed, at holdet nu er suppleret med en række jævnaldrende drengespillere, så der er tale om et fælles talenthold for piger og drenge. Det omtaler vi nærmere i en kommende artikel.

Overvældende interesse
Ud over den sportslige succes har der været overvældende interesse for at se kvindeholdets hjemmekampe i Vanløse Idrætspark. Et stadion i udkanten af København, hvor FC Damsø også spillede sine hjemmekampe.

Til den første hjemmekamp i august kom der hele 5.165 tilskuere, hvilket er over dobbelt så mange som den hidtidige danske rekord til en klubkamp i kvindefodbold, der lød på 2.204 tilskuere.  

“Det var meget overvældende, og jeg havde slet ikke forventet så stor en opbakning,” husker Rebecca Steele med stor glæde i stemmen.

Holdfoto før den første hjemmekamp
Flot tilskuerrekord til dansk kvindeklubkamp, da kvinderne spillede sin første hjemmekamp. Foto: Gaston Szerman, FCK Media


Efter det imponerende fremmøde til den historiske premierekamp, har gennemsnittet til de øvrige hjemmekampe været lige omkring 1.000 tilskuere, hvilket også sætter nye standarder. I Gjensidige Kvindeliga var gennemsnittet i samme periode kun 363 tilskuere pr. kamp.

“Tilskuertallet er kun én parameter, men på alle områder har vi mærket en stigende interesse hele efteråret, hvor spillerne - præcis som vi havde håbet - er blevet rollemodeller for en masse fans i alle aldre. Jeg glæder mig virkelig til at se, hvad det udvikler sig til fremover,” fortsætter Rebecca Steele.

“Det har også været en meget stor omvæltning for spillerne, at de nu skal skrive autografer og give selfies, og at der pludselig er medieinteresse for at tale med dem. Det skal man lige vænne sig til, når man aldrig har spillet for mere end familie og venner og et par stykker mere.”

“Det giver selvfølgelig også et stort forventningspres på banen. Det er vi meget opmærksomme på, men vi håber selvfølgelig, at vi kan bruge det positivt i forhold til præstationerne, for pres og interesse fra fans og medier er jo en del af virkeligheden i en klub som F.C. København.”

Celine Dalsten skriver autograf efter en hjemmekamp
Celine Dalsten skriver autograf efter en hjemmekamp. Foto: Freja Borne


Marketing Director Mads Jefsen supplerer:

“Vi har selvfølgelig også haft en række overvejelser om, hvordan vi dækker kvindeholdet, så vi finder den rette balance i vores content i forhold til, at herre- og kvindeholdet er to forskellige steder i deres udvikling.”

“De to holds målgrupper ikke er ens og adskiller sig for eksempel ved, at en af vores strategiske målsætninger er at bygge en fortælling op, der generelt er med til at øge interessen for kvindefodbolden og ikke mindst kan inspirere endnu flere piger til at begynde at spille fodbold.”

“Men uanset forskellene, så skal kvaliteten af vores content på kvindesiden være på samme høje niveau, som vi i al beskedenhed har været kendt for i mange år på FCK TV og vores sociale medier.”

Josephine Lech og Magnus Mattsson i en fælles kampagne for Lavazza, der er partner for både herre- og kvindeholdet.


Vi er kun lige begyndt
Alt i alt er vurderingen, at vi er kommet rigtig godt i gang og har nået meget på relativt kort tid, men der er lang vej endnu, for både på og uden for banen er ambitionerne store for kvindeholdet, for talentudviklingen og for fodbold for piger og kvinder generelt i København.

”Det er selvfølgelig et mål at komme i den bedste række, Gjensidige Kvindeliga, og det kræver i første omgang, at vi til sommer kan fejre en oprykning til 1. division,” siger Jacob Lauesen.  

”Det kræver, at vi bliver mellem de fire bedste hold i forårets slutspil. Der skulle have deltaget seks hold, de fire lavest placerede fra 1. division og de to puljevindere fra 2. division, hvoraf vi er den ene. Desværre måtte en af 1. divisionsklubberne trække sig, så det kun er fem hold, der kæmper om de fire oprykningspladser.”

”Vi har fået en flot start på slutspillet med blandt andet en 7-0-sejr ude over Aalborg Freja, som var den anden puljevinder fra 2. division. Men kvindeholdets succes står og falder ikke med forårets resultater, for vi kan allerede nu se, at vi har succes på så mange andre områder, der knytter sig til kvindeholdet, og hvor vi også hele tiden vil sætte nye, ambitiøse målsætninger til glæde for både fans og samarbejdspartnere og også for interessen for pigefodbold generelt i København,” slutter Jacob Lauesen.