Træn!

F.C. Københavns ITU-træner Torben Storm har sammen med de øvrige klubbers ITU-trænere været på en 10-dages studietur i Argentina. Han fortæller her lidt om turen:

Hvad var baggrunden for turen?
- Det var en tur arrangeret af DBU. Målet var at studere argentinsk fodbold og finde ud af hvad hemmeligheden er bag udviklingen af argentinske spillere. De har vundet verdensmesterskaberne for U/20 fem gange og de har vundet A-VM. De har klassespillere, der er profiler i europæiske topklubber. Vi ville finde ud af om vi kunne lære noget der kunne overføres til dansk fodbold. For eksempel hvordan man opdrager argentinske spillere i forhold til danske, starter Torben.

Fik I så svar på det?
- Konklusionen er svær men man kan sige, at derovre er fodbold et spørgsmål om liv eller død. Det oplever vi jo ikke herhjemme. De har jo omkring 20 millioner fattige mennesker ud af 37 millioner indbyggere og alle fattige drenges drøm er at blive professionel fodboldspiller. Det kan jo redde en hel families tilværelse. Når de kommer ind som 12-årige, har de allerede dér en mulighed for at hjælpe familien, fordi klubben støtter drengen og hans familie.

- Men det er svært at komme ind, det er det jo ikke i Danmark. Vi hørte at de i Boca Juniors en gang om året har sådan en invitation af alle talenter i hele Buenos Aires. Der møder 8000 drenge op og der vælger de 20 spillere ud. Det vil sige at de er sikre på at få de bedste. Sådan er det også i de andre klubber. Vi var også ude i klubben Vélez Sársfield, der er verdensmestre for klubhold. De slog Milan sidste år. Klubben har 15.000 medlemmer og det betyder at klubben har en stor indtægt på kontingentet, der blandt andet bruges til at holde klubbens ungdomsafdeling i gang. I hver årgang har de 20 spillere. Disse 20 bestiller ikke andet end at spille fodbold. De går lidt i skole men det er ikke det der betyder noget, det handler udelukkende om at blive professionel fodboldspiller.

Hvad er det så for en form for træning de unge beskæftiger sig med?
- Fysisk træning, masser af fysisk træning! De vægter 70-30. 70 procent fysisk træning og 30 procent teknisk træning. Først når de bliver 19-20 år kommer det taktiske ind i billedet. De er jo teknisk dygtige. Når de er en 8-12 år spiller de jo fodbold hele tiden, over det hele. I parker, på veje og alle andre tilgængelige steder. Så kommer der agenter ud og kigger. En agent kunne eksempelvis tage fat i en 9-årig dreng og sige: "Jeg vil gerne være din agent". Så ejer agenten altså drengen indtil han er 20 år. Forstået på den måde at han giver ham penge til fodboldstøvler, han giver penge til at familien kan give drengen den rigtige mad. Agenten satser altså på den lille dreng og når han så indgår sin første kontrakt som cirka 19-årig er det agenten der scorer en masse penge. Det er altså et helt andet system end man kender herhjemme, konstaterer Storm.

Er det et spørgsmål om mere fysisk træning i Danmark?
- Man kan jo sige at vi vægter anderledes da vi ikke har den samme forudsætning for teknisk træning. Vi er nødt til at arbejde meget mere teknisk, da vi ikke har de klimatiske forhold at arbejde ud fra. Vi mangler godt vejr, solskin og grønne baner året rundt. Derovre har du det hele hver dag året rundt. Vi har jo denne her lange vinterperiode, hvor vi ikke kan træne så meget teknisk fodbold. Det kan vi forhåbentlig når vi får bedre kunstgræsbaner, så bliver det noget vi kan rette lidt op på. I Danmark har vi også skolen som er meget vigtig og den bruger vi meget tid. Børnene herhjemme har også andre ting i hovedet end bare fodbold og skole. De har så mange muligheder: Andre sportsgrene, musik, Internettet mm. Det har de ikke i Argentina. Derovre er det fodbold, fodbold og fodbold. De lever, taler og ånder for fodbold - det er en helt anden kultur.

- Hvis man skal pege på noget vi lærte, var det omkring kulturen. Det er en kultur der ikke findes andre steder i verden, måske lige bortset fra Brasilien. Drømmen om at den fattige dreng bliver fodboldspiller, lever i dem alle sammen. Der har vi Maradona som et kæmpe forbillede. Vi var så heldige at se Maradona. Boca Juniors spillede topkamp mod Vélez Sársfield og kampen gik simpelthen ikke i gang fordi Maradona ikke var kommet på anlægget. Da han så kom så startede hele sceneriet. De sang en masse sange om ham og det hele handlede om den fattige dreng der blev professionel. Sådan er det i samfund hvor fodbold er et og alt, fortsætter Torben.

Kan F.C. København få fat i nogle af de her spillere?
- Det kunne være spændende. Jeg synes de har mange, mange dygtige spillere som sagtens kunne blive stjerner herovre. Spørgsmålet er at få fat i dem og få dem herover. I øjeblikket er de store penge for argentinske spillere i Mexico. Vi fik at vide at de mexicanske klubber betalte flere penge end Real Madrid, Juventus og de andre store klubber i Europa. Der er nogle vanvittig rige mennesker der ejer nogle mexicanske klubber. Der kommer mange af de argentinske spillere op. Vi så et argentinsk hold mod Pumas fra Mexico i det der svarer til UEFA Cuppen i Sydamerika. På det her Pumas hold var der fem argentinske landsholdsspillere, store stjerner der spiller for et mexicansk hold. Hvis vi skal sammenligne de argentinske spillere med de danske, så er de hurtigere, de springer højere, de er teknisk dygtigere og de er utrolig disciplinerede - også taktisk. De har alle de ting som vi må arbejde på at forbedre herhjemme.

Kan danske spillere ikke blive hurtigere eller springe højere ved hjælp af træning eller er det meget afgørende med den klimatiske forskel?
- Det er jo et spørgsmål om den her fysiske træning. Det synes jeg i øvrigt at F.C. København træner rigtig meget, med Anders Storskov og Jesper Løvind Andersen, der er eksperter på udviklingen af det fysiske område. Men det er absolut noget vi her i Danmark skal gøre mere ud af. Vi har også talt om at vi skal starte tidligere, blandt andet med koordinationstræningen, med footwork og fysisk træning. Vi er godt i gang men det skal måske udvikles lidt mere. Vi kan jo godt sige til vores spillere at det er mere liv eller død derovre. Sådan er det bare ikke her. I England har vi oplevet lidt af det samme. Når vores hold har mødt engelske hold kan man mærke at det er vigtigere at blive professionel end det er for vores spillere. De har i mange tilfælde heller ikke så meget andet. Der er det vigtigt at vores drenge tidligere bliver indstillet på at når man er mellem 15 og 20 år så er det der man skal udvikle sig. I den alder skal de leve og ånde for fodbolden. De skal ikke tænke på noget andet end fodbold og skolen, derved kan de nå længere end i dag. Der skal trænes noget mere - træningsmængden er meget større i Argentina.

I Danmark snakker vi meget om at spillerne skal have hvile. Går spillerne ikke i stykker ved en kraftig forøgelse af træningsmængden?
- Nej! De træner 3, 4, 5 timer om dagen i Argentina. Det er helt normalt. Så hviler de jo indimellem, de render jo ikke på café eller i et shoppingcenter. De hviler og træner fodbold, hviler og træner fodbold. Det er en tilværelse som gør at de kan komme ud af fattigdom. De kan få hele familien ud af denne fattigdom. Derfor er der også et mentalt stort pres på de her drenge. Det er hele familiens redningsplanke at denne dreng bliver til noget som fodboldspiller. Det håber de jo alle sammen at de bliver, det er det de stræber efter. Jeg tror at det er det der gør at de er så langt fremme internationalt. De har den der overlevelsestrang. Der kan de bruge fodbolden, slutter Torben Storm.