Før Stabæk-FCK
I søndagens runde af den norske Tippeliga mødte Stabæk hjemme på Telenor Arena Aalesund, og her fik Stabæk hevet en 3-0 sejr i land – et resultat, der hvis det gentages på onsdag, vil betyde norsk avancement i Champions League kvalifikationen.
Af Jan Eliassen
Søndagens kamp blev spillet hjemme i Telenor Arena, og blev som sagt vundet med 3-0 på scoringer af Fredrik Berglund, Pontus Farnerud og Espen Hoff. Sejren var sæsonens sjette sejr på Telenor Arena, hvor det derudover er blevet til tre uafgjorte og blot et enkelt nederlag. Stabæk har hentet 21 af sæsonens 31 point, og det beviser at Telenor Arena helt sikkert er en hjemmebane der giver Stabæk en fordel.
Men selvom Telenor Arena er et svært sted at vinde, så har F.C. København jo før spillet på svære baner, og er sluppet derfra med gode resultater. Eksempelvis vil mange nok mene, at Valencia CF’s stadion ”Mestalla” er et sværere sted at spille end en norsk hal – og her fik F.C. København jo 1-1 sidste efterår i UEFA Cuppens gruppespil.
Skulle det lykkes at gentage dette resultat – eller gentage sejren fra Brügge – så vil det være de danske mestre fra F.C. København - og ikke norske Stabæk - der er med i bowlen, når der den 7. august klokken 1200 trækkes lod til den afgørende Play-off runde om at komme med i gruppespillet i Champions League..
Om Telenor Arena
En af de ting der er blevet brugt meget spalteplads på i danske og norske medier er underlaget på Stabæks hjemmebane. Ikke bare er underlaget kunststofgræs, men selve banen er også overdækket, ergo kommer kampen på onsdag til at blive spillet inde i en meget stor hal – og det skulle efter sigende være en lidt ”sjov” oplevelse.
Selve banen er 105 gange 68 meter, og skulle der blive sparket en ”højder”, så må den ikke være mere end 33 meter høj, for så rammer den taget i hallen.
Telenor Arena har plads til ca. 15.000 tilskuere til fodboldkampe, mens der er til koncerter er plads til ca. 23.000.
Hallen blev indviet den 8. marts 2009, hvor Stabæk mødte Vålerenga i den norske Supercup. Stabæk vandt kampen med 3-1 på scoringer af Daniel Nannskog, Daigo Kobayashi og målscoreren fra det første opgør i PARKEN Pálmi Rafn Pálmason.
DOMMERNE
En dommer med 16 års erfaring vil normalt nærme sig pensionsalderen for dommere, men sådan er det ikke for onsdagens skotske dommer William Collum. Han startede som dommer som 14-årig i 1993, og er i dag blot 30 år gammel – det skal dog siges, at han kun har været FIFA dommer siden den 1. januar 2006.
Af Jan Eliassen
Med kun tre år på bagen som FIFA dommer, så er der ikke så mange tidligere præstationer at henvise til, men han har dog været i europæisk aktion en enkelt gang i dette kalenderår. I slutningen af februar var han udpeget som hoveddommer i UEFA Cuppens 16-delsfinaler, en kamp som Zenit Skt. Petersborg vandt med 2-1 på udebane mod VfB Stuttgart.
En af de kampe der står øverst på William Collums CV er sidste års finale i EM for U19-spillere. Finalen blev vundet af Tyskland med 3-1 over Italien, og inden tyskerne kunne hæve pokalen i triumf, da fik William Collum uddelt ikke færre end ni gule samt to røde kort.
Det eneste danske hold der nogensinde er blevet dømt af William Collum er AaB. I UEFA’s Intertoto Cup i 2007 dømte skotten den første kamp i 2. runde mellem finske FC Honka Espoo og AaB. Kampen blev spillet i Finland og sluttede 2-2. I returkampen hjemme i Aalborg tog finnerne overraskende føringen, men et mål af Siyabonga Nomvethe var nok til at sikre AaB 1-1, og dermed var det AaB der gik videre i turneringen på reglen om udebanemål.
Til onsdagens opgør i Telenor Arena får William Collum hjælp på sidelinierne af landsmændene Keith Sorbie og Lawrence Kerrigan. Kampens 4. dommer er også fra Skotland, navnet er Stephen O'Reilly.
Kilde: www.danskfodbold.com og www.glasgowreferees.co.uk